Oprirea programului de internaţionalizare la export ar putea îngropa industria construcţiilor de maşini din ţara noastră, sector în care 95% din produse sunt comercializate pe piaţa externă şi care, în anul 2019, a reprezentat 46% din valoarea exportului românesc, susţine Gabriela Rusu, vicepreşedintele Federaţiei Patronale din Industria Construcţiilor de Maşini (FEPA-CM).
"Lipsa acestui sector de la târgurile internaţionale va scoate de pe piaţa internaţională un număr mare de producători români, fapt care va crea o situaţie greu de redresat şi va duce la disponibilizarea unui număr mare de angajaţi şi chiar la închiderea unor companii. Acest lucru va reprezenta un dezavantaj şi o mare pierdere în bugetul ţării, având în vedere că un specialist în acest domeniu îl formezi greu, în ani, investeşti în el şi apoi pleacă afară, pentru că acasă nu mai are posibilitatea să câştige o pâine. (...) Situaţia nu e uşoară în acest domeniu, care a înregistrat anul trecut scăderi cuprinse între 10% şi 25% din cifra de afaceri. Neparticiparea la aceste târguri va crea o situaţie, din care cu greu ne vom reveni, deoarece industria constructoare de maşini nu se închide şi nu se porneşte cât ai bate din palme sau din degete. Este o industrie grea şi la propriu, şi la figurat, care, dacă nu avem viziune şi grijă să o ţinem activă, se va închide şi repornirea este foarte dificilă. (...) Avem cu ce să ne mândrim, avem produse cu valoare adăugată mare, însă dacă nu le susţinem, le pierdem uşor. Programul de promovare a exportului era singurul program care îi ajuta într-un fel sau altul pe antreprenorii din acest domeniu. De aceea, promovarea la export este esenţială pentru industria construcţiilor de maşini", a precizat Gabriela Rusu.
Domnia sa a arătat că sectorul construcţiilor de maşini reprezintă nu doar producţia de autoturisme, ci şi toate firmele care sunt implicate în producerea de componente atât pentru industria auto cât şi pentru celelalte industrii - construcţia de nave, tehnică militară, aeronautică, construcţia maşinilor agricole.
"Este adevărat că sectorul construcţiilor de maşini are o parte importantă în importuri, dar acest lucru este cauzat de faptul că nu mai avem industrie siderurgică, materii prime, şi aşa mai departe. Sectorul implică tehnologii de vârf, pentru că altfel nu putem face faţă concurenţei externe. (...) Mai sunt cinci producători de maşini-unelte în ţară. Dacă le dăm în cap, prin oprirea acestui program, nu vor mai exista într-un an. Producem în România şi vindem în afară, dar e culmea că ai noştri nu cumpără produsele noastre româneşti. De ce nu cumpărăm tramvaie şi locomotive de la Arad, tractoare de la Reghin, camioane de la Baia Mare? De ce nu se susţine această industrie care s-a dovedit că aduce cel mai mare procent în privinţa exportului? Greu de înţeles", a spus Gabriela Rusu.
Referitor la activitatea de promovare la export, vicepreşedintele FEPA-CM a menţionat că foarte multe companii au dorit să participe, dar nu individual, ci prin intermediul unei participări sub pavilion naţional, pentru că în fond este vorba despre promovarea şi imaginea comercială a României.
"În funcţie de cum ne prezentăm la târguri, suntem luaţi în seamă ca fiind mai mult sau mai puţin importanţi. Sunt ţări în care, dacă nu eşti susţinut de un reprezentant al guvernului sau ministerului din statul propriu, nu ai deschidere să faci afaceri. Din păcate mergem singuri, dar dorim să o facem sub pavilion naţional. De aceea, considerăm că este foarte importantă participarea firmelor româneşti sub pavilion naţional la târgurile internaţionale, şi nu doar ca firme individuale pe cont propriu.", a precizat Gabriela Rusu.
Domnia sa a menţionat că o firmă din sectorul construcţiilor de maşini, are nevoie de participarea la mai mult de patru târguri internaţionale pe an, pentru a îşi expune produsele pentru piaţa externă.
"La târguri nu participă companiile mari, ci cele mijlocii şi mici. Pentru ele este foarte costisitor şi dificil, ca alocare de fonduri şi personal, să participe, să mobilizeze şi să deplaseze o întreagă echipă la târg. Prin programul de promovare la export îşi pot deplasa o persoană sau două la târg, iar alocarea de fonduri sau resurse proprii este mai mică şi mai uşor de făcut", a arătat vicepreşedintele FEPA-CM care a precizat că firmele din acest sector de activitate se duc la târguri cu mostre, ceea ce implică alte cheltuieli destul de ridicate.
"Nu încheie nimeni un contract fără să vadă mostra, fără să ştie ce produci, ce capabilităţi ai, ce eşti în stare să produci şi să livrezi. Mostrele din industria construcţiilor de maşini nu sunt uşor de transportat. Avem firme care participă la târgurile de echipamente agricole. Pentru a transporta tractorul de la IRUM sau platforma de la Slatina avem nevoie de transport agabaritic, ce implică costuri, resurse de timp, de personal de specialitate, care să monteze acolo utilajele respective sau maşinile-unelte", a spus Gabriela Rusu.
De aceea, antreprenorii din domeniu solicită solicită decidenţilor politici să ia în considerare amendamentul privind bugetul de stat, în privinţa Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi să aloce sumele necesare pentru derularea programului de internaţionalizare la export a companiilor din ţara noastră.