VIDEOCONFERINŢA DIGITALIZAREA ROMÂNIEI / ALEXANDRU BORCEA, PREŞEDINTELE ARIES: "Transformarea digitală poate să aducă o valoare în societate"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 16 iulie 2021

"Transformarea digitală poate să aducă o valoare în societate"

"Interoperabilitatea, un subiect pe care nu s-a făcut mai nimic"

Transformarea digitală poate să aducă o valoare în societate prin incluziune, prin confort sau încredere a cetăţeanului, prin partea de competitivitate în noua societate care se prefigurează, este de părere Alexandru Borcea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Industria Electronică şi Software (ARIES), care menţionează că, în acest context, organizaţia pe care o reprezintă a făcut strategii bazate pe o abordare de paradigmă.

Dar, spune domnia sa, pe partea de interoperabilitate - un subiect pe care ARIES îl susţine în faţa autorităţilor încă din 1998 - nu s-a făcut mai nimic, din păcate.

Domnul Borcea adaugă: "Pentru implementarea digitalizării este importantă şi capacitatea instituţională a autorităţilor din România. În strategia anterioară am avut nişte intervenţii la ministerul de resort, am introdus două teme cruciale pentru descătuşarea părţii de digitalizare: open data şi open government act. Aş recomanda, în primul rând, ca autorităţile să se uite la angajamentele României. Open data şi open government partnership sunt angajamente de durată ale României. Sunt dezamăgit că informaţiile care ajung în acest sens la Comisia Europeană sunt parţiale sau vechi, neutilizabile. Rapoartele care se fac pe cele două angajamente sunt dezamăgitoare, autorităţile spun că populaţia nu vrea să se implice în guvernanţa participativă şi că nu sunt bani pentru aşa ceva. Dacă nu oferi nimic, ce să vrea populaţia? Este foarte greu să mergem înainte".

În situaţia dată, oficialul ARIES recomandă, în primul rând, o formulă, o capacitate instituţională, o structură de intelligence care să lucreze permanent în domeniu.

"Dacă facem doar o coaliţie pentru acest lucru, în cadrul său se vor întâlni din când în când anumiţi specialişti, iar munca aceasta este mult mai complexă, aşa cum am văzut în alte ţări", spune domnul Borcea, subliniind: "Nu se poate face numai prin adunări ad-hoc la care ne cheamă ministerul, ci trebuie să existe în spate o structură bine stabilită, cu competenţe, care să facă această muncă zi de zi.

Pentru comparaţie, în Germania, numai pe anumite părţi din domeniu sunt sute de oameni angajaţi permanent, care lucrează zi de zi. Nu este uşor să strângi aceste informaţii de la o imensitate de părţi interesate, să le sistematizezi, să le încardrezi în paradigmele socio-economice, iar apoi să dai o soluţie".

"Trebuie să ne orientăm spre inovare"

Alexandru Borcea susţine că trebuie să ne orientăm spre inovare, mai ales că avem profesionişti. Domnia sa declară: "Chiar dacă suntem pe ultimul loc la indicele economiei şi societăţii digitale (DESI), vedem că pe anumite părţi, cum este cea a profesioniştilor, nu stăm prost. În anul 1998, exportul României de IT era de 30 de milioane de dolari, iar acum este peste 4,5 miliarde de euro. Nu cifra este importantă, ci poziţia României - locul 20 în ce priveşte acest subiect. Ne onorează pentru că sunt multe state mai mari decât noi, cu resurse mai mari, care se află în urma noastră. În schimb, la piaţa internă, care ar tebui să susţină internaţionalizarea, rezultatele sunt mult mai mici. Nu avem 4 miliarde de euro nici pe departe, ceea ce creează dezechilibru".

Concluzionând, oficialul ARIES spune că trebuie să trecem la o abordare mult diferită de ceea ce a existat până acum, că nu sunt suficiente doar nişte măsuri administrative, trebuie mers profund în societate, trebuie abordate mai multe probleme, în special educaţia, dar şi incluziunea, învăţarea pe toată durata vieţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb