Evaziunea fiscală din sectorul legumelor şi fructelor va scădea cu mai mult de 90%, în cazul în care Comisia Europeană va accepta solicitarea Guvernului ţării noastre de adoptare a taxării inverse în domeniu, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: "Am transmis solicitarea noastră pentru taxarea inversă la fructe şi legume de circa o lună. Sperăm să ni se răspundă mai repede decât în cazul cerealelor, când CE ne-a transmis răspunsul după două luni".
Domnia sa ne-a precizat că, în perioda imediat următoare vor fi făcute demersuri şi pentru obţinerea taxării inverse la carne. În paralel, Executivul desfăşoară acţiuni pentru ridicarea interdicţiei pe care o are ţara noastră în ceea ce priveşte exportul cu carne de porc. Ministrul Tabără ne-a spus: "Sunt sigur că aceste lucruri se vor întâmpla, iar nivelul evaziunii va scădea simţitor, cu mai mult de 90%".
Mugur Durgheu, Managing Partner al firmei de contabilitate "Finaco Grup" propune ca, în lipsa taxării inverse la fructe, legume, carne şi preparate din carne, operaţiunile impozabile de genul comerţului cu ridicata şi achiziţiilor intracomunitare de astfel de bunuri să fie taxate cu doar 5%, pentru comerţul cu amănuntul şi cel de genul cash&carry urmând să fie aplicată, în continuare, TVA de 24%.
Valeriu Tabără ne-a spus că, în acest moment, TVA nu poate fi modificată, "fiind o chestiune de acord general".
Reducerea acestei taxe nu poate fi aplicată doar pe o verigă a lanţului comercial, ne-a explicat Liviu Voinea, preşedintele Grupului de Economie Aplicată (GEA): "Dacă se procedează la reducerea TVA, această reducere trebuie aplicată pe întreg lanţul".
De aceeaşi părere este şi Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, care susţine că frauda şi, implicit, evaziunea fiscală, au la bază corupţia: "Chiar dacă vom avea TVA de 2%, cei care nu doresc să plătească tot nu vor plăti. De aceea, în primul rând ar trebui să luăm măsuri pentru eradicarea acesteia".
Taxarea inversă şi eradicarea corupţiei sunt soluţiile combaterii evaziunii fiscale în aceste domenii, reducerea TVA în acest scop putând crea un precedent, opinează analistul Constantin Rudniţchi, purtător de cuvânt în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a României.
Combaterea faptelor ilicite din domeniul tranzacţiilor intracomunitare a determinat includerea unei acţiuni de control în cadrul obiectivelor Programului de Guvernare, după cum ne-au spus reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, Garda Financiară a realizat controalele în punctele de frontieră şi în teritoriu, atât prin însoţirea până la destinaţie a trasporturilor pentru care exista suspiciunea de fraudare a TVA, prin vânzarea mârfurilor catre firme de tip fantomă, cât şi prin efectuarea de verificări operative la beneficiarii mărfurilor achiziţionate.
Potrivit ANAF, în primele şase luni ale anului în curs au fost confiscate aproape 20.000 de tone de legume şi fructe şi circa 330.000 kg de carne şi preparate din carne.
1. unii habar n-au ...
(mesaj trimis de cititor... în data de 25.07.2011, 09:39)
cum se face evaziunea in domeniu trist e ca accepta sa-si dea cu parerea pe subiect... de aia suntem unde suntem pentru ca toti ne pricepem la toate in tara asta ...
2. toti stiu
(mesaj trimis de Noname în data de 25.07.2011, 10:39)
Domnule voinea, incazul masurilor de simplificare prevazute de cod fiscal, in cazul comertului cu amanuntul se aplica taxarea inversa?
2.1. d-ul Voinea (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de cititor în data de 25.07.2011, 12:43)
nu are cum sa-ti raspunda, d-ul voinea nu are pareri el latra doar opinia Motan-ului Felix. daca motan-ul doreste doar reducerea TVA el atat poate merge cu rationamentul mai departe il opreste lantul Motan-ului Felix
3. toti stiu
(mesaj trimis de Noname în data de 25.07.2011, 10:39)
Domnule voinea, incazul masurilor de simplificare prevazute de cod fiscal, in cazul comertului cu amanuntul se aplica taxarea inversa?
4. Ce se intampla?
(mesaj trimis de noname în data de 25.07.2011, 11:04)
Domnule ministru Tabara de ce mai solicitati inca odata masuri derogatorii(taxare inversa) Comisiei Europene din moment ce in cererea initiala de anul trecut erau incluse si legume,fructe,carne si zahar si la aceste produse nu s,au aprobat? Sau nu cunoasteti faptul ca s,a mai solicitat odata acest lucru? Pe cine incercati sa pacaliti? De ce trageti de timp. Oricum legumele si fructele sunt prevatute in anexa 3 a directivei 112/2006, deci la tranzactii cu aceste produse, fara nivio derogare puteti impune cota de 5%.