VIDEOCONFERINŢA DIGITALIZAREA ROMÂNIEI / BOGDAN CHIRIŢOIU, PREŞEDINTELE CONSILIULUI CONCURENŢEI: "Se clarifică situaţia din piaţă şi ne vom putea gândi serios la reţeaua 5G "

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 16 iulie 2021

Bogdan Chiriţoiu

Bogdan Chiriţoiu

În rândul companiilor din sectorul digitalizării lucrurile stau mai bine decât în sectorul de stat, susţine Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Domnia sa a declarat: "Văd multe lucruri bune în partea de digitalizare. Pandemia este o tragedie umană şi economică, dar are şi o parte bună - ne-a obligat să învăţăm să înotăm mai repede şi mai bine. A fost nevoie ca toţi să folosim mai mult sistemul online, să învăţăm să facem telemuncă, să avem mai multă comunicare online, în viaţa privată facem mai mult shopping online, unii chiar mai mult banking online. Pandemia ne-a obligat să ne modernizăm. Remarcant este ca sistemele noastre au făcut faţă. Din punct de vedere al infrastructurii, nu am capotat, avem rezilienţă, am făcut faţă utilizării sporite".

Piaţa de profil este dinamică, iar Consiliul Concurenţei diferă ca abordare faţă de instituţiile din alte ţări, în special cele mari din UE, care sunt foarte îngrijorate că această piaţă este dominată de câţiva jucători mari, mai susţine Bogdan Chiriţoiu, arătând că de aici decurg o serie de inţiative naţionale şi europene care urmăresc limitarea puterii pe care marile companii digitale o au în sector.

"Noi avem aceleaşi legi pe care le au şi ceilalţi şi vom folosi toate aceste pârghii, dar într-un mod moderat - să lăsăm această industrie să se dezvolte şi să nu îi dăm în cap prea devreme. Cu toate acestea, am sancţionat comportamentul emag faţă de cei care vindeau pe platforma sa. Când vom vedea abuzuri, atunci o să intervenim, dar nu vrem să fim excesiv de intervenţionişti. De moment facem studii, analize, strângem date, dar nu dorim să dăm prea multe sancţiuni pe acest domeniu".

În ceea ce priveşte tehnologia 5G, Bogdan Chiriţoiu subliniază că, în fiecare an, Guvernul ne-a spus că doreşte să organizeze licitaţia pentru implementarea acesteia: "Sfatul meu era că întâi trebuie îndeplinite condiţiile necesare. Important este să avem servicii bune şi la preţuri accesibile, nu neapărat să aducem foarte mulţi bani prin taxele pe 5G. Principala mea obiecţie este că nu aveam precondiţiile astfel încât firmele participante să-şi poată da seama dacă pot participa, dacă are sens să intre pe această piaţă şi în ce condiţii. Or, aceste lucruri se schimbă acum, avem deja legislaţia aprobată, care crează o pârghie pentru stat, un filtru pe care-l poate aplica statul pentru a putea folosi utilizarea acestei tehnologii în condiţii care respectă interesele de securitate ale ţării. Este important pentru companii cu ce partener pot lucra şi cu ce echipamente".

Este foarte important faptul că un Cod al Comunicaţiilor se află în stadiu avansat în Parlament, arată preşedintele Consiliului Concurenţei, menţionând că acest Cod, printre altele, crează condiţii pentru dezvoltarea mai rapidă a reţelelor 5G. "Pentru că reţeaua 5G este foarte scumpă, are sens să existe o colaborare între companile care vor fi prezente în acest segment. Trebuie să ştim ce jucători avem în piaţă. Situaţia Telekom era destul de neclară, dar acum trebuie să se clarifice, aşteptăm ca, în următoarea perioadă, Comisia Europeană să aprobe tranzacţia dintre Orange şi Telekom, iar acest lucru probabil că va crea o claritate în piaţă, vom şti câţi jucător sunt interesaţi de 5G şi ne vom putea gândi serios la această reţea", a conchis Bogdan Chiriţoiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Băiatul ăsta - Chiritzoiu, a fost identificat drept sluga corporațiilor din energie și comunicații.

    Mereu îl auzim făcând declarații politice profunde direct din functia pe care o ocupă. 

    1. Nu chiar! În timp ce el mai aplică câte o amendă de câteva zeci de mil€ și la mai multe companii mari , DNA nici în perioada de glorie nu a făcut nimic în acest sens .Chiritoiu e cam singurul care dă amenzi care în final sunt plătite!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb