VIDEOCONFERINŢA BURSA: VACCINAREA / VASILE BARBU, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA PACIENŢILOR: "Bolnavul cronic ar trebui prioritizat la vaccinare"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 3 februarie 2021

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Pacienţii cronici ar trebui prioritizaţi în campania de vaccinare, consideră Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Acesta a spus că bolnavii cronici încă întâmpină dificultăţi în a se programa la vaccinare, iar următoarea etapă de vaccinare ar trebui să se bazeze pe criterii de risc medical.

Barbu a declarat: "Cred că ar trebui prioritizat pacientul cronic. Cred că aici acei «esenţiali», pentru că am foarte nume de cunoscuţi «esenţiali» care deja au început să se vaccineze dar care sunt sănătoşi tun - tineri, foarte activi -, care nu ştiu cu adevărat cât de esenţiali sunt faţă de un om care nu poate să iasă afară din casă din cauza riscului de a se infecta. Este important pentru noi că ne-am vaccinat salvatorii pentru că prima dată trebuie să ne salvăm salvatorii. Şi a decurs extraordinar de bine această campanie de vaccinare a cadrelor medicale, dar în următoarea etapă trebuia să se meargă pe criterii medicale, pe criterii de risc medical. Pe patologii cu mare risc - iată că avem încă şi probleme cu dializaţii. Aceştia trebuiau, având în vedere că se deplasează (odată) la cel puţin 24-48 de ore şi au un risc foarte mare de contaminare. Aceştia trebuiau să meargă la centre cu programare imediată. (...) Din cele circa 12.000 de persoane dializate la nivel naţional nu am auzit de cineva care să refuze vaccinul".

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor a mai spus că actuala campanie de vaccinare a decurs foarte bine până în prezent.

"Am îndemnat toţi păcienţii care ne-au sesizat termenul lung de programare să aibă răbdare. Iată că a trecut o lună şi jumătăte şi vedem ce salt a făcut România: cred că a fost cea mai bună campanie de vaccinare. Noi am colaborat şi la alte campanii de vaccinare, anti-gripală, anti-HPV, dar asta a fost cea mai bună campanie în care s-au folosit şi tehnologii de comunicare foarte bune, s-au folosit şi tehnologii informatice, de programare. Cred că mai există loc, mai trebuie perfecţionat. Nu este o critică dar trebuie să fim constructivi şi să semnalăm anumite dificultăţi cu care ne confruntăm în tot acest proces", a spus Vasile Barbu.

Acesta i-a felicitat pe medicii care au comunicat în ultimul an în media şi a subliniat că informarea corectă a pacientului reprezintă primul pas pentru protecţia acestuia.

"Toţi vorbitorii au detaliat foarte clar şi pe înţelesul oricui. Mă bucur pentru asta pentru că noi, pacienţii, suferim de o altă mare problemă: informarea corectă, mai ales în perioada pandemiei. Noi avem un slogan: un pacient corect informat, pe înţelesul său, este primul pas pentru protecţia pacientului. În astfel de condiţii pacientul poate comunica foarte bine cu medicul. Al doilea pas este relaţia pacient-medic care trebuie să fie cât se poate de facilă. Ne-am confruntat în perioada asta cu foarte multe mesaje dăunătoare fiecăruia dintre noi, dar şi la nivelul societăţii. Şi din păcate nu au fost pregătiţi şi ceilalţi actori care trebuiau să contracareze aceste mesaje. Probabil nimeni nu şi-a dat seama de dimensiunea unui astfel de factor perturbator în relaţia dintre noi. Cred că aici este necesară o revenire cumva... Au fost în mass-media nişte mesaje date despre vaccin care au fost retrase. Nu vreau să comentez aspectele legale, normative, dar cred că trebuie găsită o soluţie pentru că vaccinarea în general este una dintre cele mai bune soluţii terapeutice şi de prevenire a unor boli. Atunci cred că lumea, pacienţii, pentru că vaccinarea presupune o intervenţie medicală şi este nevoie de acordul informat al pacientului, cred că este necesar ca Guvernul şi toţi ceilalţi responsabili din autorităţile publice să identifice alte soluţii pentru că aceste mesaje trebuiesc transmise în continuare. Eventual sub o altă formă pentru a nu încălca reguli de etică, reguli concurenţiale sau să spunem legale după legea românească. Cred că aici şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să intervină din nou şi să îmbunătăţească legislaţia privind informarea pacienţilor cu privire la anumite terapii, cu privire la anumite intervenţii medicale. Iată, în vaccinare sunt necesare astfel de informări. Încă mai avem o populaţie care nu este convinsă că vaccinul este benefic. Mai ales cu o astfel de tehnologie care de departe este mult mai sigură pentru pacient. Este ciudat faptul că, iată, se aplică o nouă tehnologie în vaccinare, mult mai sigură pentru pacient, dar este respinsă de o masă importantă de pacienţi dar şi de actori care ar trebui să promoveze vaccinul şi aici mă refer în principal la unii dintre medici", a spus Barbu.

Totodată, Barbu a lăudat atitudinea de promovare a vaccinării abordată de Biserica Ortodoxă Română (BOR) şi în acelaşi timp a scos în evidenţă sincopele şi dificultăţile pe care le întâmpină la programare bolnavii cronici.

"Mă bucur că Biserica Ortodoxă Română a adoptat o altă atitudine de această dată faţă de alte dăţi încât a promovat, şi promovează în continuare, în teritoriu, vaccinarea. Şi nu numai Biserica Ortodoxă, sunt şi celelalte culte (care fac asta). Aici o să facem un demers către Ministerul Sănătăţii să reîncerce să găsească o soluţie ca acele spoturi publicitare de pe TV şi alte mijloace să fie regândite şi aduse cumva către promovocarea vaccinului. Mai ales că acuma avem o concurenţă (între vaccinurile disponibile), nu se mai pune problema încălcării unor reguli concurenţiale. (...) De asemenea noi mai avem o mare problemă. Într-adevăr a crescut numărul de aderenţi la vaccinare şi acesta este un lucru îmbucurător. Creşterea este o creştere destul de rapidă. Oamenii sunt nerăbdători. Eu în fiecare zi număr zilele care mi-au rămas până la primul vaccin pe tehnologia asta. Mai am 33 de zile. Ca mine fac şi alţii, suntem nerăbdători. Problema este că sunt foarte mulţi pacienţi cronici, iar medicii de familie sunt principalii sfătuitori şi salvarea de zi cu zi a pacienţilor cronici, pacienţi cronici care încă nu se găsesc în baza de date. Zilele trecute m-am întâlnit cu preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Dănescu, care şi el are o afecţiune destul de gravă, cu risc în cazul infectării cu noul coronavirus. El încă nu era programat şi ca el sunt foarte mulţi pacienţi care nu au fost programaţi. Şi din vina lor (nu au fost programaţi). Trebuie să mergem pe această cale cu informarea corectă a pacienţilor şi a familiilor, pentru că acestea preiau de multe ori anumite atribuţii ale pacientului când el este foarte bolnav, nu se poate deplasa: a duce scrisoarea medicală la medicul de familie este un avantaj pentru noi şi este absolut necesar dacă vrem în etapele următoare de apel la medicul de familie şi în general în sistemul de sănătate să avem acces la anumite servicii medicale facile. De asemenea avem o mare problemă cu anumite cabinete private, unele care nu sunt în contract cu Casa (de Asigurări), şi sunt destul de multe, care nu transmit sau nu eliberează pacientului scrisoarea medicală şi aici cred că ar trebui reglementată (situaţia). Ne vom adresa şi de această dată Ministerului Sănătăţii. Ne-am mai adresat cu această rugăminte dar nu s-a întâmplat nimic. Trebuie reglementată obligativitatea fiecărui cabinet, inclusiv a unităţilor de primiri urgenţe (UPU), după ce pacientul a fost externat să plece cu un document în care să se menţioneze actul medical, document care să ajungă neapărat la medicul de familie, în toate împrejurările. Deci cred că există o mare problemă legat de acest lucru", a explicat Vasile Barbu.

Acesta a mai adăugat: "De asemenea mai avem o altă mare problemă pe care am semnalat-o şi Ministerului Sănătăţii şi acelui Consiliu naţional de coordonare a vaccinării anti-Covid: înscrierea la programare practic este condiţionată şi de menţionarea seriei şi numărului actului de identitate. A creat foarte mari probleme în înregistrare, chiar medicilor de familie şi primarilor care au avut iniţiative de a forma echipe pentru programarea pacienţilor. Nu au avut seria şi numărul actului de identitate (a pacienţilor) şi a întârziat foarte mult (procesul). CNP-ul era suficient. (...) Erau foarte multe facilităţi care puteau fi făcute şi eliminau toate aceste bariere care vă spun nu au fost de neglijat. Numărul acestor cazuri a fost destul de mare, destul de important. Nu ştiu dacă acum, între timp, s-a reuşit să se găsească o soluţie. Dar oricum mai sunt atâţia oameni de programat şi cred că eliminarea acestei condiţii ar fi benefică pentru noi toţi, pentru medicul de familie, pentru primari, pentru societăţile comerciale care au venit în sprijinul angajaţilor şi care acum sunt pregătite când vine valul trei de programări, sunt pregătite să ajute la programarea pacienţilor".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb