Actualizare 16:59 Orban: "Solicităm apăsat Guvernului să anuleze în integralitate reglementarea privind introducerea split TVA"
PNL solicită Cabinetului Tudose să anuleze în integralitate reglementarea privind introducerea split TVA, considerând că aceasta reprezintă "o aberaţie fiscală", a declarat, astăzi, liderul liberalilor, Ludovic Orban.
El a afirmat: "Solicităm apăsat Guvernului să anuleze reglementarea privind introducerea split TVA în integralitate pentru că deja ordonanţa adoptată a determinat toate companiile să realizeze un efort pentru pregătirea introducerii acestei aberaţii fiscale care generează costuri suplimentare pentru fiecare companie şi generează o stare de nelinişte şi de neîncredere în general în mediul privat. (...) Cerem apăsat Guvernului să emită o Ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea reglementărilor din ordonanţa de urgenţă prin care au introdus split TVA. PNL a derulat şi continuă să deruleze o campanie de strângere de semnături de la angajaţi din sectorul privat, persoane fizice autorizate, patroni, manageri, antreprenori. La ora actuală avem strânse zeci de mii de semnături împotriva introducerii acestei măsuri".
Liderul PNL a precizat că din sutele de mii de firme din ţară nu sunt mai mult de o mie de firme care să fi optat pentru plata defalcată a TVA: "Nu înţeleg de ce Guvernul se încăpăţânează să nu emită acest act normativ, în condiţiile în care am văzut că firme importante din România din zona PSD nu au optat pentru contul special pentru plata TVA, Tel Drum spre exemplu, celebra firmă din anturajul domnului Dragnea. Noul ministru Felix Stroe care a condus RAJA nu a optat pentru contul special pentru TVA, firma Dobre şi fiii, a ministrului Turismului, firma domnului Tăriceanu, de asemenea, nu a optat pentru contul diferenţiat pentru plata TVA. Toate firmele în care apar ca acţionari membri ai Guvernului: Marcel Ciolacu, Graţiela Gavrilescu, Florin Bodog, Lucian Romaşcanu, Lucian Şova, Viorel Ilie, Ilan Laufer nu au aplicat pentru plata defalcată a TVA. Din sutele de mii de firme din România nu cred că sunt mai mult de o mie de firme care să fi optat pentru plata defalcată a TVA".
(S.A.)
--------------
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat astăzi, la Parlament, că ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA va fi modificată astfel încât măsura să fie obligatorie doar pentru rău-platnici şi pentru societăţile aflate în insolvenţă, urmând ca pentru restul firmelor să fie opţională, potrivit unei surse din presă.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la finalul şedinţei coaliţiei: "(Split TVA - n. red.) se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci, TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă".
Conform sursei, liderul ALDE a precizat că, dacă o companie se redresează din punct de vedere financiar sau dacă îşi plăteşte la timp dările către buget, va ieşi de sub incidenţa măsurii split TVA.
Tăriceanu a explicat: "Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA şi, de asemenea, cei care au un istoric de rău-platnici şi la data de 31 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA split. Dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri".
Şi prim-ministrul Mihai Tudose a făcut un anunţ similar la începutul săptămânii, după întâlnirea cu Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR).
Guvernul a anunţat, prin intermediul unui comunicat de presă "Prim-ministrul Mihai Tudose a precizat că măsura split TVA va fi modificată şi flexibilizată în dezbaterile din Parlament, în concordaţă cu propunerile rezultate din discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri. Mai exact, colectarea defalcată a TVA nu se va mai aplica pentru toate firmele începând cu 2018, ci doar pentru cele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, companiile cu capital de stat", a anunţat.
Şeful Executivului a precizat: "Vom veni în scurt timp cu o nouă formă a colectării defalcate a TVA, care va răspunde solicitărilor formulate în această perioadă de reprezentanţii mediului de afaceri".
Potrivit sursei citate, pe 10 octombrie, ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA a fost retrimisă de către plenul Senatului la Comisia de buget, care trebuie să vină cu un nou raport.
Actul normativ a fost retrimis comisiei la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae.
Şerban Nicolae a menţionat: "Termenul este de o săptămână, pentru că nu vreau să se facă speculaţii în legătură cu susţinerea de către Guvern sau de către majoritatea care susţine Guvernul în legătură cu o asemenea măsură aflată în programul de guvernare".
Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.
Potrivit sursei citate, în 26 septembrie, senatorii din comisia de buget-finanţe au decis, prin aprobarea unui amendament depus în acest sens, că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.