Valentin Lazea, BNR: "Trebuie să ne obişnuim cu ideea că taxele vor creşte"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 octombrie 2014

Valentin Lazea, BNR: "Trebuie să ne obişnuim cu ideea că taxele vor creşte"

Una dintre veştile bune pentru economia noastră este creşterea ponderii industriei în Produsul Intern Brut, apreciază Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.

Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Există câteva avantaje pentru a investi în industria autohtonă, precum forţa de muncă ieftină, poziţionarea geografică şi fiscalitatea rezonabilă, în context european. Totodată, trebuie să ne obişnuim cu ideea că taxele vor creşte. Totuşi, pe viitor putem vorbi despre avantaje potenţiale ale investiţiilor în industria autohtonă precum infrastructura dezvoltată, relativa independenţă energetică şi educaţia îmbunătăţită. Avem rezerve uriaşe de creştere a productivităţii muncii. Productivitatea unei ore de muncă în România este 5,6 euro, de aproximativ opt ori mai mică decât în Germania".

Pentru a obţine o competitivitate economică, ţara noastră trebuie să refacă lanţurile de producţie şi să reconstruiască învăţământul profesional pentru elevii care nu vor să continue în mediul universitar, a explicat Valentin Lazea.

Domnia sa a precizat că, la un test dat copiiilor de grădiniţă şi învăţământ primar, ei au spus că banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate. "Problema este că şi mulţi dintre părinţii lor, adulţi, când s-au dus să ceară credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil îşi închipuiau la fel, că banii sunt fabricaţi de zâne şi de personaje din desene animate"; a completat domnul Lazea, subliniind că adulţii care au avut experienţa că banii nu sunt fabricaţi de zâne şi mai trebuie daţi înapoi la bănci, au înţeles acum cât de importantă este educaţia financiară pentru copiii lor.

Economistul-şef al BNR a arătat că economia se bazează mai mult pe ramurile low-tech şi medium-tech, care prezintă o mai mare rentabilitate, sustenabilitate şi productivitate.

"Entităţile economice sunt tot mai mici, ceea ce implică o probabilitate mică de a avea «campioni» regionali în industrie", opinează Valentin Lazea.

În ceea ce priveşte modelul economic, domnia sa a subliniat că principala provocare pentru România este crearea, în 5-10 ani, a patru milioane de locuri de muncă în industrie şi servicii (2 milioane pentru agricultorii de subzistenţă şi 2 milioane pentru «căpşunari»).

Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: "Sistemul de taxe este catastrofal: nu suntem stimulaţi nici să muncim, nici să investim"

Principala explicaţie pentru încetinirea creşterii economice este aplicarea taxei pe construcţii speciale, care a condus la scăderea puternică a investiţiilor, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Domnia sa a arătat că intrările de capital străin în România sunt modeste, iar economia noastră trebuie să se descurce pe fondul dezintermedierilor din sectorul bancar.

Preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat: "Creşterea economică va fi de 1,5% până la sfârşitul anului. Estimarea doamnei Petrescu pentru o creştere economică anuală de 5-6% este iluzorie. România are potenţial foarte mare de creştere a PIB, dar nu avem nicio garanţie că vom ajunge acolo fără politici publice coerente. Nu putem avea o creştere economică dacă nu cresc şi investiţiile. Din păcate, strategiile noastre în ceea ce priveşte economia sunt pe termen scurt şi ancorate politicului. România este bine poziţionată în ceea ce priveşte cifrele macroeconomice, care arată mai bine decât în alte ţări, dar aceasta nu este o condiţie suficientă pentru creşterea economică".

Ionuţ Dumitru a subliniat că avem cele mai mici cheltuieli din Europa în domeniile de cercetare şi dezvoltare, educaţie şi sănătate. Domnia sa susţine că sistemul de taxe autohton este catastrofal, astfel încât nu suntem stimulaţi nici să muncim, nici să investim.

Şeful Consiliului Fiscal a conchis că ţara noastră încă nu reuşeşte să monetizeze potenţialul agricol (al cincilea ca mărime la nivelul ţărilor europene) şi a afirmat că avem o volatilitate foarte mare din pricina sistemului de irigaţii care nu a fost îmbunătăţit. "Suntem debusolaţi complet, avem cea mai slabă infrastructură din Europa şi tocmai aici scad investiţiile", a adăugat domnia sa.

Dacian Cioloş: "România va înregistra un trend ascendent de alocare a fondurilor europene pentru agricultură"

Avem un potenţial important de valorificat în agricultură şi industria alimentară, din punctul de vedere al resurselor naturale, dar suntem frânaţi de fiscalitate, a spus, la rândul său, Dacian Cioloş, comisarul european pe agricultură.

Domnia sa a precizat: "Una dintre marile probleme din economia românească o reprezintă impredictibilitatea. Avem foarte puţină forţă de muncă specializată. S-a redus şi numărul de specialişti care ştiu să folosească utilajele agricole moderne. Totuşi, România va avea susţinere financiară europeană în creştere pentru agricultură, spre deosebire de alte state".

Comisarul a ţinut să menţioneze că este esenţial ca ţara noastră să aibă proiecte agricole bancabile, de dimensiuni mici şi mijlocii.

Pentru o creştere economică durabilă, România trebuie să îşi modifice modelul economic astfel încât acesta să fie bazat pe consolidarea industrială, eficienţa cheltuielilor şi a absorbţiei fondurilor europene, dar şi pe sprijinirea firmelor româneşti exportatoare, a declarat, ieri, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Domnia sa apreciază că sectorul nostru industrial trebuie să fie o prioritate dacă ne dorim să obţinem o economie competitivă. Ideea schimbării modelului economic este susţinută şi de Radu Crăciun, economistul-şef al BCR: "Modelul pe care l-am folosit până la venirea crizei nu mai este eficient şi trebuie modificat. Din păcate, României îi lipseşte o conducere care să ştie să aplice strategii şi soluţii pentru economie".

Reamintim că Institutul Naţional de Statistică a revizuit în scădere estimările referitoare la PIB, anunţând o încetinire a creşterii economice, în prima jumătate a anului în curs.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. ... "banii sunt fabricaţi de zâne" hehehehe ... pai atata timp cat micile "cutiute" cu cristale lichide "bazaie" toata ziua cu agenti bancari imbracati in fustite care cad prin tavan si rezolva "toate" problemele, de ce este uimit domnul Lazea despre o asemenea perceptie?!?!?! ... poate ca domnul Lazea ar trebui sa inceapa un curs de luciditate chiar cu unii dintre colegii sai, caci se pare ca jocul (modificari) perceptiei a functionat atat de bine ca a pacalit si colegi de breasla, oare este o coincidenta ca alte titluri vorbesc despre "teste de stres"?! ...

    Expresia corecta ar fi : trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca vom fi din ce in ce mai saraci...

    Viata reala este alta decat cea pe care o vede ec.sef de la BNR si este plina de reclame cu zane care fac banii, de banci care retrag banii din Romania, de institutii pulice corupte care capuseaza banul public, de evaziune si spalare de bani , de hrebenciuci si pontisti care "protejeaza pensiile", de basisti si alti duplicitari cu "sa traiti bine' dar BNR a gasit model la gradinita si se crede o zana imaculata care nu are nici o legatura cu dezastrul economic.

    Cresterea taxelor pana unde ? 

    Atat timp cat eficienta cheltuirii banilor din taxe este foarte mica probabil de 8 ori mai mica in comparatie cu Germania iar cresterea lor nu face decat sa mareasca decalajul logic ar fi ca taxele sa scada pana eficienta folosirii lor va fi ca in Germania sau tarile nordice.  

    Sa scada taxele platite de populatie cu 20% pe an pentru a spori eficienta si a curata sistemul public de capusare. si al face mai eficient. 

    Ionut Dumitru are foarte mare dreptate in legatura cu politica economica directionata de sistemul fiscal . 

    O demisie ar fi onorabila pentru domnul Lazea ! 

    Gandeste ca un copil de la gradinita iar la BNR poate ar fi nevoie de mai mult ! 

    Cine pariaza cu mine ca daca se face testul cu banii la nivelul administratorilor majori, politicieni, ai economiei nationale, va rezulta ca poate niciunul nu intelege ce sunt banii si ce este moneda? Pentru ca toti sunt parveniti si niciunul n-are studii administrative. Iar daca au niste studii din acelea tip 1-7 zile, in nici un caz nu inteleg modul de constituire si functionarea banilor in economie, d-apoi sa inteleaga mecanismele prin care banii pot sustine dezvoltarea acesteia. Interesant este ca dl.Lazea apare si el, asa cum fuse dl.economist-sef al BNR, sau altii de aceeasi teapa, oameni destepti, cu doctorate, experienta, cunostinte, dar care dispar in vorbe si auto-reclama. Nu prea mai conteaza numele lor, poate doar gradul si functia lor, pentru ca este clar ca se pune la cale o rotatie de cadre, o intinerire al lor. Cine pune la cale? Eee, este evident. Deocamdata, presedintele trebuie sa iasa de la PSD. Apoi, acesta va lucra cu "greenhorns", suflul nou al serviciilor, marionetele noii generatii. In rest, sa le fie rusine ca vorbesc despre iluzia dezvoltarii incercate de romani, in anii trecuti si ascund deziluzia acestora datorata tot a politicienilor, de mana cu BNR si cu toti educatii si specialistii romani. Nu stiu cum dracu' de am reusit sa fim datori cu peste 100 de miliarde de euro, in 25 de ani... Asta este o performanta teribila, la nivel mondial, zau, poate mai mare decat a Greciei. Macar, aia au ce vinde... insule, etc., grecii macar nici nu concep principiul de fiscalitate, de plata a obligatiilor fiscale. Adica ei, daca se pun pe treaba, macar au unde sa creasca, dar noi? Noi unde sa mai crestem, daca am reusit ca in 25 de ani sa fim datori-vanduti, dar fara nici un centimetru de idee de dezvoltare autohtona, ma refer aici la acest principiu lansat de idiotii de Iliescu-Hrebenciuc, de simulare a unei aristrocratii de afaceri, pentru a simula o democratie autohntona. Ce scarba-mi e, ce parveniti am lasat noi sa conduca Romania noastra. Dar a fost in mainile noastre, ce sa mai zic... Pana una alta, acum nici daca vrem nu mai putem lua 30 miliarde sa ne dezvoltam infrastructura de toate felurile. Ca nu ne mai da nimeni, ca am ajuns la limita impusa de UE. La naiba, chiar s-ar impune o ancheta la nivelul decidentilor din ultimii 20 de ani macar, aplicarea unor pedepse pentru aceasta "subminare a economiei nationale", mai ales ca nu se va lasa cu condamnari la moarte, ca la Ceausescu, doar asa, vreo 3-5 ani inchisoare. Macar sa le ia averile inapoi, la le confiste, ca oricum nici unul dintre ei nu le pot motiva fiscal. Iar cei care au platit fiscului impozitele corespunzatoare, sa aibe o dispensa, ceva macar, ca merita.

    Orice nou guvern venit a nascut noi taxe ,problema este ca aceste noi taxe au un singur rezultat scaderea nivelului de trai .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb