VICTOR PONTA A DEPUS PROGRAMUL DE GUVERNARE Florin Cîţu: Programul de guvernare este vag

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Politică / 7 mai 2012

Florin Cîţu, analist economic

Florin Cîţu, analist economic

  • document ataşat Programul de guvernare 2012
    apasă aici pentru a descărca.

    Premierul desemnat Victor Ponta a depus, joi seară, la Parlament, programul de guvernare, precum şi lista miniştrilor propuşi.

    Programul de guvernare, structurat pe şaptesprezece capitole, prevede drept criteriu determinat în stabilirea obiectivelor şi strategiilor guvernamentale concordanţa cu responsabilităţile pe care ţara noastră şi le-a asumat în raport cu partenerii europeni şi euroatlantici.

    Analistul economic Florin Cîţu consideră că programul de guvernare este vag, neoferind detalii cu privire la modul în care membrii propuşi să formeze Executivul intenţionează să realizeze ceea ce îşi propun. Domnia sa ne-a declarat că mai multe aspecte prevăzute erau şi în programul de guvernare al cabinetului Ungureanu, dând ca exemplu în acest sens predictibilitatea, transparenţa şi claritatea în gestionarea finanţelor publice. Lipsa datelor face dificilă evaluarea performanţelor guvernării, în cazul în care acesta va fi învestit săptămâna viitoare (n.r. aceasta), ne-a mai precizat Florin Cîţu.

    Guvernul intenţionează să continue acordurile cu Uniunea Europeană (UE), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Mondială (BM) şi să respecte prevederile acestora, se arată în noul program de guvernare. Acesta prevede ca, în cursul lui 2012, să fie reîntregite salariile personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 şi să se restituie sumele care au fos reţinute pensionarilor în absenţa unei baze legale. Executivul susţine semnarea Tratatului Fiscal de către ţara noastră şi intenţionează să stimuleze dezbaterea publică a prevederilor sale.

    În ceea ce priveşte administrarea fondurilor structurale şi de coeziune, programul prevede demararea implementării schemei privind reabilitarea termică a clădirilor, finanţată prin Programul Operaţional Regional, după aprobarea de către Comisia Europeană a realocării sumei de 150 milioane euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Totodată, va fi monitorizată lista celor 150 de proiecte strategice şi prioritare şi operaţionalizarea task force-urilor care vor sprijini Autorităţile de Management şi beneficiarii în identificarea blocajelor şi luarea măsurilor de urgenţă pentru accelerarea implementării acestora.

    În domeniul economiei, comerţului şi a mediului de afaceri, Guvernul doreşte îmbunătăţirea performanţelor întreprinderilor de stat, prin restructurare şi restrângerea arieratelor, al căror nivel intenţionează să îl coboare cu aproximativ un punct procentual, până la sfârşitul anului. În acest sens, programul are în vedere implementarea măsurilor fiscale menite să deblocheze plăţile şi mecanismele de compen­sare a taxei pe valoarea adăugată (TVA).

    Alte aspecte prevăd trecerea Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în subordinea Parlamentului, regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor, în acord cu prevederile comunitare, continuarea procesului de privatizare şi accelerarea procesul de finalizare a proiectelor naţionale de interes strategic în domeniul energiei, precum hidrocentrala Tarniţa - Lăpuşteşti, Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă sau noile grupuri energetice de la Rovinari, Işalniţa, Iernut, Brăila, Galaţi, Borzeşti.

    În domeniul agriculturii, programul de guvernare prevede accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal şi instituţional necesar comasării şi adoptarea de măsuri care să încurajeze tranzacţiile cu terenuri agricole în scopul comasării, precum şi implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigaţii cu finanţare din fonduri europene.

    Pe zona dezvoltării regionale şi a turismului, noul Guvern doreşte să accelereze procesul de absorbţie a fondurilor europene în cadrul Programului Operaţional Regional, prin transferul responsabilităţilor de control şi monitorizare a proiectelor de la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi al Turismului la nivelul Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională, să stabilească termene maxime pentru rambursarea de către minister a cheltuielilor realizate de către beneficiari şi să reglementeze situaţia proiectelor pentru care nu se depun cereri de rambursare a cheltuielilor de către beneficiari în termen de maxim un an de zile.

    Printre obiectivele de investiţii în domeniul infrastructurii de transport, programul prevede finalizarea secţiunilor de autostradă şi a centurilor ocolitoare aflate în construcţie, respectiv autostrăzile Bucureşti-Ploieşti şi Cernavodă-Constanţa, varianta de ocolire Deva-Orăştie la standard de autostradă, precum şi centurile cu profil de autostradă Arad şi Constanţa şi demararea lucrărilor de execuţie pentru tronsoanele de autostradă, cu finanţare europeană, aflate pe Coridorul IV Pan-European, respectiv Timişoara- Lugoj şi Lugoj-Deva.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb