USR: "PSD abandonează sănătatea românilor la cheremul clientelei politice"

Andrei Stan
Politică #Sănătate / 28 august 2017

Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)

Florian Bodog (Sursa foto: Gov.ro)

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, este pe cale "să îngroape şi ultimul demers de promovare a meritocraţiei şi profesionalismului în sistemul de sănătate românesc", susţine Uniunea Salvaţi România (USR), care mai afirmă că ministrul doreşte să dea o nouă lovitură pacienţilor români, prin eliminarea reprezentanţilor acestora din Comisiile de Specialitate ale Ministerului Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă, USR precizează: "Mai mult, Florian Bodog doreşte ca aceste comisii, extrem de importante pentru strategiile în domeniu, să redevină apanajul unor persoane din anturajul politic al partidelor aflate la putere. După ce, cu largul concurs al parlamentarilor PSD, a asistat inert la îngroparea OUG 79, menită să profesionalizeze şi să reformeze managementul spitalicesc, ministrul Bodog propune o modificare fundamentală a ordinului 1355 din noiembrie 2016, al fostului ministru Vlad Voiculescu, care statua criteriile de selecţie ale membrilor Comisiilor de Specialitate din Ministerul Sănătăţii".

Potrivit comunicatului, aceste Comisii au rolul de a elabora strategii naţionale, protocoale standardizate, priorităţi sau măsuri intervenţionale concrete pentru ameliorarea vulnerabilităţilor sistemului de sănătate din ţara noastră. Aceleaşi comisii participă la elaborarea Contractului Cadru şi a Normelor de Aplicare ale acestuia sau stabilesc competenţele dobândite şi programa de pregătire în specialitate pentru medicii rezidenţi.

"Aşadar profesionalismul şi reprezentativitatea membrilor acestor foruri deliberative este esenţială", spun reprezentanţii USR.

Deputatul Emanuel Ungureanu, vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, declară: "Ministrul Sănătăţii dovedeşte din nou că este captiv unui sistem clientelar ce păstrează în poziţii cheie persoane condamnate penal, dar care servesc cu credinţă intereselor unui clan mafiot transpartinic ce căpuşează cu cinism resursele din sănătate. Practic, ministrul Florian Bodog vrea să numească pe criterii de clan membri în Comisiile de Specialitate din Minister medici care răspund docili la comenzi politice. Ne vom opune cu toată forţa".

USR mai acuză că, prin modificarea acestui ordin, ministrul Bodog suprimă metodologia de selecţie a membrilor Comisiilor de specialitate introducând discreţionarul şi arbitrariul. Formaţiunea adaugă: "Elementele obiective de cuantificare a expertizei sunt înlocuite cu subiectivismul «notorietăţii» membrilor. Pe de altă parte, se exclude posibilitatea ca reprezentanţii Asociaţiilor de Pacienţi - elementul central în jurul căruia este clădit întregul Sistemul de Sănătate public - să ia parte la şedinţele acestor Comisii. Astfel transparenţa procesului decizional este anulată complet".

Senatorul Adrian Wiener, membru în Comisia de sănătate din Senat, afirmă: "Pentru ministrul Bodog, profesionalismul şi probitatea morală sunt criterii de mâna a doua în alegerea membrilor Comisiilor de specialitate din Minister. În schimb, domnul Bodog are în vedere popularea acestor Comisii cu oameni "înţelegători şi empatici" la perpetuarea subfinanţării Sistemului Public de Sănătate, la elaborarea de strategii neangajante şi cu o eficienţă scăzută. Practic ministrul Bodog doreşte să legitimeze prin "profesioniştii" selectaţi politica austeră a PSD în domeniul Sănătăţii din România".

O petiţie pentru respectarea drepturilor pacienţilor a fost iniţiată de societatea civilă, iar partidul Uniunea Salvaţi România susţine acest demers pentru a împiedica PSD "să abandoneze sănătatea românilor la cheremul clientelei politice", se mai arată în comunicatul citat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb