VIDEOCONFERINŢA BURSA: VACCINAREA / CONF.UNIV.DR. EMILIAN POPOVICI, SOCIETATEA ROMÂNĂ DE EPIDEMIOLOGIE: "Vaccinarea populaţiei în proporţie de 70% este realizabilă, până la finalul anului, dacă toate lucrurile decurg ca la carte"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 3 februarie 2021

Emilian Popovici

Emilian Popovici

Vaccinarea populaţiei ţării noastre se poate realiza în proporţie de 70% până la finalul anului dacă toate lucrurile vor decurge ca la carte, a declarat conf.univ.dr. Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie.

Domnia sa a explicat: "Acoperirea vaccinală de 70% a populaţiei până la finalul anului este posibilă dacă vom avea vaccinul la dispoziţie, dacă partea de organizare va funcţiona ireproşabil şi dacă populaţia va răspunde pozitiv apelului la vaccinare".

Totodată, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a precizat că odată cu noile variante ale virusului care apar trebuie să ţinem cont de faptul că cu cât transmisibilitatea creşte, cu atât trebuie să crească şi acoperirea post-infecţioasă sau post-vaccinare pentru ca imu­nitatea colectivă să devină funcţională.

"Trebuie să creştem acoperirea vaccinală pe măsură ce transmisibilitatea noilor variante creşte", a subliniat domnul Emilian Popovici.

Domnul Popovici a subliniat că ţinta de vaccinare a populaţiei era de 60%, dar odată cu apariţia noilor variante ale virusului - cea britanică, sud-africană, cea din Brazilia sau din California - transmisibilitatea devine mai mare şi la fel şi răspândirea şi este nevoie de o adaptare a acestei acoperiri vaccinale la eventualele noi condiţii.

Domnia sa a adăugat că în această perioadă trebuie să se ţină infecţia la un nivel minim posibil prin respectarea măsurilor pentru a limita la maxim posibil şansele virusului de a genera noi variante.

Domnul Emilian Popovici a detaliat: "Iată că şi dacă nu se modifică chestiunile legate de gravitatea bolii pe care o generează o variantă virală, faptul că se măreşte transmisibilitatea ridică o problemă, ceea ce presupune creşterea acoperirii vaccinale şi atunci nu este totuna să trebuiască să vaccinăm 70% din populaţie sau să vaccinăm 80-90% din populaţie pentru a obţine imunitatea colectivă".

Domnia sa consideră că în funcţie de modul în care va fi disponibil vaccinul, de câte doze vor fi disponibile, de felul în care va continua să decurgă campania de vaccinare depinde acoperirea pe care o să o obţinem şi depinde foarte mult şi de răspunsul populaţiei la vaccin.

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a completat: "Având în vedere că o parte a populaţiei acceptă vaccinarea, iar alta o refuză, nu vom sta foarte mult să îi rugăm pe cei care nu acceptă. Trebuie să trecem la cei care îşi doresc să se vaccineze, dar, în opinia mea, cu respectarea unei rigurozităţi în organizare pentru că avem mai multe aspecte care altfel ne pot încurca. Unul dintre ele fiind acela că în scurt timp vom folosii două vaccinuri - Moderna şi Pfizer, iar în curând va apărea şi cel de la AstraZeneca. Acestea nu trebuie încurcate. Trebuie să ştim exact cine cu ce s-a vaccinat, nu avem posibilitatea de a face rapel cu alt tip de vaccin şi trebuie păstrată această evidenţă pentru că altfel lucrurile pot merge în debandată".

Domnul Emilian Popovici a mai spus că este foarte importantă deschiderea şcolilor atunci când acestea sunt pregătite corespunzător şi când este pregătită şi partea de imunizare a cadrelor didactice, altfel şcolile riscă să lse deschidă doar ca să fie reînchise.

"Este extrem de necesară redeschiderea şcolilor pentru că viaţa copiilor este afectată prin izolare, prin distanţare (...), dar contează enorm în ce condiţii se va face aceast pas. Nu ar mai trebui să discutăm de măsurile din şcoli pentru că ar trebui ca la această oră să fie îndeplinite în toate şcolile, posibil să nu fie chiar în toate şi trebuie puse la punct aceste aspecte. Trebuie să ne gândim şi că în momentul în care cadrele didactice sunt 50% vaccinate, avem un procent care nu a trecut prin infecţie, altă parte este nevaccinată.. fără oameni la catedră nu cred că se poate derula vreun proces de învăţământ", a mai afirmat domnul Emilian Popovici.

Legat de redeschiderea Horeca, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a precizat că aceasta presupune o posibilă influenţă a felului în care evoluează indicatorii.

"Trebuie să ţinem cont de contextul epidemiologic. La acesta trebuie să ne uităm şi să-l analizăm tot timpul şi să vedem care este evoluţia noilor variante Covid-19 pentru că aceste noi variante, pot schimba datele problemei într-un mod semnificativ, chiar dacă măsurile sunt menţinute la acelaşi nivel", a punctat Emilian Popovici.

Domnia sa a dat exemplul Marii Britanii unde varianta britanică a Covid-19 a apărut exact în momentul în care autorităţile de acolo au slăbit nivelul de măsuri de protecţie.

Emilian Popovici consideră că trebuie să închidem porţile unei astfel de situaţii şi unei variante britanice a SARS-Cov-2 la Bucureşti.

"Trebuie foarte multă precauţie, atenţie şi să gândim de trei ori înainte de a acţiona o dată în acest context epidemiologic în care ne aflăm", a concluzionat domnia sa.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb