Furtul de artefacte a fost un "sport" foarte răspândit pe teritoriul ţării noas-tre în ultimii 30 de ani. După o perioadă de lipsă de reacţie, au început să apară şi primele rezultate pozitive în războiul cu jefuitorii patrimoniului naţional. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale informează că a fost recuperată, prin decizia de restituire de valori patrimoniale suma de 95.000 de dolari, în cadrul procedurii de cooperare judiciară internaţională în materie penală.
MCIN a întreprins demersurile legale în vederea recuperării de pe teritoriul Elveţiei a prejudiciului produs statului român de către un cetăţean sârb: "Minis-terul Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia a dispus admiterea cererii de restituire, ridicarea sechestrului asupra contului poprit şi restituirea în favoarea statului român a disponibilului contului în referinţă, în sumă de 95.000 USD, însoţită de daune-interese, din care au fost deduse comisioanele bancare". Conform Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, acesta este un semnal serios: "Este un semnal extrem de important pentru cei care, de-a lungul timpului, au sustras bunuri ale Patrimoniului Cultural Naţional pentru a le valorifica în afara graniţelor. MCIN a colaborat foarte bine cu instituţii importante ale statului român pentru ca astfel de prejudicii aduse ţării noastre să fie stopate. Îi felicit pe colegii mei şi îi încurajez să lupte în continuare cum au făcut-o în această speţă, punând preţ nu doar pe dimensiunea financiară a prejudiciului recuperat, ci şi pe valoarea reală pe care trebuie să o reprezinte pentru noi fiecare parte din Patrimoniul României, prin el perpetuându-se esenţa identităţii noastre naţionale".
Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are calitatea de reprezentant al statului român în procesul penal privind sustragerea de artefacte din siturile arheologice din Munţii Orăştiei (brăţări dacice şi alte artefacte) şi valorificarea acestora peste hotare, fapte care au făcut obiectul dosarului penal nr. 04652/221/2008, judecat în fond de Judecătoria Deva şi soluţionat definitiv în apel de Curtea de Apel Alba Iulia. Decizia Ministerului Public Central - Divizia Criminalitate Economică a Cantonului Vaud din Elveţia, este supusă recursului în termen de 30 zile de la comunicare.