Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 22 aprilie 2021

Vaccinul românesc anti-Covid, în faza de testare pe cobai

Virgil Păunescu: "Vaccinul nostru, bazat pe imunitate celulară, are o memorie de cel puţin 11 ani"

Guvernul Orban a alocat anul trecut 3,5 milioane lei pentru proiectul DECODE, privind vaccinul românesc anti-Covid 19

5 milioane euro - necesarul financiar pentru trecerea la faza de testare

Cercetătorii din sectorul medical au ajuns la faza de testare pe animale a vaccinului românesc anti-Covid 19, care, potrivit reprezentanţilor din domeniu, crează imunitate pentru o perioadă de 11 ani. Dacă România va reuşi să scoată pe piaţă acest vaccin, atunci se va clasa pe locul întâi din punct de vedere al cercetării medicale.

Din păcate, însă, nici acest proiect nu este lipsit de controverse, în ultimele două luni Curtea de conturi efectuând verificări la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu şi la centrul de cer­cetare OncoGen din Timişoara - implicate în dezvoltarea vacinului -, legate de modul de cheltuire a bugetului alocat pentru realizarea serului anti-Covid 19.

Vaccinul românesc anti-Covid 19 pare să fi ajuns într-un impas creat în jurul fondurilor necesare cercetărilor care se află în derulare. Suma alocată iniţial este insuficientă, iar realizarea vaccinului are nevoie de finanţare, susţine prof. univ.dr. Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului Decode (pentru realizarea vaccinului românesc anti-Covid 19). Conform domniei sale, ar mai fi nevoie de 5 milioane de euro pentru a se trece la faza de testare. Specialistul a anunţat, recent, pe pagina sa de Facebook: "Mulţumită eforturilor colectivului nostru, centrul OncoGen este în tratative cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea facilităţilor de producţie de vaccinuri împotriva Sars- Cov-2 în România.

OncoGen (în parteneriat cu Institutul Cantacuzino) este singurul institut de cercetări din România care are în dezvoltare un vaccin candidat împotriva Sars-Cov-2 recunoscut de OMS şi care poate îndeplini condiţiile de finanţare ale unei fabrici de vaccinuri din fonduri UE. Cu un pic de ajutor, România poate avea din nou capacitatea de a-şi asigura necesarul de vaccinuri (şi nu doar pentru Sars-Cov-2)".

Anunţul coordonatorului proiectului a fost preluat de Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, formaţiune politică în care Virgil Păunescu este vicepreşedinte. Liderul PMP făcea, în 7 aprilie, un apel către premierul Florin Cîţu, referitor la faptul că este nevoie de alocarea de fonduri din Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă (PNRR) "pentru producţia unui vaccin anti-virus, cu 17 ani perioadă de imunizare".

Cristian Diaconescu menţionează: "Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a exprimat intenţia de a finanţa o fabrică în România pentru a produce vaccinul anti-Covid dezvoltat de Institutul OncoGen Timişoara.

Instituţia financiară ar asigura jumătate din fondurile necesare construirii unei fabrici şi în totalitate fondurile necesare fazei a III-a a studiului clinic, care este şi cea mai scumpă. Din împrumuturile pe care România le va putea accesa prin Planul de Rezilienţă, s-ar putea finanţa cealaltă jumătate. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite a confirmat că activarea imunităţii celulare, pe care se bazează vaccinul românesc anti-Covid, este eficientă în lupta cu virusul.

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, prof. dr. Virgil Păunescu, care cercetează la Timişoara acest vaccin, susţine că imunitatea dată de ser atinge 17 ani. El a cerut Guvernului să-i repartizeze un consilier pe probleme economice pentru a discuta acest subiect de o importanţă covârşitoare pentru România. BEI asigură consultanţă gratuită totală, de la finanţare până la punerea în funcţiune a viitoarei fabrici.

Astfel, s-ar putea realiza în timp scurt 5-10 milioane de doze, iar platforma de vaccinare poate fi aplicată şi în alte boli, nu doar în SARS-Cov-2. E nevoie doar de o decizie politică".

Vaccinul românesc, posibil să asigure o îndelungată imunitate celulară

Niciunul dintre vaccinurile la care se lucrează acum la nivel mondial nu va avea eficienţa vaccinului românesc, pentru că tehnologia Institutului OncoGen din Timişoara creează imunitate celulară, care persistă peste 11 ani, în timp ce imunitatea pe bază de anticorpi, folosită de cei care lucrează la vaccin, protejează doar câteva luni, afirma, recent, Virgil Păunescu. Acesta aprecia: "România s-ar putea clasa în vârful cercetării medicale dacă ar finaliza vaccinul anti-Covid. Tehnologia românească are o cu totul altă abordare, fapt care va asigura o protecţie pe o perioadă îndelungată. Probabil acesta este şi motivul pentru care vaccinul românesc este sabotat din toate părţile, dar mai ales de către cei aflaţi la guvernare, care refuză să finanţeze poate cel mai important proiect al ţării. Aşteptăm finanţare şi, cu cât trece timpul, cu atât datele care apar în literatura de specialitate arată că vaccinul la care lucrăm noi are toate şansele să fie cel mai reuşit. Toate cercetările arată că imunitatea bazată pe anticorpi nu ţine mult timp, iar vaccinul nostru, bazat pe imunitate celulară, extrapolând datele celor care l-au dezvoltat în cancer, are o memorie de cel puţin 11 ani.

Imunitatea umorală, cea care produce anticorpi, protejează doar câteva luni. De altfel, cei de la Astra Zeneca au şi anunţat că este posibil ca viitorul vaccin să fie repetat după un an de zile. Imunitatea are două componente, una bazată pe anticorpi, în principiu, şi o componentă bazată pe celule. În cancer, de exemplu, dacă dezvolţi anticorpi, mori repede, pentru că anticorpii nu pot omorî celulele tumorale. Imunitatea celulară, în TBC, de exemplu, este foarte importantă, pentru că se răspunde cu limfocite T citotoxice. Aceste limfocite distrug celulele care sunt defecte, fie că au un virus în interior şi virusul acela se multiplică, fie că au o tumoră. La fel va funcţiona şi în cazul Covid. (...) Noi am făcut o analiză pe cele 112 secvenţializări de la diverşi pacienţi din lume. Nici în România nu mai circulă varianta Wuhan iniţial, ci o variantă nouă care circulă în toată lumea şi care produce o cantitate virală mult mai mare şi are un nivel de contagiune mai mare. Înlocuirea variantei vechi s-a produs în decurs de o lună, mai exact în aprilie".

Virgil Păunescu şi-a exprimat nemulţumirea că, nici guvernul Orban şi nici guvernul Cîţu nu au găsit în buget suma respectivă şi au preferat să aloce bani în alte direcţii, în loc să urmărească cu prioritate realizarea vaccinului românesc anti-Covid.

Cu toate acestea, după numai câteva zile, coordonatorul proiectului a apelat, prin intermediul şefului de la partid, la sprijinul pe care Guvernul i-l poate acorda pentru finalizarea negocierilor cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii, în vederea continuării finanţării realizării vaccinului românesc anti-Covid.

Institutul Cantacuzino: "În acest moment, realizăm experimente pe animale de laborator"

În timp ce coordonatorul proiectului Virgil Păunescu susţine că vaccinul românesc va oferi imunitate pe termen îndelungat, cercetătorii de la Institutul Cantacuzino afirmă că rezultatele nu pot fi evaluate deocamdată, deoarece experimentele pe animale sunt încă în desfăşurare.

"Proiectul de cercetare realizat în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-Cov-2 este în desfăşurare. Echipa de cercetători din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino realizează, în această perioadă, experimente pe animale de laborator. Prin acestea se verifică posibilul efect toxic asupra animalelor cauzat de antigenele inoculate. Rezultatele obţinute până în acest moment nu pot fi evaluate deoarece experimentele trebuie finalizate şi interpretate", se arată în răspunsul formulat de reprezentanţii Institutului Cantacuzino la solicitarea adresată de ziarul BURSA.

În acelaşi document se arată că bugetul alocat iniţial nu a fost suplimentat, dar nu se precizează dacă este nevoie de suplimentarea acestuia pentru a definitiva cercetările privind realizarea vaccinului românesc anti-Covid 19.

Finanţarea vaccinului românesc - verificată de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a finalizat verificările efectuate în ultimele două luni (în perioada 1 februarie - 2 aprilie 2021) la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu şi la centrul de cercetare OncoGen din Timişoara. Este vorba despre un audit financiar care priveşte sumele primite de la bugetul de stat de spitalul timişorean, sume de care au beneficiat şi cei de la centrul de cercetare OncoGen aflat în subordinea unităţii sanitare.

În privinţa OncoGen este vorba despre 3,5 milioane lei, sumă alocată anul trecut din bugetul de stat pentru finanţarea proiectului Decode, adică pentru realizarea vaccinului românesc anti-Covid 19. Conform reprezentanţilor Serviciului Comunicare, Imagine şi Relaţii Publice, din cadrul Curţii de Conturi, "ulterior finalizării misiunii de audit financiar şi parcurgerii procedurilor de valorificare (n.red. - solicitarea de lămuriri, răspunsul la acestea, emiterea unei decizii, contestarea ei), raportul privind verificările efectuate la centrul Oncogen vor fi publicate pe site-ul instituţiei publice". Sursele citate au menţionat pentru ziarul BURSA că respectivul raport ar urma să fie publicat, cel mai devreme, în următoarele 30 de zile.

Cristian Brehui, şef serviciu în cadrul Camerei de Conturi Timiş, ne-a precizat: "Nu ştiu detalii în legătură cu activitatea de audit financiar desfăşurată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu din Timişoara, deoarece a fost o echipă care a efectuat verificări acolo, iar activitatea ei s-a încheiat în 2 aprilie. Membrii echipei au redactat actul cu cele constatate şi îl trimit entităţii respective, care poate ridica obiecţii, în termen de 15 zile. După această perioadă, în maximum 15 zile se emite decizia de către Camera de Conturi, act ce poate fi contestat de entitatea verificată. Dacă se va face această contestaţie, ea va fi soluţionată de o comisie din cadrul Curţii de Conturi, la nivel central. Dacă decizia nu va fi contestată, abia la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie, pe baza legii 544/2001, raportul respectiv poate fi pus la dispoziţia oricărei persoane interesate. Noi nu îl publicăm pe site, ci se face menţiune despre el în raportul anual care va fi publicat la începutul anului viitor".

UEFISCDI: "Activităţile efectuate sunt în concordanţă cu propunerea de proiect"

Proiectul Decode privind dezvoltarea unui vaccin peptidic profilactic pentru Covid-19 bazat pe epitopi recunoscuţi de sistemul imun este finanţat de Guvern, din bugetul de stat, prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Contractul de finanţare nr. 11Sol/2020 a fost semnat anul trecut în luna aprilie - în perioada stării de urgenţă - iar termenul final la care OnconGen trebuie să livreze primul vaccin românesc anti-Covid-19 este 5 decembrie 2021. Conform obiectivelor specifice ale proiectului Decode este vorba despre un vaccin fără efecte adverse.

Referitor la acest proiect, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării ne-a răspuns că valoarea proiectului Decode este de 3,5 milioane lei şi va rămâne la această limită.

"Procedura de finanţare aplicată la nivelul UEFISCDI nu permite suplimentarea bugetului unui proiect faţă de limita aprobată anterior (la contractare). La sfârşitul anului 2020, proiectul a fost monitorizat de experţi ai Ministerului Sănătăţii şi au agreat că activităţile efectuate sunt în concordanţă cu propunerea de proiect", se arată într-un răspuns trimis de instituţia respectivă la o solicitare înaintată de ziarul BURSA.

Şi reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Pius Brânzeu din Timişoara ne-au spus acelaşi lucru: "Proiectul Decode derulat de SCJUPBT prin Centrul OncoGen, în colaborare cu Institutul Cantacuzino, se află în parametri contractaţi cu unitatea finanţatoare. Până în prezent fondurile proiectului nu au fost suplimentate. În acest stadiul al cercetării, rezultatele studiului sunt încurajatoare, conform responsabililor pe proiect din cadrul OncoGen".

În acelaşi document, nu se precizează termenul la care va fi gata primul vaccin românesc, dar se arată că toate studiile sunt "făcute în limita finanţării proiectului".

Opinia Cititorului ( 84 )

  1. Virgil Păunescu a descoperit o vacă de muls. A mai promis marea cu sarea cerând bani in stânga și în dreapta... De bani este vorba in discursul lui Virgil Păunescu nu de vaccin.

    1. Va bazati pe ceva? Sau palavragiti stupid, pur si simplu?

      Acesta este stilul romanesc.Tot ce e local e de CCT.Toti romanii sunt considerati profitori.Sa o lasam balta.sa cumparam ,in continuare Astra.Daca murim macar sa murim scump.Daca se 9inbogatesc,sa se inbogateasca strainii.ce ne trebuie noua cercetare,noua ne trebuie salariu de la stat.

      Da ma bazez. Prin august anul trecut, înainte să fi ieșit primul vaccin de Covid pe piata, Virgil Păunescu anunța deja în presă că el are deja un vaccin in teste și funcționează. Deci Romania era prima țară care a descoperit vaccinul daca te luai după Virgil Păunescu. El nu uita sa spună că statul trebuie să sară cu bani daca vrea producție de serie pentru acest vaccin și că "deja l-au contactat marile universități și laboratoare din lume, inclusiv cele din China să-i ceară formula vaccinului".

      Atunci îți dădeai seama că acest om e un impostor și un jucător la păcănele care joacă la cacealma. 

      nu vorbi impotriva vaccinului care va pune Romania pe harta ca alternativa SAFE la mizeriile injectate de pfizer, moderna si alti satanisti!

      nu face asta Cristian!

      dovedeste ca esti bun roman nu instigator si semanator de haos!  

      ...

      Oncogen a vazut ca avem Stat teleghidat din afara tarii si atunci a obtinut/e pe cale sa obtina (nu am inca informatii finale din sistem) finantare de la o banca pentru finalizarea vaccinului.

      Multumim calduros tradatorului Stat Roman care impinge un cercetator roman de varf catre banci pentru un kkt de 5 milioane de euro finantare! Cand spagile la varf in Stat se invart la nivel de zeci/sute milioane euro!  

      Ce o sa fie maturati intr-o mare revolutie tradatorii astia!

      Mama mama! ....  

      Vorbesti cu pacat Cristian . Dumnezeu este sus !

      'Nu cred' este un mesaj ferm in care tr sa ne incredem

      vorbele aruncate in vant fara un minim de fundament sunt regretabile din start! 

      asa am pierdut toate institutiile de cercetare in acesti 30 de ani gloriosi! 

      mai bine pleca specialistii si ii imbogatesc si insanatosesc pe altii decat pe romani

      bravos Romania te salut! 

      Domnule care semnezi "Cristian", asa cum ti-am promis, ti-am sters comentariul in care vorbeai de Fiara, deoarece repetitia acestor elucubratii reprezinta propaganda, iar propaganda pe acest site am interzis-o.

      Schimbul de noapte mi-a semnalat ca, la ora 4.25 ai postat un comentariu despre "fascismul corporatist împotriva omului simplu". 

      In primul rind ca imperecherea notiunilor de "fascism" si "corporatism" este o elucubratie.Tin minte ca cineva ti-a si semnalat ca notiunea italieneasca de "corporazione" se refera la sindicate si ca fascisamul are caracterista ca este sindicalist, adica orientat impotriva corporatismului. Deci, pe dos fata de afirmatiile tale.  

      In al doilea rind, de vreme ce, totusi, insisti in aceasta timpenie, inteleg ca nu este vorba doar despre incultura si nici doar despre prostie, ci realmente si despre propaganda. 

      Daca incultura si prostia nu sint interzise in sectiunea de comentarii, totusi propaganda este interzisa, aici. 

      Iti atrag atentia ca incalcarea acestei interdictii nu atrage doar eliminarea mesajelor propagandistice, ci duce la suspendarea dreptului sa mai postezi comentarii de orice natura, pe acest site.

      Atentie! 

      Lipsa de patriotism este mai evidenta decat incultura si prostia.

      "Schimbul de noapte" (sic)...asta e de Kafka...deci Bursa are un "schimb de noapte" ca sa citeasca si sa cenzureze comentariile :-)...Am trait sa o vad si pe asta....Perioada pana in 1989 incepe sa para "golden era of liberty"...

      Tu ai stilul romanesc si uite de ce:

      1. Te informezi despre vaccin din presa sau de la TV si nu de la un cadru medical 

      2. AstraZeneca e cel mai ieftin vaccin si unul foarte bun, nu "scump" cum spui tu 

      3. Noi nu dam niciun ban pe vaccinurile pe care le primim 

      Stai jos, ai nota 2. 

      Daca ai fi stiut engleza, atunci doar ti-as fi eliminat comentariul, ceea ce nu este decit conformare la Regulament, iar nu cenzura. Trebuie sa fii foarte prost sa numesti "cenzura" libertatea sa intri anonim pe site si sa scrii ceea ce vrei, respectind un minim de reguli de bun simt.

      Da, stiu, inainte de 1989, Ceausescu te lasa sa scrii ce vrei pe internet. 

      Nu, Kafka nu are nimic comun cu ideea de "schimb de noapte" si nici cu ideea de "cenzura", dar ma bucura ca ai auzit de Kafka (este evident ca nu l-ai citit).

      Vad ca ai auzit si de limba engleza, dar, cu un efort minim, ai putea afla care este expresia corecta pentru ideea pe care vrei sa o transmiti. 

      Uniunea Europeana de unde are banii cu care plateste achizitia dozelor de vaccin?

      Vei zice ca ii face BCE. 

      Dar BCE face inflatie.  

      Asta inseamna ca de la noi.

      Stai jos, n-ai citit pentru astazi! 

      Nu merita sa te obosesti cu ala de la 1,12. Gagiul e cretin.

      Nici daca ar fi adevarat ca Paunescu ar fi un impostor, nu m-as exprima ca tine, batandu-mi joc de sentimentul de mandrie nationala. Esti ticalos pur.

      Se pare ca nici tu nu l-ai citit pe Kafka, sau, daca (intamplator) l-ai citit este evident ca nu ai inteles nimic de el...si nici din comentariul meu...Faptul ca ai un "schimb de noapte" care se ocupa de citirea si cenzurarea (da, cenzurarea) mesajelor arata exact ceea ce transmite opera lui Kafka – "Subtilul absurd cotidian, exprima protestul individului izolat impotriva strivirii personalitatii sale de catre fortele ostile ale societatii. Kafka infatiseaza destinul lipsit de perspectiva al omului"...iar faptul ca in intelegerea ta ai presupus ca cenzura este legata strict de accesul la internet spune totul :-)...Kafka, one hundred percent!

      vorbesti ca sa nu adormi!

      Comentariul tau este rautacios iar comparatia de doi bani.Compari tu cenzura ,,de noapte,, realizata de ziarul Bursa(bravo lor,asa si trebuie fiindca unii nu au bun simt) cu cenzura de pe timpul lui Ceausescu!Ce are s..a cu prefectura?Ai trait cumva acele vremuri sa stii cum este?Dupa comparatia facuta se pare ca nu!

      Matale nu meriti.

      N-ai citit Kafka.  

      N-ai citit nici Ovidiu Drimba, din care ai ales sa dai drept citat ...primele trei rinduri dintr-un text aflat pe internet, care nu are nici o legatura cu ideea de cenzura. 

      Matale esti confuz si nu intelegi spusele interlocutorului. Eu am spus: "Trebuie sa fii foarte prost sa numesti "cenzura" libertatea sa intri anonim pe site...", iar matale crezi ca am spus "ca cenzura este legata strict de accesul la internet".  

      Mintea ta nu deosebeste "site" de "internet". 

      Matale nu meriti, mai, cum iti zice?...aha!. "golden era"....

      You lost me at..."matale" :-)

      Nu vorbesc cu păcat, l-am ascultat pe acest medic și nu-mi inspira încredere. Așa cum nu-mi inspira industria medicala in general.

      Dar aștept viitorul sa ma contrazica 

      Deci nu stii. Deci vorbesti cu pacat.

      Insisti intr-o limba pe care nu o cunosti.

      P.S. Erai pierdut de la "golden era". 

      ...

      ...

      Funie.

      Fular. 

      Furtuna. 

      Fuch sia. 

      Funicular. 

      Fuga. 

      Astea sunt cuvinte interzise pe forumul Bursa?

      Poanta fu tare - perf simplu "oltenesc". Si asta e interzis? 

      Oare tu chiar n-ai râs când ai scris aberațiile funariste de mai sus? :))))))))))))

    eu ma voi vaccina doar cu un vaccin de conceptie locala - vaccinul d-lui Paunescu - INDIFERENT CA VA FI SAU NU APROBAT DE OMS !

    recomand ca romanii sa se vaccineze doar cu acest vaccin romanesc dezvoltat la Oncogen Timisoara.  

    recomand vaccinarea cu acest vaccin de conceptie locala CHIAR DACA OMS SAU EMA NU IL APROBA!  

    celelalte vaccinuri va baga in mormant.  

    1. Pe ce baza recomanzi un produs care nu exista si nu s-a testat?

      Tu preferi sa bagi ceva netestat in corpul tau pentru ca e "romanesc" si nu ceva testat de sute de milioane de oameni ca e "strain"? 

      Domnul acesta ne spunea prin alte articole că vaccinul ucide în 2 zile, în 3 luni sau 5 ani. Nu aș pune preț mult pe opiniile domniei sale.

      e in curs de testare.

      dar as avea mai multa incredere in cercetarea romaneasca , decat in cercetarea pro-profit si pro-business din spatele pfizer, AZ, moderna (la cat trebuie sa reluam vaccinul? .... la 3 luni ? la 6-12 luni? pe bune? profit Big Pharma se numeste asta, nu produs medical in beneficiul clientilor). 

      din aceasta perspectiva 11-17 ani pt vaccinul romanesc e de-a dreptul BETON !  

      multumesc mult

      "apreciez" 

      Nu ți se pare aruncat hazardat termenul ăla de 11 ani imunitate în condițiile în care vaccinurile actuale nu conferă imunitate nici măcar de la o luna la alta (vezi cazul Arsinel)??

      Planul mondial e că aceste vaccinuri sa devină ITP la 6 luni, pe bani, abonament sau chestii similare.  

      Propun ca fanii covid sa se vaccineze lunar cu ser de la fiecare firma pentru ca asa este democratic si in spiritul valorilor euroatlantice. Dupa vaccinare vor purta botnita la fel ca teroristii insa vor primi drept recompensa de cobai - certificat. Nu putem zice pasaport ca suna cam nashpa pentru lumea 'libera'

      eu am incredere in d-nul profesor Paunescu.

      sunt total de acord cu tine cand vine vorba de un vaccin care tine 11-17 ani...

      dar hai sa vedem daca o sa si reuseasca sa faca asa ceva 

      botnita ca teroristii? incultura asta atinge cote maxime.

      in civilizatie, cand un om este bolnav ...sa zicem ca are o raceala. nu sta in casa si zace in pat. pune o masca la gura si isi vede de treaba ca asa protejeaza oamenii sa nu le dea si lor raceala. 

      apropo, medicii aia din salile de operatii au si ei tot botnite? ca le au cam mereu la gura

      ar trebui sa opereze fara...zic si eu... daca ma raportez la "logica" voastra 

      Nu uita că, în cazul vaccinurilor actuale, nu cheamă nimeni omul, nu peste 11 ani, ci peste o lună să-i facă un test de anticorpi, să se poată evalua nivelul de anticorpi și eficiența vaccinului.

      Pe băieți nu-i interesează decât certificatul de vaccinare, nu ce se întâmplă cu omul după vaccin. Daca se îmbolnăvește sau moare, ghinion, vorba lu Iohannis. 

      Dar omul se poate duce sa testeze daca are anticorpi. Mi-e sila sa cobor la asemenea stupiditati. Mai taci, mai, Cristiane! N-ai bun simt si da, chiar cred ca esti incult si prost.

      Omule, nu suntem nici raciti, nici medici.

      De ce sa punem mascacand mergem pe strada? 

      esti cam prost , daca faci comparatia cu , chirurgii . ei fac operatii pe plagi deschise ,si poate sa cada transpiratie , saliva . tu prostalaule daca mergi singur pe strada sau la zece metri , la ce-ti trebuie masca ? sau iti inchipui cu minusculul tau creier , ca virusul e ca un lup , care te alearga pina te prinde si te musca ?

      Pentru că ești suspect de a fi infectat, ch ar daca nu ești, așa ești considerat. Nu mai ești considerat om ci vector de răspândire a infecției adică un șoarece care umbla prin subsol cărând purici după el.

      Mai Cristiane, tu ai abonament la buletinul planului mondial? Mai Cristiane, planul mondial nu exista. Nici buletinul. Tu inventezi, mai Cristiane.

      Sunt niste baieti care se gandesc la binele lor dar si al celorlalti oameni. Un exemplu este bil gay care vrea sa schimbe obiceiul oamenilor de a hali carne de vaca. Alt exemplu este soros care cu fundatia lui pentru o societate deschisa vrea sa faca bine cu forta unora pe care ii considera fraieri. Nu am dovezi ca baietii astia au un plan mondial sau fiecare e cu planul lui dar este clar ca vor sa faca altora un 'bine' cu forta sau cu smechereala.

      Botnita ai tu si alti fraieri ca tine. Infractorii de la PNL/USR au folosit termenul terorist la adresa celor care nu cred rashinile oficiale. Din ce s-a scris in presa, fara sa vina careva sa conteste, cam 80% din mastile comercializate sunt neconforme. Te uiti in dictionar sa intelegi ce inseamna acest cuvant, apoi intrebi si afli ca mastile neconforme sunt nocive, uiti de medici, iti dai 4 palme si apoi te duci la biserica.

    la alea cumparate de la straini , facute pe genunchi , pe milioane bune , noi sintem cobaii . asta facut de un roman , va fi testat si rastestat , asa cum scrie la carte . in plus daca are memorie de 11 ani , inseamna ca da peste cap , planurile big pharma , care viseaza sa-si ia fiecare abonament lunar la vaccinurile lor .

    1. e plan mondial bine uns cu spagi imense la conducatorii statelor!

      altfel cum explici miscarile asemanatoare (inclusiv erorile) pe tot globul in cazul tuturor tarilor ?  

      aceleasi texte, aceleasi frici inserate in societate, aceleasi manipulari mediatice cu finantare de la stat, aceleasi vaccinuri, TOTUL FORTAT PE REPEDE INAINTE!  

      miroase de la 1 km a plan mondial!  

      totul e cusut cu atat nu alba... direct alba neon! Se vede lucratura din afara Pamantului !  

      Vaccinati-va doar cu vaccin romanesc Oncogen de la Timisoara SAU NU VA VACCINATI DELOC!  

      Si Pfizer si Moderna si AZ sunt vaccinuri pentru a caror producere a contribuit masiv eugenistul Bill Gates si sotia lui.  

      V-ati vaccina cu ceva produs in urma unei finantari a cuiva care mizeaza pe reducerea populatiei Globului la 500 milioane - maxim 1 miliard?  

      NU?  

      Nici eu.  

      Acceptati doar vaccin Romanesc de la TImisoara Onogen CHIAR DACA NU VA FI APROBAT DE EMA SAU OMS! Vaccinul conceput in Romania e cel corect, cel bun ! Va da protectie 11-17 ani, nu va baga in groapa in maxim 5 ani !

      Asa e oameni buni! Acceptati doar vaccin romanesc, nu cu vaccinurile alea cu care s-au vaccinat sute de milioane de oameni si au scapat de covid/pandemie!

      Luati sfaturi din conspiratii de pe internet, nu de la cadrele medicale si studiile clinice facute de specialisti. 

      Mamicule, aici vorbim despre trei institutii medicale.si despre specialisti.

      Ia, mai gandeste-te, mamicule!! 

      Mamico, tu vorbesti despre un produs care nu exista si nu a fost testat.

      Ia, mai gandeste-te! 

      Mama, mamico, mamicule - nu sunt cuvinte corecte. Acum se spune parinte 1 si parinte 2. E lupta grea dar pana la urma o sa va invete stapanii cum sa va exprimati corect.

      Corect!Uite ca se mai uita!Trebuie sa ne spele intai pe creier,pana atunci folosim terminologia de mama si tata iar stapanii sa ne pupe undeva.

      Baietel, ai schimbat argumentul.

      Intai ai zis ca sa ascultam de "cadrele medicale si studiile clinice facute de specialisti" si cand ti-am aratat ca ai dat cu oistea-n gard, pentru ca aici vorbim despre trei institutii medicale.si despre specialisti, ai schimbat placa. 

      Daca nu esti in stare sa spui ceva, atunci de ce iei cuvantul?

      Taci! 

      Si daca este neutru? cu chestii d'astea nu te primesc aia in SUA.

    În jurul anului 2000, în Ungaria, a apărut un om de semi-știință, car a inventat energia ieftină din plasma de apă. În 2000 AUR-ul unguresc avea intre 15-20%. Propaganda lor era împotriva evreilor și a guvernului mondial satanist.

    Au început să adune bani pt. inovația poporului ungur, și se făceau presiuni la guvernul de la acea vreme pentru o finanțare de sute de milioane. 

    Sa ajuns și la televizor, fiecare ungur știa de 'inventatorul ' nostru, care o să înfrunte ordinea mondială satanistă.

    Doar că, rectorul universității technice de la acea vreme, sa dus la un expozeu al 'inventatorului', și la făcut impostor în fața ziariștilor. Norocul poporului ungur, a fost, că a avut mai multă încredere în rector. 

    1. AUR-ul unguresc se chema MIÉP, și la alegerile din 2002 a avut 4,6%, în 2006 sa alit cu alte partide și a avut 2,2%. Scuze pt. 10-15%

    Anul a fost 2006, impostorii se chema Gróf Spanyol Zoltán, care avea un brevet înregistrat în Germania, și mai mulți oameni de știință sau revoltat, cel pe care îl țineam minte a fost Härtlein Károly, și era un inginer la institutul de fizică a universității technice.

    1. Noi nu putem fi pacaliti cu chestii de-astea, fizicieni, ingineri... fugi, dom'le, d-acilisha...

      La noi un doctor cunoscut, Mihai Craiu, a tavalit-o la TV, in direct, pe d-na Steer (a tavalit-o in sens metaforic, intelectual, sper ca nu v-ati gandit la altceva...), cunoscuta si respectata anti-vaccinista. Consecinta a fost ca romanii destepti nu-l baga-n seama pe Craiu si continua sa soarba stiinta medicala cu polonicul din olitza virtuala a d-nei Steer. 

      am vazut si eu un fizician de care vorbesti , si care facea misto ca nu incap cipurile in seringa , din cauza antenelor ! fizicianul lui peste , presura sau presada il chema parca , habar n-avea ca nanorobotii sint de cinci ori mai mici ca o globula rosie , asa ca uita-te tu , si ceilalti prosti din sat , in gura cariata a alora platiti de big pharma !

      ... ca gura d-nei Steer e mult mai atractiva decat a alora din Big Pharma. Si nu numai gura.

      Asa ca fiecare e liber sa aleaga in gura cui se uita. Dupa cat il duce mintea.

      Va doresc extrem de multa sanatate - pentru ca, sper ca realizati, nanorobotii aia malefici incap cu milioanele si in cea mai banala aspirina. 

      Sunteti dresati bine. Cristian Presura este un fizician userist. Pacat de scoala facuta. A existat un fizician mai tare decat Presura - Wernher von Braun sef al proiectului Saturn V dar si sef al

      programului nazist de realizare a rachetelor V1, V2. Mereu bagati placa cu Steer. Te asigur ca tipii aia de la Wuhan care se joaca cu virusii, la fel ca si alti tipi de prin alte tari, sunt mult mai bine pregatiti decat Steer dar si mult mai nocivi. 

      ... bat-o naibii de medicina patentata cu fata filantropica ... ignorand psihologia si jurisprudenta :) ...

      Pentru informatia ca exista pe lumea asta tipi (si tipe, presupun) mult mai bine pregatiti decat Steer. Nu mi-ar fi trecut niciodata prin putina mea minte asa ceva.

      Altfel, sigur, orice stiinta, orice meserie, orice obiect poate fi folosit atat in scopuri sa le zicem bune, cat si rele, nocive. Nu e nicio noutate aici. Nu stiu cu ce va ocupati dvs. si nici nu va intreb, dar cu siguranta puteti gasi astfel de exemple extreme si-n domeniul dvs.

      Nu rezulta absolut deloc din asta de ce-ar fi Steer mai credibila decat dr. Craiu in domeniul celui din urma. Eu atat spusesem; restul sunt digresiunile dvs., inclusiv aducerea in discutie a lui Presura, care n-are a face cu Big Pharma nici macar cat Steer. 

      ... in vremea bolsevicilor secolului trecut idiotii utili trebuia antrenati ... astazi se ofera voluntari, pentru simplul motiv ca se cred informati ... good "marketing", bad "marketing", is marketing ... feisbuc emite moneda nu pentru a descentraliza statul, ci pentru a-l concura (la urma urmei au pus umerii la alegerea unui presedinte formal)... cam asa e si cu vaccinurile ...

      Comentariul 5.2 amintea de Presura iar matale i-ai raspuns. Probabil ca la instruire va spune sa o tot bagati cu Steer. Sunt medici din multe tari care au pareri diferite de ordinele oficiale, protocoale, recomandari etc. Daca vrei sa platesti niste bani pentru batrani, iti pot scoate o lista cu prostelile debitate de marii specialisti la care voi va inchinati: Cercel, Rafila, Tataru, Craiu, Fauci si multi altii.

      Sunt uluit de perspicacitatea dvs. Nu-mi dau seama cum de m-ati prins...

      Asa e, noi astia, idiotii utili, doar ne prefacem ca avem opinii (de fapt n-avem, nici opinii, nici educatie si nici bun simt; doar dvs. le aveti, pe toate si din belsug), in realitate suntem de fapt instruiti din greu. Si da, iar m-ati prins, d-na Steer este una din tintele preferate. Sigur nu sunteti acel domn bancher cu darul clarviziunii?!? 

      Stiti, noi, de fapt, o stimam si admiram mult pe d-na Steer. Cand instructorii sunt plecati si suntem doar noi intre noi, racanii, ii mai spunem Eroina, sau Luptatoarea Neinfricata... eu nu sunt credincios, dar unii dintre noi mai aprind chiar si cate-o lumanare, asa, pe ascuns, pentru sanatatea ei si-a copiilor, sa nu se mai umileasca saracuta pe la spital cu ei, cand prisnita cu mustar da gres, adica mai mereu. 

      Dar, asta e, plata e buna, avem si noi copii, rate la banca de platit... iar daca mafia are bani de cheltuit, de ce sa nu-i luam noi. 

      Si adevarul e ca se plateste corect (la numar de cuvinte, asa-i la noi, de-aia scriu eu mesaje atat de lungi). Bill mai putin, ca e zgarcit si cam ciufut, el plateste in actiuni Microsoft, chestie care pe prosti ca mine ii cam incurca. Insa, o sa fiti surprins, Mos Soros e generos si parolist, plateste imediat si fara cracnire. 

      Si recunosc cinstit ca mosul plateste foarte bine. Atat de bine incat, iata, am de unde sa impart si cu dvs. 

      Nu trebuie sa va osteniti cu toti cei pe care i-ati enumerat. Ma multumesc cu cinci prosteli debitate de Craiu, ca tot am vorbit despre el aici. Prostelile, precum si de unde rezulta ca-s prosteli, in caz ca mai sunt si alte argumente decat ca asa spuneti dvs. Sa le postati aici, sa le citeasca si restul gloatei proaste, nu doar eu. 

      Pe urma sa-mi spuneti cat ma costa si unde sa va trimit banii.

      Multumesc. 

      Uite una pentru care nu trebuie sa platesti nimic. De la stapanul tau hohanis.

      ”Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situația generată de apariția cazurilor de coronavirus în Europa și de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecția cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome ușoare, dureri în gât, tuse și febră, ca în orice răceală"

      M-ati amenintat cu "prosteli" debitate de doctorii aia, si mi-ati servit doar una, emisa de un politician, nici macar nu se stie cand, aparent la o data cand Romania inregistrase doar un caz si, intr-adevar, chiar nu era motiv de panica. Adica, la momentul ala, nu era niciun fel de prosteala. De altfel, as zice ca motiv de panica nu e niciodata... dar sa nu cad si eu in pacatul divagatiilor-schimbatoare-de-s ubiect.

      Concluzia e ca, din pacate pentru dvs., sunteti platit de niste sarantoci, care nu-s in stare sa va produca un discurs coerent, nemaivorbind de unul convingator. De indata ce va angajati intr-un schimb de replici doar un pic mai serios, ramaneti fara argumente.

      Totusi, pareti baiat cu oarece talent, va recomand eu lu' Mos Soros, daca vreti. Pe gratis. 

    La romani sunt multe j------.care nu fac altceva decat sa distruga ce este romanesc.Asa a fost si pe timpul regelui asa e si acuma.La un deficit de 7% suma necesar e mica,dar,presedintele impreuna cu „guvernul meu” nu vor ajuta cu nimic.Nu se pricep numai sa ditruga,nu sa faca ceva util pentru oameni.Cat au cheltuit pentru vaccinurile importate?

    ...

    1. Domnule care semnezi "ferencz", ai remarcat ca Regulamentul iti interzice exprimarea obscena? Este o mica compensatie pentru faptul ca site-ul iti permite anonimitatea. Am observat ca te poti exprima elevat. Tine-o asa!

    astept cu interes sa vad cum o minoritate de vaccinati de 15-17% baga pe gat vaccinarea obligatorie unei majoritati de 83-85%

    ne vom distra maxim, in strada !  

    1. de unde ai venit cu numerele alea? sunt curios de sursa, atata tot

      Data 15-17% reprezinta numarul celor vaccinati PANA ACUM, atunci doresc sa iti aduc la cunostinta ca nu ne intereseaza de cei nevaccinati. sel ectia naturala este perfecta 

      Nu vaccinatii iti impun vaccinarea.

    Eu am covid, mai am doua zile din carantina, deci am timp de o poveste. Eroul povestirii este Alex Bodi. Povestea incepe intr-un sat izolat din Bistrita, cu Viorel si Viorica. Viorica, fata frumoasa, stie ca trebuie sa se marite cu Viorel. Nu-i place idea. Desii Viorel este baiat harnic, si are cele mai multe capre din sat, simte ca ar putea mai mult de atata. A vazut asta si la TV, fetele din ziua de azi sunt mai puternice decat baietii. Intr-o seara, ce sa vezi, la o poza de a ei, a dat like, nimeni altul, decat sotul Biancai Draguseanu, Alex Bodi. Sentimentele sunt de nedescris. S-a adeverit cu adevaratelea, ca ea, Viorica, este mai desus decat tot satul asta, nestiut de nimeni. Si oricum, stia ea ca Draguseanca profita de Alex Bodi. Vedea asta la TV. S-a indragostit, si de data asta s-a indragostit cu adevaratelea. Pe scurt Bodi, o invita, la un job de modeling, in Bucuresti. Dupa aia o duce in Italia, unde trebuie sa faca cunostinta cu Vincenzo, Arturo, Giuseppe si altii, multi, chiar foarte multi. Ca doar cariera necesita sacrificii. Tot in Italia, cunoaste pe Ioana din Botosani, Erika din Odorheiu Secuiesc, si altele, toate iubesc pe Bodi, toate au vazut la TV ca Bianca profita de Alex, si toate vor o cariera in modeling, vor sa apare la TV. Saracele dupa cativa ani, nu numai italieni trebuie sa cunoasca, se intalnesc si cu muncitori romani. Asa se intalneste Viorica cu Viorel, in Italia. Restul o gasiti sub titluri de ziare: Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu, ridicat din casă de mascați, acuzat că e șeful unei uriașe rețele de proxenetism, sau: Alex Bodi a fost reţinut de DIICOT, fiind acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi şantaj

    1. Esti tare gagiule. Scrie o carte.

      sanatate!

      Ce legatura are cu articolul?

      Poezii nu scrii?

      Fa sezatoare cu Salomeea! 

      era in legatura cu un comment, sters din cauza unei litere F

      Baga si o poezie in legatura cu articolul. In limba romana.

    Aceasta discuție e degeaba. Nu-mi amintesc ca guvernul României să se fi exprimat clar că vrea să realizeze un vaccin românesc, produs in Romania saaiba un plan și să aloce bani in acest sens.

    Am auzit doar niste vorbe goale la un moment dat și cam atât.

    Daca o să-l întrebați pe Câțu o sa spună ce spune de obicei: "noi ne dorim". 

    1. Pe Câțu il cheama Cîțu.

      In rest, comentariul tau e degeaba.

      Adica, singura contributie personala este o prostie. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb