UPDATE Preşedintele CNAS, Marian Burcea, reţinut de DNA

S.A.
Anticorupţie #Sănătate / 1 septembrie 2017

Preşedintele CNAS, Marian Burcea, reţinut de DNA

Bugetul CASMB a fost păgubit cu aproximativ 3 milioane de euro, susţin procurorii

-----------

Actualizare 18:17 Interceptare din Dosarul decontărilor fictive: "A venit cu pistolul să ne împuşte, că am reziliat contractul şi n-am vrut să luăm şpagă"

Un funcţionar al Casei de Asigurări Bucureşti a fost interceptat de anchetatori când vorbeşte de ameninţarea cu armă a celor din CASMB care au reziliat contracte cu anumite firme şi nu au vrut să ia mită, potrivit unei surse din presă.

În stenograma unei convorbiri, citată de Digi24, se menţionează: "Bă, vrei să-ţi arăt acte de la IGPR, că a venit cu pistolul să ne împuşte, că l-am reziliat şi că n-am vrut să luăm şpagă? În Ministerul Transporturilor aveam şi era păzit, obiectiv militar de jandarmi. Şi îţi arăt actele că s-au dus cu percheziţie să ia armele, că ne caută să ne împuşte, că de ce n-am vrut să luăm şpagă şi l-am reziliat. Şi acum e în contract cu Casa, îl doare-n ...[cuvânt obscen]...!".

Conform sursei, în altă înregistrare, şeful Serviciului Antifraudă din CNAS, reţinut de procurorii DNA în dosarul decontărilor fictive de trei milioane de euro, spune că 80% din bugetul pentru îngrijirea persoanelor la domiciliu este fraudat.

În convorbirea menţionată se precizează: "Tot timpul şi-au bătut joc, pentru că aicea e... sunt toate pilaraiele şi toată furăciunea. Bugetul pe «Ingrijire» e fraudat 80%! 80%! Şi eu tot în faţă o spun! Furate, unele furate fără... ă... ă... mers deloc la pacient (...) Din birou altele merg o dată la trei zile, iar altele... ă... au pacientu', dar cu boli fictive şi nu merg deloc."

(A.C.)

------

Actualizare 14:53 Liviu Dragnea: "Nu există niciun fel de influenţă a mea în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, că nu există niciun fel de influenţă a sa în numirea lui Marian Burcea la conducerea CNAS, ceea ce nu înseamnă că are o părere proastă despre activitatea acestuia, potrivit unei surse din presă.

Liviu Dragnea a afirmat, , la remarca presei care i-a spus că procurorii au precizat, în referatul dosarului privind Casa de Asigurări de Sănătate, că Marian Burcea a fost numit la şefia CNAS în baza relaţiilor pe care le-a avut cu el, citat de News.ro: "Nu eu l-m propus pe domnul Burcea, asta nu înseamnă că am avut sau am o părere proastă despre dumnealui, dar dacă anchetatorii au ajuns la această concluzie, să meargă pe această linie. Nu există niciun fel de influenţă a mea în propunea sau numirea domnului Burcea la Casa de Sănătate. Mai mult nu vreau să comentez despre ce este în dosar, pentru că nu ştiu".

Potrivit sursei citate, mumirea preşedintelui CNAS Marian Burcea "avea la bază relaţiile bune dintre viitorul preşedinte şi şeful partidului cu majoritate parlamentară", potrivit afirmaţiilor făcute într-o interceptare de doctorul Corneliu-Dan Blendea, şeful Clinicii de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ilfov, informaţia regăsindu-se în referatul cu propunerea de arestare preventivă în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale de îngrijire la domiciliu.

(A.C.)

------

Actualizare 14:10 Bodog: "Am propus preluarea atribuţiilor la conducerea CNAS de către vicepreşedintele Vulcănescu"

Ministrul Sănătăţii Florian Bodog a anunţat, astăzi, la Senat, că Răzvan Vulcănescu a fost numit preşedinte interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, el până acum deţinând funcţia de vicepreşedinte al instituţiei.

Florian Bodog a declarat, potrivit News.ro: "Domnul preşedinte (al CNAS - n.r.) Burcea a fost numit la propunerea ministrului Sănătăţii de către premier. La fel, la propunerea ministrului Sănătăţii a fost eliberat astăzi. Am propus preluarea atribuţiilor de preşedinte de către domnul vicepreşedinte Vulcănescu. Vreau să precizez că în timpul mandatului meu există toleranţă zero pentru orice suspiciune legată de corupţie. Acesta este motivul pentru care astăzi, împreună cu domnul prim-ministru, am luat această decizie".

Ministrul Sănătăţii a refuzat să facă alte declaraţii, fiind o anchetă în desfăşurare.

(M.I.)

-------

Actualizare 13:30 Decizia privind demiterea lui Marian Burcea de la conducerea CNAS, publicată în Monitorul Oficial

Decizia premierului Mihai Tudose privind eliberarea lui Marian Burcea din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost publicată în Monitorul Oficial.

Până la numirea conducătorului CNAS, Răzvan Teohari Vulcănescu, vicepreşedintele instituţiei, va prelua atribuţiile preşedintelui, mai arată decizia prim-ministrului.

(S.A.)

------------

Actualizare 10:40 Marian Burcea, destituit de la conducerea CNAS

Marian Burcea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a fost destituit astăzi din funcţie de premierul Mihai Tudose, în urma reţinerii sale de către DNA, anunţă televiziunile de ştiri.

Preşedinte interimar al CNAS a fost numit Răzvan Teohari Vulcănescu, potrivit News.ro.

Vulcănescu este vicepreşedinte al CNAS.

(S.A.)

-------------

Actualizare 09:30 DNA: Marian Burcea, reţinut pentru constituirea unui grup infracţional organizat

Un număr de paisprezece persoane, reţinute în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu

Marian Burcea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (C.N.A.S), a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, informează un comunicat al DNA.

Alături de acesta, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a altor treisprezece inculpaţi care, în cursul zilei de astăzi, vor fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit comunicatului, au mai fost reţinuţi:

1. Ovidiu Munteanu - managerul Direcţiei Relaţii Contractuale şi, respectiv, din 13 iulie 2017, preşedintele C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit penal;

2. Ion-Răzvan Geambaşu - director executiv al Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (C.A.S.M.B.) şi manager al Direcţiei Medic şef a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

- abuz în serviciu,

- folosirea influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale);

3. Lucian-Vasile Bara - preşedintele C.A.S.M.B. până la 13 iulie 2017, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- abuz în serviciu,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

4. Ion-Ovidiu Mihăescu - managerul Direcţiei Control a C.A.S.M.B, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

5. Alin-Sergiu Costache - şef al Direcţiei Generale de Monitorizare Antifraudă din C.N.A.S, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;

6-8. Gabriela-Rodica Mocanu, Mina-Elena Petrescu, Jeana Sardare - funcţionare în cadrul C.A.S.M.B, cercetate pentru:

- complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată (354 acte materiale),

- constituire a unui grup infracţional organizat,

- fals informatic, în formă continuată,

- permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în formă continuată (354 acte materiale);

9. Nicolae-Sergiu Ciobanu, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:

- trafic de influenţă, în formă continuată (3 acte materiale)

- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite;

10. Irina-Adelina Geambaşu - asociat şi administrator al unei societăţi comerciale, cercetat pentru

- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei, în exerciţiul funcţiei de conducere din cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată (8 acte materiale);

11. Răzvan-Mihai Mischie - reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată (18 acte materiale);

12. Maria Costică - reprezentant legal al unei societăţi prestatoare de servicii medicale, cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în formă continuată (17 acte materiale);

13. Cristina MANTA - avocat în Baroul Bucureşti, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune, în formă continuată (18 acte materiale).

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe că, prin activităţile infracţionale desfăşurate de inculpaţi, activităţi pentru care s-a dispus reţinerea, bugetul CASMB a fost păgubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane euro), potrivit comunicatului.

DNA precizează: "Concret, în perioada ianuarie 2016 - august 2017, a fost constituit un grup infracţional organizat prin care, sume de bani în valoare totală de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea nelegală a unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale întocmite în fals, cu implicarea unor funcţionari din cadrul CSAMB, sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În multe situaţii, dosarele medicale cu pacienţi fictivi au avut prioritate la decontare şi aprobare, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu, erau refuzate. Pentru evitarea depistării fraudelor se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al C.N.A.S prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate".

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, menţionează anchetatorii.

(S.A.)

-------------

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Marian Burcea, a fost reţinut în această dimineaţă de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul decontărilor fictive de servicii medicale la domiciliu, în care ieri au fost făcute cincizeci de percheziţii, anunţă News.ro.

Marian Burcea a fost numit în funcţie în martie 2017, până atunci ocupând postul de director general adjunct al Casei de Asigurari de Sănătate a Armatei.

Procurorii anticorupţie au făcut ieri un număr de cincizeci de percheziţii, inclusiv la CNAS şi la Casa de Asigurări a Muncipiului Bucureşti (CASMB), într-un dosar în care mari sume de bani din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti (CSAMB) au fost fraudate prin decontarea unor servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals, potrivit unor surse judiciare, citate de News.ro.

În acest caz sunt implicaţi funcţionari în cadrul CSAMB, funcţionari aflaţi sub protecţia unor persoane din conducerea instituţiei, dar şi din conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au precizat sursele.

Conform aceloraşi surse, au existat numeroase situaţii în care, prioritate la aprobare şi decontare au avut dosarele medicale cu pacienţi fictivi, în timp ce solicitările pacienţilor asiguraţi care, în mod real, aveau dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzaţi. Pentru evitarea depistării fraudelor, se întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse şi şterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate, au adăugat sursele.

Prejudiciul adus bugetului CASMB este de aproximativ 13.200.000 lei, cu vătămarea drepturilor legale ale asiguraţilor cărora le-a fost refuzat acest tip de servicii medicale, respectiv asistenţă medicală la domiciliu, mai scrie agenţia citată.

Mai mult, funcţionari din cadrul CNAS şi ai CASMB, inclusiv funcţionari cu atribuţii de control, au pretins, potrivit surselor citate, foloase materiale de la reprezentanta unei societăţi care oferea asistenţă medicală la domiciliu, în schimbul renunţării la efectuarea activităţii de control la societatea respectivă.

Conform aceloraşi surse, în contextul unui control al Curţii de Conturi, persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au acţionat în aşa fel încât să împiedice aflarea situaţiei reale cu privire la decontarea anumitor medicamente în favoarea unor pacienţi fictivi. Astfel, medicamente în valoare de 33.000.000 de lei, au fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce au fost elaborate de CNAS, precizează News.ro.

Funcţionarii sunt acuzaţi de luare şi dare de mită, trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, iar faptele au fost comise în perioada ianuarie 2016 - august 2017, potrivit agenţiei citate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Marian Burcea (60 de ani), de specialitate medic oftalmolog, este general de brigadă medic (rez.) și conferențiar universitar doctor la U.M.F. "Carol Davila" din București. El a fost director în cadrul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.) din 2004 și până în prezent. Până de curând, Burcea ocupa și funcția de director medical la Spitalul de Oftalmologie din București.

     

    În cine să mai ai încredere dacă un general de brigadă, medic, face mizerii din acestea? A fost numit pe 19 mar 2017 de către Grindeanu la propunerea ministrului Sănătății. 

    1. omul este curat! sunt informatii ca DNA a "aranjat" totul! sa-l sprijinim pe Tudorel sa treaca legile justitiei, numai asa o sa reusim sa scapam de DNA

    Absolut senzațională ancheta DNA. Bre, procurorilor, pentru dosarul ăsta și eu ies în piață să vă susțin. Ați prins și un SRI-st împuțit, pe nume Nicolae Sergiu Ciobanu:

     

    "După ce se asigură că soţul femeii nu lucrează în MAI, aşa cum existaseră informaţii, Ciobanu încearcă să o determine pe femeie să facă un curs la Academia Naţională de Informaţii, unde ar ajunge să fie în grupă cu parlamentari, oameni din Guvern. 

    "Să faceţi, dom'le, la Academia Naţională de Informaţii...Vreo 3 luni. Pentru... pe securitate... în... mă rog, e pe domeniul de securitate, dar ăsta vă ajută foarte mult la relaţionarea cu care...În mediul ăsta...Cursurile sunt marţi, miercuri, joi de la 9 la 12. Dacă veniţi o dată... marţea, lunea ă... marţea, miercurea sau joia. Nu trebuie să fiţi prezentă mereu. „Aşa ă... vă ajut eu cu documentaţia şi cu... că trebuie făcută o... un... un... ă... material de 3-4 pagini, un colocviu care trebuie prezentat pe zona asta de siguranţă naţională. Da᾿ tu... putem s-o legăm de... zona asta medicală. Poa' să fie o... e pe siguranţă naţională, ar putea să fie şi un studiu privind îmbătrânirea populaţiei la, la, la... riscuri şi aşa mai departe, ştiţi!?”, îi spune Ciobanu reprezentantei firmei de servicii medicale, adăugând că va fi în grupă cu "deputaţi, senatori, cu oameni din Guvern, oameni din Ministerul Sănătăţii, e altceva”. 

    "O explicaţie a influenţei afirmate de inculpat a fost aceea că, în timpul exercitării atribuţiilor sale de ofiţer S.R.I., ar fi desfăşurat activitate informativ-operativă în domeniul sănătăţii, susţinând că cei care devin informatori ai unui serviciu de informaţii pot beneficia de recompense sau de protecţie în afaceri", susţin procurorii." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb