UPDATE Comisia privind prezidenţialele din 2009 îl va informa pe Iohannis că George Maior nu a răspuns întrebărilor

Amalia Ionescu
Politică / 28 august 2017

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Laura Codruţa Kovesi (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 16:48 Augustin Lazăr spune că nu are cunoştinţă despre întâlnirea cu conducerea Comisiei privind prezidenţialele din 2009

Procurorul general Augustin Lazăr spune că nu are cunoştinţă despre întâlnirea anunţată de conducerea Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 între el, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii comisiei, dar îşi exprimă "disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare".

"Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, nu are cunoştinţă despre o asemenea întâlnire la Ministerul Justiţiei şi cu atât mai puţin despre obiectul acesteia. Menţionăm însă faptul că procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog în conformitate cu atribuţiile specifice funcţiei şi dispoziţiilor legale în vigoare", a precizat Ministerul Public, azi după-amiază, pe Facebook, referindu-se la "afirmaţiile apărute în spaţiul public" potrivit cărora Augustin Lazăr urmează să aibă o întâlnire cu Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din decembrie 2009, transmite News.ro.

(M.I.)

------

Actualizare 13:39

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 îi va trimite o informare preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la faptul că răspunsurile date de ambasadorul George Maior în cadrul audierii nu au fost "satisfăcătoare", a anunţat astăzi preşedintele comisiei, deputatul PSD Oana Florea.

"De asemenea, la propunerea colegului nostru domnul Pleşoianu, colegii au votat o informare către preşedintele României cu privire la faptul că răspunsurile date de domnul Maior nu au fost satisfăcătoare", a spus Oana Florea.

Membrii Comisiei vor trimite o adresă şi către Serviciul Român de Informaţii (SRI) pentru a afla poziţia instituţiei vizavi de faptul că doi angajaţi ai Serviciului au fost sau nu acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009.

Totodată, Comisia va solicita mai multe documente de la generalul Dumitru Iliescu cu privire la scrutinul din 2009.

Oana Florea a adăugat: "A treia propunere a fost de a solicita domnului general Iliescu noi documente, având în vedere că a făcut afirmaţii atunci când a venit la comisie cu privire la faptul că deţine şi informaţii şi documente. Deci, am solicitat documente suplimentare".

Întrebată ce se aşteaptă de la informarea pe care o va transmite preşedintelui Klaus Iohannis, deputatul PSD a răspuns că nu aşteaptă nimic: "După cum aţi văzut, eu m-am abţinut de la vot, ăsta a fost votul membrilor Comisiei. Nu aştept nimic, decât îl informez cu privire la faptul că domnul Maior, în calitate acum de ambasador, s-a prezentat la comisie, membrii comisiei care au votat se pare că nu au fost satisfăcuţi de răspunsurile primite şi consideră că nu e în regulă această atitudine a domnului Maior".

Chestionată în continuare dacă este cazul ca şeful statului să îl sancţioneze pe George Maior, Florea a spus că nu poate să se pronunţe în acest sens, rămânând "la latitudinea preşedintelui ce decizie va lua".

De asemenea, întrebată ce solicită de la SRI având în vedere că George Maior şi Florian Coldea nu mai sunt în Serviciu, ea a spus că membrii comisiei doresc să ştie poziţia SRI în privinţa lui Geroge Maior şi Florian Coldea.

Oana Florea a precizat: "Şi de la acest vot eu m-am abţinut, membrii comisiei au decis că este util un punct de vedere al SRI cu privire la faptul că doi angajaţi au fost sau nu, depinde ce informaţii are Serviciul. Deci, punctul de vedere al Serviciului cu privire la aceste fapte".

(S.A.)

------------

Actualizare 13:35 Conducerea Comisiei privind prezidenţialele din 2009 se va întâlni cu Augustin Lazăr şi Tudorel Toader

Conducerea Comsiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va avea o întâlnire, săptămâna aceasta, cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu procurorul general, Augustin Lazăr, pentru a discuta despre dosarul clasat pe care acesta din urmă a refuzat să îl transmită comisiei, a anunţat astăzi Oana Florea.

Aceasta a declarat: "La şedinţa de azi am lămurit câteva aspecte. În primul rând, domnul Tudorel Toader îşi va exercita rolul de mediator şi în cursul acestei săptămâni Biroul comisiei de anchetă va avea o întâlnire cu procurorul general pe tema dosarului clasat la Parchet. Domnul Lazăr, domnul Toader şi membrii biiroului Comisiei de anchetă, pentru a lămuri cu toţii. Discuţiile eu zic că sunt bune, lămurim aspecte legate de dosarul clasat, dosarul solicitat de comisia noastră".

În 16 august, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a sesizat, în urma unei discuţii cu procurorul general Augustin Lazăr, Inspecţia Judiciară, în vederea verificării conduitei procurorului general în ceea ce priveşte reţinerea de a trimite documente comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile din 2009.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 i-a solicitat procurorului general Augustin Lazăr dosarul clasat privind scrutinul, acesta solicitând Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să precizeze dacă poate fi transmisă comisiei o copie şi să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

În 7 august, Consiliul Superior al Magistraturii i-a transmis procurorului general Augustin Lazăr că nu este de competenţa CSM să stabilească dacă pot fi trimise sau nu Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 documentele solicitate de comisie şi pe care Ministerul Public a refuzat să le transmită. De asemenea, CSM a stabilit că în acest caz nu se impune să sesizeze Curtea Constituţională.

Parchetul ICCJ a anunţat că a luat act de această decizie, precizând că "solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 - aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept - are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale".

În 10 august, preşedintele Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, Oana Florea, a declarat că membrii comisiei îi vor transmite o nouă solicitare procurorului general, Augustin Lazăr, în care îi cer dosarul clasat privind scrutinul, urmând să îi ceară şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să-şi exercite atribuţiile şi să verifice sarcinile de serviciu ale lui Lazăr.

O zi mai târziu, Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a trimis Ministerului Justiţiei o scrisoare în care îi cerea lui Tudorel Toader să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la atitudinea procurorului general, Augustin Lazăr, faţă de lucrările comisiei şi să facă o evaluare a modului în care el şi-a îndeplinit atribuţiile.

(S.A.)

------------

Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale se reuneşte astăzi pentru a discuta despre scrisoarea trimisă de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe tema prezenţei ei la Gabriel Oprea acasă, şi a stabili paşii următori de luat în urma răspunsului ei, după ce Kovesi a evitat să dea o explicaţie clară, scrie News.ro.

Şedinţa Comisiei va avea loc la ora 12.00. Membrii ei vor analiza scrisoarea trimisă de Laura Codruţa Kovesi, urmând să stabilească prin ce alte căi vor putea încerca să obţină un răspuns de la procurorul şef al DNA.

Kovesi a transmis, marţi, o scrisoare Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în care afirmă că nu a acceptat invitaţia de a fi audiată, deoarece nu deţine informaţii potrivit cărora în procesul electoral s-ar fi implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului scrutinului.

"Nu am răspuns invitaţiei dumneavoastră de a lua parte la lucrările acesteia, deoarece nu am avut şi nu am cunoştinţă despre aspecte de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii Comisiei", a afirmat ea.

Kovesi a ţinut să precizeze că nici în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi nici în timpul liber nu a luat cunoştinţă de situaţii potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din 2009 s-au implicat persoane sau autorităţi cu scopul vicierii rezultatului.

"Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat cunoştinţă de situaţii ori împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri", a subliniat procurorul şef al DNA.

Laura Codruţa Kovesi a ţinut să precizeze că "nu a avut şi nu are prerogative de verificare a dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din anul 2009".

Ea a completat: "Nu am avut şi nu am cunoştinţă despre posibila existenţă a unor mecanisme paralele de influenţare şi/sau de viciere a rezultatului votului. Nu am avut şi nu am atribuţii referitoare la centralizarea rezultatelor votării. Nu am avut şi nu am cunoştinţă despre modul în care STS a asigurat serviciile de telefonie specială - voce şi transmitere de date -, precum şi posibile interferenţe nelegitime în procesul electoral".

Kovesi a susţinut că "în exercitarea atribuţiilor de procuror general al PÎCCJ a dispus toate măsurile necesare pentru soluţionarea cu celeritate a tuturor cauzelor privind oferirea sau darea de bani, bunuri şi alte foloase, în scopul determinării alegătorilor să voteze ori să nu voteze un anumit candidat".

Procurorul şef al DNA a explicat şi faptul că în răspunsurile sale anterioare a făcut trimitere la Decizia nr. 45 din 17 mai 1994 a Curţii Constituţionale, însă "nu pentru a ignora invitaţia de a lua parte la lucrările Comsiei speciale, ci pentru că a apreciat că este relevantă şi incidentă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb