Vatican, tot mai aproape de eliminarea secretului bancar

Valentin Busuioc
Internaţional / 11 martie 2015

Vatican poartă discuţii avansate cu autorităţile italiene ca să pună capăt deceniilor de secret bancar din oraşul-stat, în contextul în care Papa Francisc îşi continuă eforturile de "curăţare" a finanţelor Bisericii Catolice, relatează Financial Times (FT).

Reuşita ar însemna ultimul pas în reforma Băncii Vaticanului (cunoscută şi ca Institutul pentru Lucrări Religioase - ILR), înconjurată de diverse controverse încă de la înfiinţarea ei, în Al Doilea Război Mondial.

Un oficial din ministerul de Finanţe al Italiei a declarat astăzi: "Negocierile se află într-un punct favorabil. Există obiective împărtăşite de ambele părţi: transparenţa şi schimbul de informaţii. Este rezonabil să credem că am putea ajunge la o înţelegere până la sfârşitul lunii".

Timp de ani de zile, ILR a fost privit cu suspiciune de autorităţile italiene şi globale, fiind considerat drept un nod de reţea pentru activităţi ilicite, de la evaziune fiscală până la spălare de bani. Totuşi, sub presiuni intense din partea guvernelor şi a altor instituţii financiare, papii Benedict al XVI-lea şi Francisc au făcut schimbări radicale în Banca Vaticanului, închizând 3.000 de conturi şi reformând multe dintre practicile instituţiei.

Detaliile înţelegerii dintre Vatican şi Roma nu au fost dezvăluite, dar părintele Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a declarat că sunt avute în vedere "o transparenţă şi un schimb de informaţii mai cuprinzătoare, în scopuri fiscale".

Premierul italian Matteo Renzi, a spus, într-un interviu recent pentru revista L'Espresso, că orice acord cu Vatican va fi modelat după cele similare încheiate în ultimele săptămâni cu Elveţia, Liechtenstein şi Monaco, alte paradisuri fiscale vecine Italiei.

Banca Vaticanului deţine active de circa 6 miliarde de euro, cei peste 17.000 de clienţi fiind ordine religioase şi organizaţii caritabile catolice care operează în toată lumea. Între 2013 şi 2014, banca a apelat la Promontory, un grup de consultanţă din Washington, pentru verificarea fiecăruia dintre clienţii ei, privind eventuale implicări în activităţi dubioase. În prezent, banca este verificată de Autoritatea de Informaţii Financiare (AIF), reglementatorul Vaticanului, înfiinţat în 2010.

De anul trecut, Banca Vaticanului este condusă de francezul Jean-Baptiste de Franssu, fostul şef al managerului de fond Invesco.

Cel mai mare scandal privind Institutul pentru Lucrări Religioase a avut loc după ce, în 1982, Roberto Calvi (supranumit "Bancherul lui Dumnezeu"), preşedintele Banco Ambrosiano (unde ILR era un acţionar majoritar) a fost găsit spânzurat de un pod din Londra, unii dintre suspecţi fiind asasini ai Mafiei şi loja masonică clandestină Propaganda Due (P2).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb