UPDATE Iohannis are consensul partidelor parlamentare pentru 2% din PIB la Apărare

Alexandru Costea
Politică #Apărare / 12 ianuarie 2015

Actualizare 15:40

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urmă cu puţin timp, că a obţinut consensul partidelor parlamentare pentru alocarea a 2% din bugetul de stat către Apărare, şeful statului apreciind că, astfel, este obţinută predictibilitatea sectorului.

Liderul de la Cotroceni a declarat, făcând aluzie la implicarea Rusiei în criza din Ucraina: "Astăzi, am încheiat primele consultări cu partidele parlamentare de la preluarea mandatului. Am considerat că este necesar ca prima temă de dezbatere să fie cea a consensului politic pentru asigurarea unei finanţări corecte a Armatei. Europa şi NATO trebuie să facă faţă celei mai mari provocări de securitate de la închieierea Războiului Rece. Pentru prima oară, un stat apelează la forţă pentru a redesena graniţele. Aceste lucruri grave se întâmplă lângă frontiera noastră şi nu trebuie ignorate".

Iohannis a subliniat că acordul de astăzi cu partidele parlamentare este fără precedent în ultimii 25 de ani: "Suntem membri NATO, dar asta nu înseamnă că alţii trebuie să ne asigure securitatea. Am considerat că trebuie să asigurăm mijlocele necesare Armatei. Am chemat partidele la consultări, pentru a le propune, pentru prima oară în 25 de ani, încheierea unui acord asumat de întregul spectru politic pentru Apărare. Am obţinut consensul necesar pentru ca bugetul Apărării să atingă 2% din PIB în 2017. Mai mult: am propus ca acest nivel să fie considerat minim şi să fie păstrat cel puţin 10 ani. În acest fel, se realizează predictibilitatea pentru acest sector vital. Este obligatoriu ca aceste fonduri (care reprezintă un efort bugetar al întregii ţări) să fi alocate responsabil în programe de înzestrare cu adevărat necesare".

Nu în ultimul rând, Klaus Iohannis a arătat că "demersul poate deschide calea cooperării între firmele de profil din România şi cele ale aliaţilor, o prioritate pentru industria naţională de apărare".

"Putem vorbi de locuri de muncă şi de posibilitatea apariţiei unor unităţi de producţie pe teritoriu naţional. Cer MApN să realizeze un calendar multianual de înzestrare. Orice leu al cetăţeanului este necesar să fie investit acolo unde trebuie şi să nu fie irosit, ca în trecut", a comentat Iohannis.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 13:38 PC susţine pactul lui Iohannnis pe bugetul Armatei, dar vrea şi referendum pe forma de guvernământ

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, azi, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că este de acord cu pactul propus pentru finanţarea Armatei, însă i-a propus şefului statului să declanşeze un referendum naţional care să vizeze forma de guvernământ a României, potrivit surselor din presă.

Constantin a declarat că apreciază demersul preşedintelui Iohannis în privinţa semnării unui pact pentru bugetul armatei, fiind "mai mult decât o dovadă de responsabilitate" faţă de contextul geopolitic în care se află România.

"Cred că este o garanţie a faptului că după ce vom trece de situaţia, să spunem tensionată, din regiune, finanţarea Armatei va rămâne o prioritate pe agenda Guvernului, indiferent de cine se va afla la guvernare în anul 2016 sau în anul 2020 şi aşa mai departe", a afirmat Constantin.

Pe de altă parte, liderul PC a ţinut să menţioneze că a ridicat şi alte probleme "în atenţia preşedintelui", prima dintre acestea fiind forma de guvernământ, în contextul revizuirii Constituţiei.

"Prima şi cea mai importantă dintre ele, sigur dincolo de temele de dezbatere pe care le vom avea în anul 2015, teme care au fost oarecum propuse de preşedinte, îmbrăţişate de toate partidele politice, de membrii Parlamentului, şi aici mă refer la revizuirea Constituţiei, la finanţarea partidelor politice, la legile electorale şi la organizarea administrativ teritorială. Înainte să trecem la aceste lucruri am propus preşedintelui să ia în considerare declanşarea unei proceduri de referendum pentru a afla opinia poporului cu privire la forma de guvernământ pe care ar trebui să o propunem în viitoarea Constituţie a României", a afirmat Constantin.

El a precizat că solicitarea sa s-a bazat pe o analiză pe care a realizat-o în privinţa formei de guvernământ a majorităţii ţărilor membre ale Uniunii Europene.

"Am constatat că din 28 de state membre, alte două state în afară de România se află în această situaţie, şi anume republici semi-prezidenţiale, mă refer la Franţa şi Portugalia, dar sigur, cu nuanţe diferite. Şapte monarhii se află în Uniunea Europeană, o singură republică prezidenţială şi 17 republici parlamentare. Nu avem o opinie cum ar trebui să arate deocamdată conturată în cadrul PC, dar credem că înainte de a parcurge paşii la care ne-am angajat cu toţii, membri ai partidelor politice, ai Parlamentului, de a revizui Constituţia, trebuie să aflăm care este opinia poporului vis-a-vis de aceste lucruri, dacă se doreşte o republică semi-prezindenţială, una prezidenţială, una parlamentară, sau o monarhie constituţională", a afirmat Constantin.

De asemenea, el a menţionat că i-a mai propus lui Iohannis un demers de a identifica domeniile strategice pe care ar trebui să se concentreze România din punct de vedere economic, social şi politic.

Liderul PC a afirmat că ar trebui analizată posibilitatea încheierii un pact şi pe agricultură, pe educaţie sau pe sănătate, despre care consideră că sunt "domenii strategice".

O altă temă invocată de Constantin a vizat salarizarea în cadrul administraţiei publice, invocând faptul că un director de audit dintr-o agenţie publică are un salariu dublu decât preşedintele României.

-------------

Actualizare 13:13 Oprea:"UNPR propune ca bugetul de 2% pentru Armată să se aplice începând cu 2016, nu din 2017"

Preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a declarat azi la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis că formaţiunea sa a propus ca nivelul bugetului de 2% alocat Armatei să se aplice începând cu anul 2016, spre deosebire de varianta propusă de şeful statului, potrivit surselor din presă.

"UNPR salută iniţiativa domnului preşedinte Iohannis de a semna un acord cu toate partidele parlamentare pentru a acorda, din 2017 un buget armatei de minim 2% pentru următorii 10 ani", a declarat Oprea.

Liderul UNPR a precizat că formaţiunea sa încă de la înfiinţare a susţinut majorarea bugetului Armatei la minimum 2,38% din PIB.

"Armata română are nevoie de acest buget, mai ales în actualul context de securitate mondială, regională, are programe majore de înzestrare, avioanele multirol, modernizarea fregatelor sau baza 99 de la Deveselu. Mai mult decât atât, i-am propus domnului preşedinte Iohannis, vom propune şi primului ministru, partenerilor din coaliţia de guvernare, ca acest lucru, adică bugetul de minimum 2%, să-l facem chiar din 2016. Orice zi câştigată în plus reprezintă mai multă siguranţă pentru români", a declarat Oprea.

El a menţionat că în discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis a mai fost atins subiectul legilor "Big Brother" sau a cartelelor pre-pay, în cazul cărora UNPR consideră că este necesară o dezbatere publică între reprezentanţii societăţii civile, ai Guvernului, ai instituţiilor pe linia securităţii naţionale şi ai mediului academic.

----------

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat astăzi partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament pentru consultări pe tema finanţării Apărării, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Pe agenda discuţiilor se află încheierea unui acord politic cu scopul asigurării, în anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale, arată sursa citată.

Programul consultărilor va fi următorul: între orele 10:00-10:30 - PSD; 10:45-11:15 - PNL; 11:30-12:00 - UNPR; 12:15-12:45 - PC; 13:00-13:30 - UDMR; 13:45-14:15 - grupul minorităţilor naţionale; 14:30-15:00 - PP-DD.

"Propun tuturor factorilor politici atât de guvernare, cât şi din Opoziţie să-şi asume clar menţinerea acestui minim obiectiv pentru cel puţin 10 ani, astfel încât să putem asigura predictibilitatea cheltuielilor militare, mai ales în ceea ce priveşte pregătirea şi programele strategice de înzestrare", sublinia preşedintele Iohannis la ceremonia de învestire în funcţie a noului şef al Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă.

Directorul SRI, George Maior, a apreciat ideea lansată de preşedintele Klaus Iohannis privind majorarea sumelor alocate Apărării şi a afirmat că bugetul trebuie să fie unul planificat şi folosit pentru întărirea operaţională a structurilor Armatei.

Premierul Victor Ponta declara miercuri că susţine pactul transpartinic pentru alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare din 2017 şi că Guvernul va trebui începând din 2016 să construiască bugetul în acest sens.

Partidul Naţional Liberal a anunţat că va fi reprezentat la consultările cu preşedintele Iohannis de o delegaţie alcătuită din copreşedintele PNL Alina Gorghiu, prim-vicepreşedinţii PNL Anca Boagiu, Cătălin Predoiu, Teodor Atanasiu, Andrei Chiliman şi secretarul general al PNL, Marian Petrache.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, preciza ulterior că o delegaţie a formaţiunii pe care o conduce va participa la consultările de la Cotroceni şi va semna acordul politic privind creşterea cheltuielilor pentru Apărare.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Consens, niște 500 de mil E în plus pe an, pe datorie (din deficit bugetar acceptat de UE).

    Scepticismul meu vine din ideea că se vor crea locuri de muncă. Parcă ne văd forțați să cumpărăm second-hand-uri din Vest: tancuri, avioane, tunuri, drone. Poate vor fi în fine bani să punem armament pe fregatele acelea de 2 bani care acum sunt supranumite "fregatele păcii" (au ca armament cuțitele din popotă). 

    "Suntem membri NATO, dar asta nu înseamnă că alţii trebuie să ne asigure securitatea. Am considerat că trebuie să asigurăm mijlocele necesare Armatei."  

    Astea nu-s vorbele lui Iohannis, ci cerintele americanilor. 

    Dixit Constantin : "De asemenea, el ........ i-a mai propus lui Iohannis un demers de a identifica domeniile strategice pe care ar trebui să se concentreze România din punct de vedere economic, social și politic."

    Pai nu Guvernul trebuie sa gandeasca strategia economico-sociala? pana ieri il criticam pe Presedintele Basescu de prea multa implicare si acum, hopa, dintr-o data Iohannis devine Presedinte (mai) jucator iar partidele ii fac sluj la Cotroceni. 

    Sa realizam planul; ba chiar sa-l depasim, dragi tovarasi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb