UPDATE Kerry, secretarul de Stat american: "Nu este momentul să fim spectatori la un masacru"

F.A.
Internaţional / 4 septembrie 2013

Update 21:33 Serviciile de informaţii germane au interceptat un apel telefonic ce sugerează vinovăţia lui Assad

Un oficial Hezbollah a afirmat într-o convorbire telefonică, interceptată de serviciile de informaţii germane, că preşedintele Bashar al-Assad a făcut o greşeală ordonând un atac cu arme chimice luna trecută, afirmaţie care sugerează vinovăţia liderului sirian, au declarat participanţii la o conferinţă de informare a parlamentarilor germani pe probleme de securitate, transmite Reuters.

Conform participanţilor la întâlnirea care a avut loc luni, la care a participat ministrul de Externe Guido Westerwelle, şeful agenţiei de informaţii externe BND le-a spus parlamentarilor că printre dovezile privind responsabilitatea lui Assad în atacul de pe 21 august se numără şi un apel telefonic interceptat care se consideră a fi între un important membru al grupării şiite libaneze Hezbollah şi ambasada iraniană de la Damasc.

În convorbirea telefonică, oficialul Hezbollah afirmă că ordinul lui Bashar al-Assad privind realizarea acestui atac a fost o greşeală şi că el şi-ar fi pierdut curajul.

Update 19:58 Faycal Moqdad: "Siria nu va ceda, chiar dacă are loc al treilea război mondial"

Regimul sirian nu va ceda în faţa ameninţărilor atacurilor occidentale, chiar dacă ar avea loc un al treilea război mondial, a declarat astăzi Faycal Moqdad, adjunctul ministrului sirian de externe, conform AFP.

"Guvernul sirian nu îşi va schimba poziţia, chiar dacă are loc un al treilea război mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenţa ţării sale", a afirmat Moqdad.

Update 18:03 Oficial sirian: "Regimul îşi mobilizează aliaţii"

Regimul sirian îşi mobilizează aliaţii, precum Rusia şi Iran, pentru a putea înfrunta axa condusă de SUA şi Franţa care pregătesc un atac împotriva puterii de la Damasc, a declarat, astăzi, adjunctul ministrului de externe sirian Faycal Moqdad, informează AFP.

"SUA şi aliaţii lor îşi mobilizează în prezent aliaţii în vederea unei agresiuni împotriva Siriei. Cred că, la rândul său, Siria are dreptul să-şi mobilizeze aliaţii şi ca aceştia din urmă să-i ofere orice fel de sprijin", a precizat oficialul sirian, fără a oferi alte detalii.

Update 17:38 Obama: Comunitatea internaţională nu trebuie să rămână "tăcută" în faţa situaţiei din Siria

Comunitatea internaţională nu trebuie să rămână "tăcută" în faţa situaţiei din Siria, a afirmat astăzi, la Stockholm, preşedintele SUA Barack Obama, apreciind că legislativul american va autoriza utilizarea forţei în Siria, relatează AFP.

Obama a dat asigurări că nu doreşte să se repete erorile din Irak.

"Suntem de acord asupra faptului că în faţa unei astfel de barbarii, comunitatea internaţională nu poate fi tăcută", a precizat Barack Obama, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul suedez, Fredrik Reinfeldt.

Update 16:24 Cameron: Siria va folosi din nou arme chimice în lipsa unei acţiuni militare a SUA

Premierul britanic David Cameron a declarat astăzi că, în opinia sa, guvernul sirian va folosi din nou arme chimice împotriva propriului popor dacă Statele Unite ale Americii nu vor lansa o acţiune militară în Siria, potrivit Reuters.

Întrebat de un parlamentar laburist, din opoziţie, dacă ar dori mai degrabă o încetare a focului în Siria decât un "un raid aerian", Cameron a declarat în parlament că preşedintele american Barack Obama i-a transmis un avertisment clar preşedintelui sirian Bashar al-Assad în legătură cu folosirea armelor chimice şi el este îndreptăţit să-şi menţină această poziţie.

Update 14:50 Turcia, pregătită pentru o intervenţie militară în Siria

Turcia este gata să participe în orice moment la o coaliţie pentru o intervenţie militară în Siria, o operaţiune pe care o consideră justificată de atacurile contra civililor, indiferent că se dovedeşte sau nu că regimul preşedintelui Bashar al-Assad a folosit arme chimice, a declarat, astăzi, prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, relatează EFE.

"Noi am spus deja că suntem gata să ne asumăm locul în orice fel de coaliţie", a afirmat Erdogan, într-o conferinţă de presă înaintea plecării spre Sankt Petersburg unde va participa la summitul G20.

Update 09:00 Rusia nu exclude că ar putea aviza o posibilă operaţiune militară în Siria

Rusia nu exclude că şi-ar putea da acordul pentru o posibilă operaţiune militară în Siria, în cazul în care va fi dovedită vinovăţia Damascului privind utilizarea de arme chimice şi dacă va exista o autorizare din partea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, a menţionat azi preşedintele rus Vladimir Putin, arată agenţia rusă de presă RIA Novosti.

Putin a declarat, în cadrul unui interviu, că Rusia a furnizat deja unele componente ale sistemului de rachetă S-300 Siriei, dar că operaţiunea de livrare nu a fost finalizată. Moscova se va decide privind continuarea livrării în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, a adăugat preşedintele.

Update 08:35 Sondaj: 48% dintre americani sunt împotriva unor atacuri ale ţării lor faţă de regimul sirian

Două sondaje publicate ieri de presa din Statele Unite ale Americii (SUA) arată că majoritatea americanilor se opun unor atacuri ale ţării lor faţă de regimul sirian.

48% dintre americani se declară împotriva unor atacuri aeriene americane împotriva Siriei, în timp ce 29% se declară în favoarea acestora (23% nu au nicio opinie), arată un sondaj realizat de către organizaţia Pew Research Center for the People and the Press.

Update 08:05 Posibilele atacuri în Siria, limitate la o perioadă de 90 de zile

Un nou proiect de rezoluţie parlamentară a fost elaborat ieri de Senatul american pentru a-i permite preşedintelui american Barack Obama să lanseze atacuri militare în Siria timp de 60 de zile, cu o posibilă extensie de 90 de zile.

"Comisia de Afaceri Externe a Senatului a elaborat o autorizare pentru recurgerea la forţă militară care reflectă voinţa şi preocupările democraţilor şi republicanilor", a anunţat preşedintele comisiei, democratul Robert Menendez.

Rezoluţia "nu autorizează utilizarea forţelor americane la sol în Siria în scopul operaţiunilor de luptă".

---

Secretarul de Stat american, John Kerry, a pledat ieri în faţa Senatului pentru o acţiune militară a Washingtonului în Siria cu scopul de a "proteja valorile şi securitatea naţională" a Statelor Unite, arată sursele de presă.

"Nu este momentul să fim izolaţionişti. Nu este momentul să fim spectatori la un masacru", a declarat Kerry în faţa comisiei de Afaceri Externe a Senatului.

Secretarul menţionează: "Nici ţara noastră, nici conştiinţa noastră nu îşi poate permite să plătească preţul tăcerii".

Kerry face apel, de două săptămâni, la morală pentru a condamna atacul chimic de pe 21 august atribut regimului sirian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb