Veniturile "Romtelecom" au scăzut, în prima parte a anului

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 10 august 2012

Veniturile "Romtelecom" au scăzut, în prima parte a anului

Veniturile "Romtelecom" au înregistrat o uşoară scădere, în cel de-al doilea trimestru din acest an, de aproximativ 1,5% în comparaţie cu primele trei luni din 2012, în mare parte din cauza serviciilor de voce, dar şi ca urmare a declinului veniturilor din interconectare în urma deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare de reducere a tarifelor de Interconectare, potrivit declaraţiilor făcute, ieri, de Anastasios Tzoulas, directorul executiv financiar al "Romtelecom".

Domnia sa a precizat: "Rezultatele celui de-al doilea trimestru din 2012 arată că am administrat bine veniturile şi declinul înregistrat de vocea fixă. Romtelecom a avut rezultate mai bune în ceea ce priveşte veniturile, înregistrând creşteri de două cifre pentru serviciile de internet şi TV, dar şi creşteri pentru soluţii complexe ICT, în concordanţă cu strategia companiei de a creşte veniturile din alte segmente decat vocea fixă. Această tendinţă de creştere a veniturilor generate de internet, TV şi soluţii ICT este un semn bun, chiar dacă veniturile totale ale companiei au înregistrat o uşoară scădere, de aproximativ 1,5% în comparaţie cu primul trimes­tru din 2012, în mare parte din cauza serviciilor de voce, dar şi ca urmare a declinului veniturilor din interconectare în urma deciziei Autorităţii Naţionale de Reglementare de reducere a tarifelor de Interconectare".

Evoluţia veniturilor "Romtelecom", în al doilea trimestru din 2012, în paralel cu reducerea accelerată a costurilor operaţionale, precum şi o valoare mai scăzută a deprecierii şi amortizării au condus la o EBITDA, fără costurile cu reducerea personalului, în creştere de 11% comparativ cu rezultatele obţinute în cel de-al doilea trimestru din 2011.

În comparaţie cu trimestrul al doi­lea din 2011, numărul clienţilor de internet a crescut organic, cu aproximativ 8%. Numărul de clienţi pentru serviciile TV a înregistrat un declin minor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după reorganizarea portofoliului de servicii TV, dar, în paralel, evoluţia veniturilor a fost pozitivă, clienţii migrând la abonamente TV mai mari, cu mai multă valoare adăugată.

Pe segmentul business, compania continuă să fie liderul pieţei pentru segmentele de voce şi internet fixe, dar şi VPN (reţele virtuale private).

În primul semestru al anului în curs, "Romtelecom" a înregistrat un profit EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 80,8 milioane euro, în urcare cu 57,2% faţă de valoarea din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar veniturile companiei au coborât cu 4,8%, la 316,5 milioane euro, potrivit unui comunicat remis presei.

Profitul operaţional (înainte de dobânzi şi taxe) al companiei a fost de 25,3 milioane euro, în prima jumătate a anului, faţă de o pierdere de 28,7 milioane euro în perioada similară din 2011.

Numărul clienţilor companiei definit prin liniile de voce a scăzut cu 6%, la 2,404 milioane utilizatori, faţă de 2,558 milioane la jumătatea anului trecut.

Strategia comercială a societăţii se va concentra în continuare pe oferirea de pachete, oferindu-le clienţilor posibilitatea de a-şi personaliza serviciile în funcţie de nevoile lor, potrivit comunicatului trans­mis, ieri, de companie. Serviciul TV va rămâne serviciul central al acestei strategii.

"Cosmote" şi-a crescut profitul EBITDA cu 35,8%

"Cosmote" România şi-a continuat creşterea cotei de piaţă, în primul semestru al anului în curs, reuşind să îşi îmbunătăţească performanţa financiară pentru toţi indicatorii principali: EBITDA, venituri şi ARPU, a anunţat, ieri, compania.

În perioada ianuarie-iunie, segmentul business a crescut cu 32% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

La finalul lui iunie 2012, numărul total de clienţi ai "Cosmote" Româ­nia a rămas stabil, la 6,4 milioane, din care 23,6% reprezintă proporţia abonaţilor.

Baza de clienţi 3G a crescut cu 113%, de la an la an.

EBITDA (câştiguri operaţionale înaintea dobânzilor, taxelor şi amortizărilor) a crescut cu 35,8%, în perioada analizată. Marja EBITDA a fost de 23,8%, în primul semestru din 2012, urcând cu 5,5 puncte procentuale faţă de prima jumătate a lui 2011.

Veniturile din servicii au crescut cu 1%, în prima jumătate a anului în curs. În acelaşi interval, veniturile totale au atins valoarea de 231,1 milioane euro, în creştere cu 4,4% faţă de perioada similară a lui.

ARPU (venitul mediu per utilizator) a crescut cu 4%.

"< Cosmote > România şi-a continuat parcursul pozitiv şi în prima jumătate a acestui an, în pofida competiţiei strânse, a scăderii tarifelor de interconectare, a mediului economic imprevizibil şi a investiţiilor în reţeaua broadband şi în serviciile de date. Ca o confirmare a preocupării noastre de a deveni operatorul preferat pe segmentul smartphone, volumul de telefoane inteligente vândute a crescut cu 150%, în primul semestru din 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011", a declarat Konstantinos Apostolou, chief financial officer "Cosmote" România.

Compania investeşte constant în dezvoltarea lanţului său de distribuţie naţională, care consta, la finalul lunii iunie 2012, în aproximativ 560 de puncte de vânzare în întreaga ţară.

Cu o cotă de piaţă în creştere, ajunsă în prezent la 25%, operatorul va continua să îşi consolideze poziţia pe segmentele broadband şi business. Extinderea şi dezvoltarea reţelei, precum şi îmbogăţirea portofoliului de produse şi servicii vor rămâ­ne, de asemenea, prioritare pentru companie.

"Moody's" a retrogradat OTE, în iunie

"Cosmote" Româ­nia aparţine corporaţiei OTE, din Grecia, care mai deţine, la noi, 54,01% din "Romtelecom" şi retailerul "Germanos".

La începutul lunii iunie, "Moody's" a retrogradat ratingul operatorului elen de telecomunicaţii OTE cu o treaptă, de la nivelul B2 la B3, şi a modificat perspectiva de la negativă la supraveghere în vederea unei noi reevaluări în scădere, pe fondul îngrijorării legate de înrăutăţirea condiţiilor macroeconomice din Grecia.

Ratingul privind probabilitatea de default a fost, la rândul său, revizuit de la B3 la B2 şi plasat sub supraveghere.

Un comunicat remis presei la vremea respectivă preciza: "Retrogradarea cu o treaptă a ratingului OTE reflectă îngrijorarea tot mai mare a < Moody's > în legătură cu capacitatea grupului de a-şi plăti datoriile, având în vedere posibilitatea înrăutăţirii condiţiilor economice din Grecia, implicaţiile asupra abilităţii guvernului de a respecta condiţiile pentru ajutorul extern, precum şi probabilitatea sporită a unui default dezordonat şi a unei ieşiri din zona euro".

Toţi aceşti factori amplifică incertitudinile legate de capacitatea OTE de a continua să îşi respecte obligaţiile financiare, a declarat, în iunie, Carlos Winzer, vicepreşedinte şi analist principal pentru OTE, adăugând: "Aceste incertitudini persistă în pofida angajamentului puternic al conducerii pentru prevenirea unui default şi a măsurilor practice aplicate de companie pentru atenuarea riscurilor. În mod special, posibile perturbări grave în sistemul financiar - bancar elen ar putea avea implicaţii negative pentru lichidităţile şi încasările OTE".

"Moody's" consideră, însă, că factorii negativi vor fi compensaţi de poziţia puternică deţinută de OTE în cazul serviciilor de telefonie fixă şi mobilă, diversificarea operaţiunilor internaţionale, care contribuie la dezvoltarea companiei în afara Greciei, calitatea managementului şi sprijinul implicit din partea celui mai mare acţionar, grupul german "Deutsche Telekom".

Toate ratingurile acordate de "Moody's" grupului elen au perspectivă negativă.

Reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) nu au comentat, la vremea respectivă, reducerea ratingului OTE.

Ministrul de resort Dan Nica declara, în luna mai, că este nevoie de listarea acţiunilor deţinute de statul român la compania de telecomunicaţii.

Oficialul a precizat: "Trebuie să facem acest proces de listare pe bursă a acţiunilor < Romtelecom deţinute de stat, pentru maximizarea profitului. Sper să realizăm această acţiune, astfel încât oricine doreşte să fie acţionar la această companie să o poată face. Probabil nu a fost o decizie inteligentă din partea celor care nu au profitat de perioada de creştere economică şi de excesul de capital care a existat, considerând că atunci când criza este mai puternică este mai bine să vinzi. Nu împărtăşesc acest lucru. Cred că a fost o eroare că nu s-a întâmplat aşa cum am decis atunci, de comun acord cu OTE, să vindem acţiunile pe bursă. Era un lucru şi un semnal foarte bun".

MCSI deţine 45,99% din acţiunile "Romtelecom".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb