Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza vor fi lichidate

Călin Rechea
Internaţional / 25 iunie 2017

Veneto Banca (Sursa foto: Facebook)

Veneto Banca (Sursa foto: Facebook)

Călin Rechea

Actualizare 22.00 Lichidarea Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza poate costa 17 miliarde de euro

Guvernul italian va plăti băncii Intesa Sanpaolo 5,2 miliarde de euro ca să preia activele bune ale Veneto Banca şi Banca Popolare di Vicenza, a anunţat Reuters, duminică seară, după ce autorităţile de la Roma au petrecut întregul weekend elaborând o ordonanţă de urgenţă privind procedura de lichidare a celor două bănci.

Ministrul Economiei Pier Carlo Padoan a spus că fondurile totale care vor fi mobilizate de stat pot ajunge la 17 miliarde de euro, de trei ori mai mult decât estimarea iniţială privind banii publici ce vor trebui folosiţi pentru recapitalizarea băncilor.

Pier Carlo Padoan a declarat: "Cei care ne critică să ne spună ce altenativă aveam. Eu nu văd niciuna".

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului înseamnă că sucursalele celor două bănci şi angajaţii vor face parte din Intesa Sanpaolo, începând de luni dimineaţă, o mişcare menită să împiedice o retragere masivă a depozitelor, care ar fi dus la haos în întreg sistemul bancar.

Ordonanţa trebuie votată de Parlament în 60 de zile.

Activele neperformante vor fi trecute la o bancă "rea", care va fi finanţată parţial de stat.

.......

Un comunicat de presă de pe site-ul BCE, din seara zilei de 23 iunie 2017, arată că "Veneto Banca S.p.A. şi Banca Popolare di Vicenza S.p.A. sunt în pericol de prăbuşire, în condiţiile în care au încălcat în mod repetat cerinţele de capitalizare".

Informaţia a fost transmisă şi către Single Resolution Board (SRB), care a precizat că "nu au fost îndeplinite condiţiile pentru rezoluţia celor două bănci", iar "băncile vor fi lichidate conform procedurilor italiene de faliment".

În comunicatul BCE se mai arată că situaţia Veneto şi a Popolare di Vicenza a fost urmărită cu atenţie încă din 2014, când au fost descoperite deficite semnificative ale capitalului.

Poziţia financiară a celor două bănci a cunoscut o deteriorare majoră în 2017, în ciuda unor investiţii cumulate de 3,5 miliarde de euro făcute de fondul Atlante în 2016.

Autoritatea europeană de supraveghere a cerut, de mai multe ori, să-i fie transmise planurile de recapitalizare şi restructurare a activităţii. "Ambele bănci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate lipsite de credibilitate", mai arată Banca Centrală Europeană.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Pier Carlo Padoan, ministrul economiei, a declarat că cele două bănci nu vor fi închise.

Acum guvernul se va întruni în şedinţă de urgenţă pentru stabilirea procedurilor de lichidare, astfel încât să nu fie afectaţi deţinătorii conturilor curente, deţinătorii depozitelor şi creditorii de rang superior, conform unui articol din cotidianul Il Sole 24 Ore.

Ordonanţa guvernamentală trebuie să asigure şi cadrul pentru reluarea operaţiunilor bancare în prima zi a săptămânii, în condiţiile în care este aşteptată formarea unei "bănci rele", care să preia activele neperformante ale celor două bănci, estimate la circa 20 de miliarde de euro, într-un bilanţ cumulat de circa 60 de miliarde.

Conform informaţiilor din presă, Intesa Sanpaolo, a doua bancă din Italia, negociază cu autorităţile de la Roma preluarea activelor bune din portofoliile celor două bănci, iar condiţiile sale sunt extrem de stricte.

Activele preluate nu trebuie să excludă doar creditele neperformante ci şi pe cele care ar putea deveni neperformante. Intesa doreşte, de asemenea, să fie protejată împotriva oricăror riscuri juridice, pe fondul "ştergerii" din bilanţuri a acţionarilor existenţi şi a deţinătorilor de obligaţiuni subordonate, după cum scrie Wall Street Journal.

Dar asta nu este tot. A doua bancă din Italia nu doreşte să plătească nimic pentru preluarea activelor Veneto şi Popolare di Vicenza, în afara unei sume simbolice, şi a precizat că nu trebuie să-i fie impuse cerinţe de majorare a capitalului sau de reducere a dividendelor.

Este foarte probabil ca toate cererile Intesa să fie satisfăcute în cadrul negocierilor la care participă Banca Italiei şi Ministerul Economiei, în condiţiile în care interesul investitorilor privaţi este inexistent, iar JP Morgan a renunţat de ceva timp la rolul de intermediar al operaţiunii de salvare.

Lichidarea celor două instituţii financiare din Italia marchează, astfel, începutul unei noi etape a crizei bancare din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb