Intrările anuale de capital însumau în medie circa 16 miliarde de euro între 2004-2008, dar odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar România trebuie să accepte că nu mai poate avea bunăstare din economisirea altor ţări, consideră Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
El a precizat că sumele au fost calculate de Banca Naţională a României.
În opinia lui Vasilescu, scăderea vitezei de rotaţie a banilor este explicată pe de o parte de "sărăcirea" statelor dezvoltate şi, pe de altă parte, de faptul că marile companii aşteaptă terminarea ciclului economic actual pentru a investi.
"Banii s-au cam retras de pe planetă. Sunt la adăpost. Companiile americane stau pe găleţi de bani, dar nu investesc", a spus Vasilescu, citat de Mediafax.
Oficialul BNR a catalogat ciclurile economice din punctul de vedere al exploziilor tehnologice. El a amintit că în istorie primul ciclu a început în 1720 cu o mare criză financiară urmat de investiţii în ştiinţele fundamentale. Penultimul ciclu s-a încheiat cu primul război mondial, iar această criză închide ultimul ciclu economic.
"În momentul de faţă, spuneţi-mi dumneavoastră ce tehnologii explodează? De-asta spun că se încheie un ciclu", a explicat Vasilescu.
El a arătat că şi populaţia trebuie să se obişnuiască cu gândul că se intră într-un nou ciclu economic, într-o nouă normalitate, diferită de cea cu care a fost obişnuită până acum.
"În vara asta eram la Paris şi, într-o piaţă de pe lângă Operă, am auzit tangouri celebre şi oameni de toate vârstele dansau. Şi am zis, iată, oamenii sunt în criză, criza e prezentă la Paris, peste tot în magazine, restaurante, dar oamenii încep să caute o nouă normalitate. Va trebui să ne trezim şi noi şi va trebui să căutam o altă normalitate", a povestit Vasilescu.
În România, noua nornalitate pleacă de la economisirea internă a societăţii româneşti, atât la niveltul populaţiei, cât şi la nivelul companiilor şi instituţiilor statului, a mai spus Vasilescu.
• Vasilescu: Dacă va fi o nouă "recesiune mare" în America, s-ar putea să fie şi la noi
O intrare în recesiune a SUA ar putea conduce la un scenariu similar şi în România, afirmă Adrian Vasilescu, referindu-se la afirmaţiile recente ale premierului Emil Boc şi ale omului de afaceri Dinu Patriciu privind posibilitatea revenirii recesiunii.
Premierul Emil Boc a declarat recent că pericolul revenirii recesiunii anul viitor nu este complet înlăturat, motiv pentru care Guvernul trebuie să aplice o serie de măsuri, precum manageri privaţi la companii de stat şi finalizarea doar a inves-tiţiilor care se justifică.
Omul de afaceri Dinu Patriciu a afirmat marţi că un al doilea val de recesiune este garantat în Europa.
"Sunt mulţi proroci în lumea asta. Şi Roubini (economistul american Nouriel Roubini, care a avertizat în 2007 că va urma o criză a creditelor) spune că va fi o nouă recesiune mare în America. Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", a explicat Vasilescu.
Oficialul BNR a arătat că Româ-nia se află într-un paradox în acest moment, acela că există o criză economică, dar nu şi una financiară, iar distincţia trebuie să fie una clară.
"Deschideţi o carte foarte interesantă din această epocă, scrisă de Thomas Friedman de la New York Times, unul dintre cei mai mari comentatori financiari - Lexus şi măs-linul. El arată din timpul crizei din "97 din Asia de Sud-Est ce înseamnă în Thailanda o criză financiară. El se plimbă prin Bangkok într-un taxi, citeşte ziarul şi vede că moneda naţională s-a prăbuşit cu 30%. Toate activele s-au prăbuşit cu 30%. Băncile au căzut una după alta, iar şoferul de taxi trecând prin faţa mai multor bănci, zice moarte, moarte, moarte. Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, că toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu.