Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, ieri, la conferinţa cu tema "Viitorul buget al Uniunii Europene. Oportunitate pentru reformă?", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi găzduită de Palatul Parlamentului, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), dat publicităţii.
Potrivit documentului, Victor Negrescu a arătat, în intervenţia sa, că proiectarea noii arhitecturi bugetare europene ar trebui să fie fundamentată pe o evaluare a funcţionalităţii actualului cadru, subliniind necesitatea conturării unei alocări financiare care să confere predictibilitate în atingerea obiectivelor politice pe termen lung ale Uniunii.
Negrescu a declarat: "Pentru România, va fi important ca noul cadru bugetar să fie centrat pe interesele cetăţenilor şi să aibă o abordare responsabilă a modului în care sunt cheltuite resursele provenite din taxele şi impozitele plătite de aceştia. Experienţa cadrului anterior ne arată că anumite aspecte pot fi ameliorate prin simplificarea procedurilor şi asigurarea unui cadru predictibil, care să vină în sprijinul investiţiilor. Pe de altă parte, finanţarea noilor priorităţi nu trebuie să se bazeze pe reducerea resurselor dedicate politicilor tradiţionale. Putem observa, din aproape toate cercetările de piaţă efectuate în statele membre, că locuitorii Uniunii Europene sunt interesaţi în primul rând de acţiuni coerente în sectoare cum ar fi securitatea, sănătatea sau educaţia, solicitând în acelaşi timp locuri de muncă de calitate. În acest sens, pledăm pentru menţinerea unor alocări adecvate pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună / Programul de Dezvoltare Rurală, care şi-au demonstrat capacitatea de a produce astfel de rezultate tangibile şi beneficii pentru cetăţenii europeni".
De asemenea, Victor Negrescu a prezentat, pe scurt, demersurile ţării noastre în pregătirea negocierilor referitoare la Cadrul Financiar Multianual post-2020, pe plan intern şi extern, reiterând totodată faptul că viitorul buget european va fi unul dintre dosarele-cheie pe care România le va gestiona pe durata exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.
În acest sens, oficialul a precizat: "Pentru o reprezentare adecvată a intereselor României este nevoie de implicarea tuturor instituţiilor şi factorilor politici într-un efort comun, coerent şi coeziv. Împreună cu echipa pe care o coordonez am discutat cu toţi omologii din statele membre, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, am promovat un non-paper cu viziunea României, am adoptat mandatul general în această etapă a negocierilor, am realizat demersurile pentru realizarea formatelor tehnice de coordonare sub îndrumarea Ministerului Finanţelor Publice, am participat activ la dezbaterile privind viitorul buget european şi mai ales ne-am coordonat eficient cu Preşedinţiile Bulgariei şi Austriei. În perspectiva comunicării Preşedinţiei Bulgariei din aprilie şi a Comisiei Europene din mai, România, prin instituţiile responsabile, este pregătită să gestioneze acest dosar de importanţă majoră privind viitorul Europei".