Vânzarea clubului Steaua, argument pentru eliberarea lui Becali

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 18 iunie 2013

Vânzarea clubului Steaua, argument pentru eliberarea lui Becali

Tribunalul Bucureşti a judecat, ieri, cererea depusă de avocaţii lui Gigi Becali, de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare, verdictul urmând să fie dat mâine. Dacă iniţial motivele acestei cereri erau mai multe, în final au rămas doar cele legate de controlul afacerilor, acolo unde intră şi clubul Steaua. Cu siguranţă, această acţiune va avea efect de bumerang pe plan sportiv, atât timp cât toată apărarea actualei conduceri a echipei se baza pe faptul că Becali nu are nicio funcţie oficială în cadrul clubului. Motivaţia avocaţilor nu face decât să consfinţească faptul că Becali este unicul finanţator al clubului, iar acţionariatul actual este pur decorativ. Mai mult, în faţa magistraţilor Becali a anunţat că în cazul în care va fi eliberat temporar se va ocupa de vânzarea clubului, avansând şi un preţ: un milion de euro. În ultima perioadă, s-a speculat că asupra latifundiarului din Pipera s-au făcut presiuni enorme pentru a vinde echipa de fotbal, astfel fiind motivate şi toate necazurile pe care le-a avut cu justiţia. UEFA a anunţat deja că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC Steaua, cazul urmând să fie analizat de Comisia de Control şi Disciplină a forului, vineri 21 iunie.

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a motivat cererea de întrerupere a pedepsei pentru trei luni, maximul prevăzut de lege, pentru ca Becali să-şi poată continua afacerile, să-şi întreţină familia şi să poată finanţa în continuare clubul Steaua. La începutul şedinţei de judecată, avocaţii lui Gigi Becali au depus la instanţă mai multe înscrisuri referitoare la situaţia firmelor omului de afaceri, precum şi la situaţia familială a acestuia. Procurorul prezent la şedinţă a spus că nu este împotriva documentelor depuse, dar a cerut ca avocaţii lui Gigi Becali să precizeze temeiul în baza căruia este făcută acţiunea de întrerupere a executării pedepsei. Acesta a solicitat ca avocaţii să menţioneze pe care din cazurile prevăzute din articolul 455 este fundamentată cererea de întrerupere a executării pedepsei şi să menţioneze dacă sunt menţinute ca motive şi problemele familiale ale lui Gigi Becali, caz în care se impune efectuarea unei anchete sociale. Becali a luat cuvântul în faţa instanţei, arătând că nu doreşte sub nicio formă ca familia lui să fie implicată în vreun fel în judecarea acestei cereri. În faţa judecătorilor, Becali a declarat că nu vrea să fie "ipocrit" şi să-şi folosească familia ca motiv în cadrul cererii de înterupere a executării pedepsei, astfel că a cerut să fie eliminat motivul problemelor familiale dintre temeiurile juridice în baza cărora a fost fundamentată acţiunea, dar a precizat că ar vrea să fie prezent la majoratul fiicei sale. Judecătorul a luat act de cererea lui Gigi Becali, a arătat că nu se mai impune efectuarea unei anchete sociale în acest context.

Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General, Dumitru Cioflină. Becali, Babiuc şi Cioflină au stat la Penitenciarul Rahova în aceeaşi cameră de detenţie timp de 21 de zile, perioada de carantină. La finalul perioadei de carantină s-a stabilit transferul celor trei la Penitenciarul Jilava şi regimul în care aceştia vor executa pedepsele primite. Potrivit legii privind executarea pedepselor, persoanele condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte cinci ani, sunt încarcerate iniţial în regimul semideschis, iar celor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an li se aplică iniţial regimul deschis. Astfel, potrivit legii, Gigi Becali îşi poate executa pedeapsa în regim semideschis. În schimb, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc (75 de ani) şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină (70 de ani) ar putea fi încarceraţi în regim deschis, pentru că ar putea fi eliberaţi după cel mult opt luni de închisoare din cei doi ani la care i-au condamnat judecătorii instanţei supreme. Potrivit Codului penal, bărbaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o condamnare de cel mult 10 ani.

Pe de altă parte, pe 4 iunie, Gigi Becali a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu executare în dosarul "Valiza", pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, decizia dispusă de Completul de cinci judecători al instanţei supreme fiind de asemenea definitivă. Atunci instanţa nu a făcut reindividuaslizarea şi contopirea pedepselor lui Gigi Becali, astfel că avocaţii acestuia au cerut, la Tribunalul Bucureşti, contopirea pedepselor, pentru a se constata care este cea mai mare pe care o are de efectuat acesta. Cererea de contopire a pedepselor va fi judecată de magistraţii Tribunalului Bucureşti mâine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb