Va reuşi Obama să facă reformă în asigurările de sănătate?

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 octombrie 2009

Planul liderului de la Casa Albă propune "stabilitate şi siguranţă pentru toţi americanii"

Preşedintele american Barack Obama şi-a prezentat planul de reformă a asigurărilor de sănătate - aşa numita "opţiune publică", arătând că persoana care va deţine o astfel de poliţă va avea "mai multă stabilitate şi siguranţă". Preşedintele SUA subliniază că reforma, principala sa provocare de pe agenda internă, va duce la diminuarea costurilor destinate sănătăţii, va îmbunătăţi serviciile medicale şi nu va spori deficitul bugetar al Statelor Unite. Obama şi-a reiterat sprijinul pentru un plan de asigurări coordonat de stat, un proiect care a generat, însă, critici virulente şi temeri că iniţiativa va afecta puternic companiile de asigurări.

Obama vrea să reuşească să ofere asigurare medicală pentru 46 de milioane de americani care sunt privaţi de asemenea poliţe. Obama mizează pe adoptarea reformei în 2009. Printre propunerile planului liderului de la Casa Albă se numără:

- eliminarea discriminării anumitor persoane. În ultimii trei ani, 12 milioane de persoane au fost refuzate de companiile de asigurare pentru acoperirea directă ori indirectă a poliţei prin prime ridicate, din cauza unor condiţii pre-existente (de sănătate). Obama vrea ca, în cazul în care mai apar asemenea situaţii, asiguratorii să fie sancţionaţi.

- limitarea discriminării în cazul primelor, din cauza vârstei şi a sexului. Astfel trebuie eliminată practica asiguratorilor de a încasa prime diferite sau de a refuza întocmirea poliţelor din cauzele mai sus menţionate.

- împiedicarea companiilor de asigurarări să renunţe la întocmirea poliţelor atunci când persoana este bolnavă. Planul le interzice asiguratorilor să anuleze eliberarea unei poliţe care a fost deja cumpărată, cu excepţia cazurilor de fraudă. În prezent, în cele mai multe state, companiile de asigurări pot anula o poliţă dacă o boală nu a fost pusă pe listă la depunerea cererii de asigurare. Potrivit unei anchete a Congresului SUA, în ultimii cinci ani, trei mari asiguratori au anulat poliţe pentru 20.000 de persoane, refuzând astfel să plătească 300 de milioane de dolari, sume care au trebuit suportate de pacient ori familia acestuia, de doctori sau spitale.

- eliminarea extra-taxelor pentru îngrijire preventivă (mamografii, teste de diabet). Planul asigură că toţi americanii au acces liber la servicii de prevenire, în baza poliţei de asigurare.

Barack Obama şi-a început luna aceasta campania privind reforma sănătăţii, cu un dis-curs televizat în faţa Congresului. Preşedintele american a făcut un adevărat tur de forţă al televiziunilor pentru promovarea planului său. Obama a precizat: "Numărul persoanelor care nu au asigurare medicală este în creştere. Pe de altă parte, oamenii care au asigurare nu se simt în siguranţă. Cred că putem rezolva aceste două probleme fără să creştem deficitul bugetar şi cred că o putem face astfel încât, în timp, să reducem costurile şi să determinăm sistemul să funcţioneze mai bine".

Costurile planului i-au pus pe gânduri pe contribuabilii americani. Aceste cheltuieli s-ar apropia de 900 de miliarde de dolari, pe zece ani. Totuşi, o serie de statistici realizate ulterior prezentării propunerilor lui Obama au arătat că mai bine de jumătate dintre americani sprijină reforma preşedintelui.

Comisia de Finanţe din Senatul american a respins, marţi, "opţiunea publică", mai precis planul de reformare a asigurărilor de sănătate. Unii democraţi moderaţi s-au alăturat republicanilor, arătând că planul guvernului reprezintă o intruziune în sectorul privat. Comisia urmează să finalizeze propriile propuneri, care se vor alătura măsurilor stabilite, vara aceasta, de Comisia senatorială de Sănătate, Educaţie, Muncă şi Pensii. Astfel, dezbaterea pe proiectul Senatului va putea începe la mijlocul sau la finele lunii octombrie. Dacă proiectuI final nu va include "opţiunea publică", un amendament în acest sens ar putea fi adus în timpul votului din plen.

În Camera Reprezentanţilor (camera inferioară) au elaborat proiecte trei comisii de specialitate, iar acestea includ "opţiunea publică". Democraţii încearcă să combine aceste propuneri într-un singur proiect. Dezbaterea din Cameră şi votul sunt aşteptate, de asemenea, luna aceasta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb