Valentin Lazea: Lecţiile crizei au fost prea repede uitate

Gabriela Radu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 septembrie 2011

Valentin Lazea: Lecţiile crizei au fost prea repede uitate

Nu am avut o criză financiară în România ci una economică, a declarat, vineri, Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, adăugând că "lecţiile crizei au fost prea repede uitate şi de către bănci, şi de cei care cer credite", referindu-se la tendinţele de creditare în euro din ţara noastră.

BNR a lansat, recent, un nou regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, pentru a limita creditarea în valută pentru persoanele fizice care au venituri în lei.

Domnul Lazea a declarat că regulamentul se referă la "limitarea creditului în valută pentru persoanele fizice neacoperite la risc valutar, deci care nu au venituri în valută". Documentul prevede limitarea perioadei de acordare, pentru creditele de consum, la cinci ani şi o garanţie de minim 133% din valoarea creditului.

Domnul Lazea a mai declarat că în cazul ţării noastre "consumul ar trebui să joace un rol moderat (în creşterea economică - n.r.) adăugând că este o componentă importantă a PIB-ului"".

Lazea: Eurobondurile nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor

Eurobondurile nu reprezintă o soluţie pentru rezolvarea crizei datoriilor, iar acestea sunt neavenite în momentul de faţă, a mai declarat Valentin Lazea, citat de Agerpres.

"În ceea ce priveşte eurobondurile, aici sunt de părerea Germaniei, în sensul că acestea sunt neavenite în momentul de faţă din două motive foarte simple. Primul motiv ar fi acela că, în cazul recurgerii la eurobonduri, toată motivaţia pentru reformă a ţărilor din sudul Europei ar dispărea şi nu acesta este scopul. Nu aşa se corectează dezechilibrele, permiţând eurobonduri care să arunce povara de pe cei nedisciplinaţi pe cei disciplinaţi", a spus Lazea. Potrivit sursei citate, al doilea motiv se referă la faptul că emisiunea de eurobonduri implică schimbări ale tratatelor europene, fiind un proces de durată. "Eu nu văd eurobondurile, în aceste condiţii, ca fiind o soluţie", a subliniat reprezentantul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb