Vicepreşedintele Jobbik, Szávay István, a declarat, la Tabăra EMI de la Gheorgheni, că unirea României cu Republica Moldova într-un viitor apropiat ar trebui să creeze premisele federalizării statului român, însemnând şi "o oportunitate" pentru o mai bună reprezentare a maghiarilor la nivel regional, potrivit surselor din presă.
"Sunt sigur că peste cinci, zece, 15 ani România se va uni cu Moldova, toate semnele şi procesele indică acest lucru. Mulţi spun că este un pericol pentru populaţia maghiară de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea în Parlamentul de la Bucureşti, dar asta este o altă temă. Noi credem că ascunde o posibilitate, diplomaţia maghiară şi politica naţională trebuie să fie pregătite pentru această mare unire, care trebuie să ducă la o federalizare de un anumit nivel a României. Nu cred că România se va uni cu Moldova astfel încât structura statului să nu fie afectată. Iar aceasta poate fi o oportunitate. Nu înseamnă că va fi egală cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai uşor ca maghiarii să fie mai bine reprezentaţi cel putin la nivel regional", a declarat, ieri, vicepreşedintele partidului radical Jobbik, Szávay István, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak - EMI), desfăşurată la Gheorgheni.
La dezbaterea având ca temă "Oportunităţile şi şansele de supravieţuire ale maghiarilor într-o Europă în schimbare" a participat şi preşedintele Jobbik, Vona Gábor, care a anunţat, încă din debutul discursului său, că va "lăsa ştacheta mai jos" în privinţa declaraţiilor, pentru că "şi aşa Jobbik este catalogat ca partid extremist şi asociat cu Noua Dreaptă".
Cei doi invitaţi au abordat, între altele, subiecte legate de politica naţională a Ungariei şi problemele cu care se confruntă, în prezent, Uniunea Europeană - de natură economică, problema Greciei, a Ucrainei, şi cea a imigranţilor -, afirmând că aceasta "nu are soluţii" pentru rezolvarea lor.
Szávay István a făcut, de asemenea, o analiză a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014 şi previziuni pentru cele care vor avea loc în 2018, când Jobbik - în prezent al doilea cel mai puternic partid în Ungaria - doreşte să ajungă la guvernare.
Vicepreşedintele partidului de extremă dreapta "Mişcarea pentru o Ungarie mai Bună" - Jobbik), declarat în martie anul trecut pentru un an, persoană indezirabilă pe teritoriul României, a mulţumit celor care l-au susţinut pe durata interdicţiei.
În cazul acestuia, dar şi al altor trei cetăţeni ungari, Ministerul Afacerilor Interne a interzis pătrunderea în ţară pe o perioadă de un an, afirmând că "există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României".
1. Are dreptate
(mesaj trimis de Cristi C în data de 08.08.2015, 12:51)
Asta cred și eu. Ăla nu argumentează părerea exprimată, deși ea este corectă.
Iată de ce cred eu că așa se va întâmpla. Rep Moldova are drepturi pentru minorități mai mari decât are România. Mai concret, are două entități autonome pe criterii etnice, Transnistria și Găgăuzia. Orice unire cu Rep Moldova înseamnă și anexarea (adică o operație contra dorinței lor) Transnistriei și Găgăuziei.
Ideea de anexare dispare dacă minoritățile naționale din Rep Moldova primesc garanții suplimentare privitoare la drepturile lor de autoguvernare care să le mențină, dacă nu chiar să le îmbunătățească, nivelul actual. Da, România a mai dat astfel de garanții Rep Moldova și în 1918 și a renunțat la ele după vreo 2 ani. Să sperăm că învățăm din istorie și nu mai suntem atât de ticăloși.
Fapt este că nu poți trata diferit minoritățile naționale. Celor din Basarabia le acorzi drepturi de autonomie sporită, iar celorlalte minorități nu. Cei mai bucuroși ca urmare a eventualei uniri ar fi ... secuii din Ținutul Secuiesc. Vor cere și ei imediat drept la autonomie. Și ar avea dreptate.
Deci, după unire, România ar putea arăta ca un stat național cu trei organizații sub-statale autonome: Ținutul Secuiesc, Transnistria, Găgăuzia. Sau, s-ar diviza și mai mult, dacă ardelenii nu vor mai dori administrație de la București. Și atunci ajungem la ce spune jobbikul, și anume la o structură masiv descentralizată a României, cu regiuni semiautonome. De aici și până la federalizare (cum o numește omul), ar mai fi niște pași. Federalizarea presupune cel mai mare grad de autonomie politică, economică, socială și constituirea unui simț al apartenenței la aria/statul/regiunea din care faci parte.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2015, 16:22)
Daca esti ungur bah Cristi, mai esti si prost ? Sau poate vrei sa-ti arati Gay Pride ?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2015, 21:14)
salbaticule, neaos roman prost ce esti; puti a lene si putreziciune istorica completata de o smecherie de natie pe care o uita vesnicia in grota
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2015, 16:38)
Astia care se imprejmuiesc singuri cu garduri o sa ramana gradina zoologica a UE, iar 5-6 milioane de potentiali sinucigasi nu pot sa deraieze soarta UE si a globalizarii, pactizand cu neo-bolsevicii indiferent cat ar fi de minititi de liderilor lor mincinosi si obraznici si nesimtiti sau oricat de imbatati cu palinca sunt. Cand Moldova va face parte din Romania problema gagauzilor si a Transnistriei va fi fost rezolvata, Pana atunci unirea nu va avea loc, iar Transilvania ,Ardealul sau minoritatea maghiara va ramane de buna voie in Romania de frica liderilor neo-fascisti , isterici si antisenmiti pe care ungaria ii are, lideri care sunt contra curentului european, care-si pun in cap toti liderii si toate puterile Europei rand pe rand. Ungurii neaosi sunt 6 milioane cei contra lor 120milioane doar langa granita, ce sanse au sa supravietuiasca ca natie, va spun eu ZERO!
1.4. Tâmpenii cât casa (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Cristi C în data de 09.08.2015, 22:51)
Transnistria și Găgăuzia sunt acolo de ceva vreme și problema nu a fost rezolvată - adică trăiesc în continuare. Cum te gândești tu că dispar minoritățile naționale? Le faci săpun? Faci purificare etnică precum în fosta Iugoslavie?
Avea dreptate anonimul de la 1.2. Români ca tine sunt cuprinși de putreziciune istorică.