UPDATE "Oltchim" întâmpină investitorii cu protestatarii în poartă

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 septembrie 2012

Premierul Ponta vrea capul ministrului Daniel Chiţoiu, în cazul eşecului privatizării "Oltchim".

Premierul Ponta vrea capul ministrului Daniel Chiţoiu, în cazul eşecului privatizării "Oltchim".

Update: Angajaţii Oltchim cer demisia liderului de sindicat

Sute de oameni protestează la Oltchim şi cer demisia liderului de sindicat, Mihai Diculoiu, potrivit postului de televiziune Antena 3.

......

Constantin Roibu şi întregul executiv "Oltchim" şi-au dat demisia

Ofertele pentru creanţele AVAS şi Electrica, aşteptate până lunea viitoare

Wojciech Zaremba: "Timp prea scurt pentru pregătirea adecvată a ofertelor"

Ponta: "Avem doi investitori interesaţi de combinat"

Premierul Victor Ponta a pariat capul ministrului Daniel Chiţoiu pe reuşita procesului de privatizare a "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT), aflat pe ultima sută de metri, în condiţiile în care la societate au avut loc ieri proteste de amploare, iar directorul general Constantin Roibu a părăsit corabia, după 20 de ani de "căpitănie".

"Aici, domnul ministru Chiţoiu, ştiţi, răspundeţi - capul, viaţa şi tot - de succesul operaţiunii de privatizare de la Oltchim", a declarat, ieri, Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a mai anunţat că există două mari companii, din două zone geografice total diferite, interesate de combinatul vâlcean, precizând că se speriase anterior că "nu vine nimeni" la privatizare.

Nu a fost clar dacă Ponta i-a pus la socoteală şi pe acţionarii minoritari de la "Oltchim", PCC SE, care s-au duelat, de-a lungul timpului, cu demisionarul Constantin Roibu şi au reuşit să se contreze şi cu Remus Vulpescu, şeful OPSPI, pe care l-au acuzat că încalcă angajamentele de confidenţialitate. În ciuda tuturor disputelor, PCC SE nu a renunţat niciodată să se declare interesat să preia "Oltchim".

În urmă cu o săptămână, Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Indus-trie (OPSPI), declarase că sunt peste cinci investitori interesaţi de "Oltchim", însă este foarte posibil ca domnia sa să fi numărat şi cele patru companii care au depus scrisori de intenţie, în primăvară.

"Protest al disperării"

În contradicţie cu entuziasmul de la Bucureşti, la Vâlcea angajaţii au ieşit în stradă nemulţumiţi de situaţia combinatului, într-un "protest al dis-perării", iar întreg executivul "Oltchim", în frunte cu directorul general Constantin Roibu, şi-a dat demisia.

Victor Ponta le-a transmis protes-tatarilor să nu sperie investitorii: "Ar fi un lucru foarte rău ca ambii investitori care şi-au declarat interesul să vadă în mişcările de protest un semn negativ şi să plece de acolo".

Procesul de privatizare al "Oltchim" este plin de semne de întrebare şi va fi interesant de văzut ce va însemna, de fapt, "reuşita" lui.

Importante sunt condiţiile în care cei doi investitori de care a pomenit Victor Ponta sunt dispuşi să preia combinatul, mai ales că aces-ta se privatizează la pachet cu creanţele AVAS şi Electrica, care pot fi negociate sub valoarea nominală.

Până la discursul premierului era public numai anunţul de licitaţie pentru pachetul de 54,8% din "Oltchim", licitaţiile pentru creanţele AVAS şi Electrica fiind anunţate ulterior. Astfel, nu este foarte clar nici ce anume îi interesează pe cei doi investitori - doar pachetul Oltchim sau acţiunile plus creanţele.

Remus Vulpescu ne-a declarat, în urmă cu o săptămână că, în opinia sa, investitorii vor fi mai interesaţi să adjudece cele trei licitaţii în bloc.

După ani de zile în care s-a chinuit să obţină aprobarea Comisiei Europene pentru conversia creanţei AVAS în acţiuni, statul a schimbat brusc strategia de privatizare, la propunerea şefului OPSPI, Remus Vulpescu, deşi acţionarii combinatului fuseseră deja convocaţi să aprobe conversia. Vulpescu spune că prin noua metodă - licitaţii separate de vânzare pentru pachetul deţinut de stat la Oltchim şi creanţele faţă de AVAS şi Electrica -, procesul de privatizare nu mai depinde decât de stat.

Adjudecarea creanţelor AVAS şi Electrica se poate face sub preţul de ofertă

Investitorii se pot înscrie la licitaţiile pentru adjudecarea creanţelor deţinute de AVAS şi Electrica asupra Oltchim, începând de vi-neri, 7 septembrie, până pe 17 septembrie, la ora 12.

Creanţa AVAS este în cuantum de 165,73 milioane dolari la care se adaugă dobânda finală, la data vânzării, de 554,14 milioane lei, iar cea faţă de Electrica este de 660,15 milioane lei.

Investitorii pot adjudeca cele două creanţe la un preţ superior, egal sau inferior preţului de ofertă.

Creanţa AVAS, a Electrica şi acţiunile Oltchim pot fi vândute concomitent, individual sau împreună, potrivit anunţurilor de privatizare, iar Comisia de licitaţie va decide, pe baza ofertelor depuse, asupra vânzării acestor active individual sau împreună, având în vedere criteriul celui mai bun preţ, iar ofertanţii vor fi înştiinţaţi de acest lucru în cadrul şedinţei de licitaţie.

Pe lângă cele trei licitaţii, care se vor încheia pe 18 septembrie, Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic, iar potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Wojciech Zaremba, PCC SE: Suntem pregătiţi să participăm la cele trei licitaţii, dar vrem să vedem condiţiile

PCC SE, acţionarul minoritar al Oltchim, este dispus să participe la cele trei licitaţii anunţate de stat, dar consideră că, oricum, timpul rămas până la încheierea privatizării este mult prea scurt pentru a putea analiza temeinic condiţiile impuse, spune Wojciech Zaremba, reprezentantul companiei în România.

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru România, ne-a declarat, ieri, în cadrul unui interviu: "Noi eram pregătiţi să susţinem şi conversia creanţei AVAS şi eram foarte aproape să semnăm o înţelegere în acest sens, dar Guvernul a schimbat strategia de privatizare.

Acum, avem trei licitaţii - pentru acţiunile Oltchim, pentru creanţa faţă de AVAS şi pentru creanţa faţă de Electrica. În ceea ce priveşte licitaţia pentru pachetul de acţiuni, lucrurile sunt mai mult sau mai puţin clare, ştim la ce să ne aşteptăm şi nu vedem nici o problemă în depunerea ofertei". Însă, licitaţiile pentru cele două creanţe ne creează mari probleme, pentru că suntem deja în 5 septembrie, a mai rămas foarte puţin timp până ar trebui depuse ofertele, însă încă nu avem nici un detaliu despre ele.

Avem nevoie de timp să înţelegem condiţiile licitaţiilor. Va fi destul de greu pentru noi să înţelegem condiţiile şi să pregătim o ofertă adecvată, în timp util.

Iar, dacă pentru noi, care suntem implicaţi în acest proces de ani de zile, este dificil, pentru alţi posibili investitori va fi absolut un dezastru. Va fi aproape imposibil pregătească ofertele într-un timp atât de scurt".

Domnul Zaremba spune că se teme să nu ajungă să fie el acuzat, dacă ceva va merge prost în procesul de privatizare al "Oltchim": "Eu doresc un proces transparent, deschis, şi ca toată lumea să aibă şanse egale, să aibă timp destul să analizeze condiţiile.

Timpul scurt de derulare a ofertelor va fi, în final, un motiv foarte serios pentru contestarea întregului procesul de privatizare.

Pentru mine, orice soluţie este bună, dar una corectă, nu vreau să fiu câştigător şi apoi să fiu acuzat că am avut vreun avantaj din faptul că sunt aici de cinci-şase ani.

Aceasta este îngrijorarea noastră, că avem prea puţin timp să pregătim oferta temeinic şi, de asemenea, nu este bine pentru piaţă, pentru competiţie, că nu ştim nimic încă despre licitaţiile pentru cele două creanţe (n.r. la ora interviului, condiţiile licitaţiilor pentru creanţele Oltchim nu erau publice). Nu este normal. Este mult prea puţin timp, şi poate dăuna întregului proces.

În orice caz, dacă acest proces eşuează, probabil ne vom confrunta cu insolvenţa. Acest lucru ar putea distruge definitiv Oltchim-ul, deoarece, în domeniul chimic, când opreşti producţia pentru o perioadă mai lungă, este foarte costisitor să reiei producţia".

Reprezentantul PCC SE spune că nu ştie dacă va reuşi, la timp, să analizeze condiţiile de participare la licitaţiile privind privatizarea "Oltchim": "Teoretic, eu sunt pregătit să particip la licitaţii. Dar încă nu ştiu preţul minim, care este garanţia. Toate aceste lucruri trebuie să fie analizate. Dacă o să am şase zile să pregătesc tot, nu ştiu dacă voi reuşi să termin la timp.

Dacă statul anunţă mâine (n.r. astăzi) aceste licitaţii, vom avea la dispoziţie şase zile să vorbim cu băncile, să pregătim garanţia, să pregătim oferta. Ca să fii pregătit trebuie să ştii condiţiile şi să le compari cu posibilităţile tale.

Dacă cineva cumpără acţiunile şi altcineva creanţele, deţinătorii de creanţe pot crea mari probleme companiei. Situaţia este impredictibilă. Din cauza lipsei de informaţii, nu ştiu care sunt scenariile posibile".

Cu toate acestea, domnul Zaremba s-a arătat interesat să participe la toate cele trei licitaţii, dar numai cu condiţia să ştie ce înseamnă asta.

Domnia sa a mai adăugat că PCC SE va încerca îşi negocieze poziţia cu statul, pentru că nu poate fi acceptabil să cumpere "Oltchim", iar în ziua următoate toată lumea să vină să îi ceară bani.

"Credem că oricine care va prelua compania trebuie să aibă susţinerea statului pentru a rezolva problemele de la Oltchim", ne-a mai declarat reprezentantul acţionarului minoritar.

Wojciech Zaremba ne-a declarat că nu ştie nimic despre protestele de la combinat: "Dar înţeleg că oamenii sunt neliniştiţi şi confuzi deoarece acest proces durează deja de prea mult timp. Sunt extenuaţi. Îi înţeleg când spun că nu mai au loc de muncă şi că nu ştiu ce se va întâmpla pe terrmen scurt.

AGA".

Domnul Zaremba a dezminţit zvonurile că PCC SE ar fi cumpărat crenţe faţă de "Oltchim", pentru a-şi asigura o poziţie de forţă în negocierea cu statul român. "100% neadevărat. Nu avem nici o creanţă faţă de Oltchim", ne-a declarat domnia sa.

De la Wojciech Zaremba vine, însă, şi o veste bună pentru Bursa de Valori, confruntată în ultima perioadă cu câteva delistări.

În caz că va reuşi să câştige privatizarea Oltchim, PCC SE nu va delista societatea de pe bursă.

"Nu am luat în considerare delistarea companiei ", ne-a declarat Wojciech Zaremba, care a adăugat: "Mai întâi, ne vom concentra pe salvarea companiei. Acesta este cel mai important lucru pentru noi.

Trebuie reorganizată compania, asigurat capitalul de lucru... Trebuie negociat cu creditorii, trebuie făcut planul de restructurare - al datoriilor şi al producţiei. Nu are nici un sens să cumpărăm o companie şi să o închidem. Am fost acuzat de asta în trecut. Ar fi fost suficient să aştept ca Oltchim să se distrugă singur. Pot să spun că Oltchim există datorită PCC. Ani la rând, am declarat că suntem interesaţi de companie, că vrem să investim. A fost o informaţie transmisă public, pe baza căreia alţi investitori au crezut în companie. În plus, noi am decis să cumpărăm acţiuni, ceea ce a contribuit la creşterea preţului acţiunilor".

Demisia şi minciuna lui Roibu

Constantin Roibu a demisionat, ieri, din funcţiile de director general, po-ziţie ocupată timp de 21 de ani, şi membru al Consiliului de Administraţie al Oltchim (OLT), ca urmare a propunerii şefului OPSPI, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului combinatului chimic, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, anunţase la prima oră demisia lui Roibu.

Contactat de ziarul BURSA în jurul orei 11, Constantin Roibu ne-a declarat că nu a demisionat şi că nici nu intenţionează acest lucru.

În comunicatul afişat de BVB, la ora 14.12, se arată: "Decizia de a demisiona din funcţiile de administrator şi director general a fost motivată pe următoarele elemente: a) propunerea domnului Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii; b) lipsa de dialog şi colaborare între şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi managementul Oltchim, ceea ce a dus la blocarea oricărei iniţiative de finanţare a activităţii, având ca efect oprirea funcţionării instalaţiilor din cadrul societăţii", se arată într-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Înainte de publicarea anunţului, acţiunile OLT au fost oprite de la tranzacţionare.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii un număr de 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi investiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu.

Mihai Diculoiu, Sindicatul Oltchim: Protestele de la combinat vor continua

Protestul declanşat, ieri, de salariaţii combinatului Oltchim, va continua şi în zilele următoare, ne-a declarat Mihai Diculoiu, preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

Domnia sa ne-a explicat: "Protestele vor continua până când primul-ministru Victor Ponta vine să analizeze cu responsabilitate problemele Oltchim.

Mitingul de astăzi (n.r. ieri) a fost o acţiune spontană. Oamenii vor să ştie care este viitorul Oltchim, nu mai vor să audă poveşti, că «azi» se schimbă strategia de privatizare, iar «mâine» ne lichidăm.

Plus că salariile nu au mai fost plătite din luna iulie.

Deşi din noiembrie 2008 atragem atenţia asupra situaţiei din Oltchim, am obţinut doar promisiuni neonorate.

Astăzi (n.r. ieri), circa 400 de angajaţi ai combinatului au ieşit să protesteze. Probabil că mâine vor fi mai mulţi."

Liderul de sindicat este, în continuare, nemulţumit că Ministerul Economiei nu a pus în practică decizia premierului Victor Ponta din 19 iulie 2012, de majorare a capitalului social al Oltchim, prin conversia creanţelor AVAS în acţiuni, conform avizului Comisiei Europene, şi accesarea unui credit de 40 milioane de euro pentru capitalul de lucru, în perioada pre-privatizare.

O altă problemă este că Oltchim are, în prezent, toate instalaţiile oprite, urmare a lipsei de curent, din cauză că nu şi-a plătit datoriile, subliniază Mihai Diculoiu, adăugând: "Oltchim nu şi-a mai plătit datoriile către furnizori, din lipsă de capital de lucru.

Vrem ca Oltchim să funcţioneze până la privatizare cu instalaţiile de la Râmnicu Vâlcea. Avem nevoie de finanţare. Autorităţile au schimbat strategia de privatizare a Oltchim şi acum vor să vândă pachetul de acţiuni împreună cu creanţa către AVAS şi Electrica.

Nu cred că, în aceste condiţii, vor veni investitori capabili să susţină funcţionarea Oltchim în sistem integrat cu Arpechim Piteşti, aşa cum ne dorim.

În acest mod, combinatul Oltchim va fi lichidat, aşa cum a dispus Fondul Monetar Internaţional".

Mihai Diculoiu: : Şeful OPSPI a condiţionat asigurarea capitalului de lucru al Oltchim de demisia directorului Constantin Roibu

Într-o întâlnire cu Sindicatul Liber Oltchim, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a transmis, la începutul săptămânii, că încearcă să găsească o modalitate de finanţare a combinatului (care are instalaţiile oprite), dacă se schimbă conducerea Oltchim, potrivit domnului Diculoiu.

Domnia sa ne-a explicat: "I-am cerut lui Remus Vulpescu să găsească o modalitate de finanţare a combinatului. Ne-a spus că încearcă să obţină finanţare de la bănci, dacă se schimbă conducerea Oltchim.

I-am cerut, în schimb, asigurări în plan social: să fie achitate salariile res-tante, pe iulie şi august, să nu dea oameni afară.

Remus Vulpescu ne-a spus că nu garantează nimic, dar că încearcă să facă ceva".

Apoi, directorul general al Oltchim, Constantin Roibu, după o discuţie cu şeful OPSPI, i-a spus acestuia că, dacă face rost de bani pentru Oltchim, îşi depune demisia, spune liderul de sindicat, adăugând: "Lucru pe care Constantin Roibu l-a şi făcut".

În opinia sindicalistului, lipsa de dialog şi colaborare între şeful OPSPI şi managementul Oltchim a condus la blocarea oricărei iniţiative de finanţare a activităţii combinatului, având ca efect oprirea funcţionării instalaţiilor din cadrul societăţii.

Mihai Diculoiu încheie, spunând că, acum, Remus Vulpescu trebuie să facă rost de bani de la bănci pentru combinat, aşa cum a promis. (VIVIANI MIRICĂ)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. in editia sa online apare uramtorul paragraf "The Economy Ministry plans to sell its 188 million Oltchim shares at an indicative price of 0.1 lei a share and will also offer the company debt to the state of about 1.8 billion lei ($502 million) after it failed to convert the debt into shares because of a disagreement with minority shareholders, according to an Aug. 27 statement. ", asa cum poate fi el citit in articolul Romanian Oltchim Management Resigns as Government Plans Sale din 05 septembrie 2012 . Intrebarea care se pune este daca domnul Zaremba are o opinie personala, care bineinteles nu trebuie sa coincida cu cea a actionarului minoritar majoritar. "Teoretic, eu sunt pregătit să particip la licitaţii. Dar încă nu ştiu preţul minim, care este garanţia. Toate aceste lucruri trebuie să fie analizate. Dacă o să am şase zile să pregătesc tot, nu ştiu dacă voi reuşi să termin la timp" Poate ca este o noua punere in scena sub titulatura One Man Show insa Doru Octavian Dumitru ar putea cere licenta. In orice caz nu putem spune decat la fel ca domnul Lucius Fox din Batman "Viel Glück" :-)

    1. Cred ca am putea scrie o carte despre batalia dusa de dl Zaremba impotriva Oltchim.Adunand toate materialele publicate in presa ,in timp.Presa locala din judetele Arges .Dolj si Valcea si presa din Bucuresti. Care include, in cea mai mare parte,articolele aparute in Bursa ,si sporadic ,in Ziuanews si Cotidianul.Evident ,ocazional, in Zf si WSJ. Din ce am citit ,in timp rezulta ca dl Zaremba este de fapt un distins agent de influenta acoperit. El reprezinta un grup de interese cu ramificatii in UE ce doreste sa puna mana,la pret redus presupun ,pe uriasa piata de mase plastice din zona. Prin falimentarea planificata a Oltchim. Prilejul de a deveni actionarul minoritar cu cea mai mare pondere i-a fost dat de tampenia facuta de SIF 5 Oltenia care a vandut pachetul de actiuni detinut la Oltchim Ocazie de care a profitat dl Zaremba. Teoria Conspiratiei ,practicata de cei de la Ziuanews ,vorbeste si de ceva spionaj economic in zona respectiva. Practic ,adevarul este undeva pe la mijloc. Aceeasi publicatie online ne spune ca acest Combinat va fi vandut Germaniei Despre pierderile colaterale ,respectiv locurile de munca,nu prea se pomeneste. La fel ,despre necesara interventie a beneficiarilor din industria orizontala de mase plastice din zonele Arges-Valcea in salvarea Oltchim ,nici-o vorba ! Trag eu un semnal de atentionare pentru acesti beneficiari. Total dezinteresat. Ce face Guvernul Ponta este greu de inteles. Evaziv un aprecieri si date concrete, V.Ponta lasa loc speculatiilor. Care vor atarna greu in alegerile din 9 decembrie crt Sper sa am detalii in seara acestei zile de la o cunostinta din zona.Oltchim. In zona Arges -Valcea, presa locala reflecta nelinistea celor care ,posibil sa-si piarda locul de munca. In final ,apreciez ca asistam la o piesa din teatrul absurd cu protagonistii :UE in rol de regizor iar dl Zaremba jucand rolul de valet . Restul personajelor, il vedem zilnic in media..

      Stimati colegi in ale comentariului,

      logica nu prea are logica :-) "Aceeasi publicatie online ne spune ca acest Combinat va fi vandut Germaniei ". Adica cum sa fie asta posibil. Domnul Zaremba nu este cetatean german , iar domnul Preussner conform letopisetului nu cred sa mai fie interesat. Si de ce l-ar vinde domnul cu capul din moment ce seful lui conform propriilor declaratii orice ar face nu reuseste sa strice relatiile de prietenie ROGER. Dar totusi poate sa aveti dreptate. E un fel de cal troian. Si pe domnul director Roibu i-au facut o propunere pe care nu putea sa o refuze (aici facem un Remake pentru Nasul) pentru ca poate daca ar fi citit cine este seful ar fi ajuns cu siguranta la concluzia ca are ceva cu Troia, roibul fiind prin definitie mai neascultator din fire. Si atunci o sa ne luam la intrecere cu UE in ceea ce priveste ajutorul Greciei. Care e mai eficient : Troika sau Oltchim. Le jeux sont fait. Rien ne va plus :-) 

    Stimate autor Directorul Roibu a demisionat ...dar cei 17 directori de uzina si servicii au renuntat doar la functia de directori nu au demisionat au ramas angajati va rog prezentati realitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb