Victor Ponta promite o mediere între producătorii de gaz şi marii consumatori

Companii #Energie / 24 mai 2014

Victor Ponta promite o mediere între producătorii de gaz şi marii consumatori

Premierul Victor Ponta a declarat că va media săptămâna viitoare o negociere între producătorii de gaz şi marii consumatori, pentru a se ajunge la un preţ care să nu îi "distrugă" pe cei din urmă.

Aflat vineri la Târgu Mureş, cu ocazia unei vizite la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş, Victor Ponta a menţionat că va organiza o întâlnire cu marii consumatori şi cu cei doi furnizori naţionali de gaz, Romgaz şi Petrom, pentru că vrea să faciliteze "aplicarea regulilor pieţei".

"Cei de la Azomureş sunt confruntaţi cu ceea ce se confruntă şi alţi mari consumatori, cu problema preţului la gaz. Prin măsurile pe care le-am luat, noi am realizat în totalitate liberalizarea pieţei gazului, nu mai e nevoie de nicio creştere de preţ, de orice alt calendar, cum fusese asumat în urmă cu câţiva ani, însă ne confruntăm cu faptul că producătorii, care sunt doar doi de fapt, Romgaz şi Petrom, şi marii consumatori, între care Azomureş e unul dintre cei mai importanţi, n-au ajuns, pe baza principiilor pieţei, la preţul corect, la preţul real, care să asigure profit pentru producătorul de gaz, dar să păstreze competitiv beneficiarul. Încă sunt primele luni, prea lungi după părerea mea, de după liberalizare, în care mecanismele de funcţionare a pieţei nu şi-au spus încă cuvântul real", a spus Ponta, arătând că existenţa a doar doi furnizori creează o situaţie de oligopol.

El a subliniat că Azomureş este nu doar o unitate economică importantă pentru România, cu peste 2.000 de angajaţi şi un contribuabil serios, ci una "de-a dreptul strategică".

"Fără Azomureş şi fără celelalte unităţi care au mai supravieţuit ultimilor 20 de ani, practic România nu-şi poate asigura o dezvoltare a agriculturii aşa cum suntem în acest moment, pe un trend pozitiv. Azomureş are o importanţă strategică pentru dezvoltarea în continuare a agriculturii româneşti. Peste 80 la sută din producţie, acum, se vinde în România", a spus premierul.

El a arătat că, pe lângă pachetul de măsuri anunţate deja de Departamentul de Energie, "în măsura a ceea ce permit legislaţia naţională şi europeană" pentru susţinerea marilor consumatori de energie, electrică şi de gaz, va avea, săptămâna viitoare, în Guvern, o nouă informare legată de situaţia actuală, după care va convoca, miercuri, o întâlnire cu producătorii de gaz şi cu marii consumatori.

"Vom face o întâlnire, pe de-o parte cu producătorii, pe de altă parte cu marii consumatori, pentru a vedea cum facilităm aplicarea regulilor pieţei, adică un preţ care să întâlnească cererea cu oferta, ceea ce azi nu se întâmplă", a spus Ponta.

El a adăugat că are tot sprijinul pentru producători, fie că e vorba de Petrom sau Romgaz, dar mai mult îl interesează păstrarea unei industrii fundamentale, cum e şi cea a îngrăşămintelor chimice, care se confruntă cu probleme serioase din cauza majorării preţului gazului metan, în condiţiile în care 80% din producţia Azomureş se vinde în România.

Premierul Victor Ponta a făcut, vineri, o vizită în judeţul Mureş, în programul său figurând fabrica de viori "Gliga" din Reghin, barajul în construcţie de la Răstoliţa şi combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş.

Directorul combinatului Azomureş din Târgu Mureş, Mihai Aniţei, declara, la începutul lunii aprilie, că Guvernul trebuie să facă demersuri pe lângă CE pentru subvenţionarea indirectă a marilor consumatori de gaz pentru că altfel aceştia nu vor face faţă preţurilor impuse la gaz de către producători şi se vor închide. Aniţei spunea atunci că unitatea se confruntă cu o situaţie "dramatică" în urma liberalizării preţului pe piaţa gazului metan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb