Pentru transformările digitale avem nevoie de un parteneriat public-privat, este de părere Bogdan Florea, Membru în Consiliul Director al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).
Printre altele, specialistul a menţionat: "Insist pe ideea unui partenerat între mediul public şi cel privat, pentru faptul că atunci când faci o transformare digitală trebuie să creezi un «awareness» în compania respectivă (...) Trebuie să ajuti clientul să-şi convingă oamenii. Dacă reusim să creem un astfel de parteneriat, atunci cred că avem o şansă bună în acest domeniu al transformării digitale".
În opinia sa, nu există nicio soluţie ca interoprabilitatea să se poată implementa fără politica de "cloud first".
Bazele de date şi aplicaţiile pot funcţiona şi în afara cloudului, dar este total anacronic, suntem departe de 2021 dacă continuăm în acest fel, apreciază domnul Florea, subliniind că, dacă continăm în acest fel, tehnologiile vor fi în impas: "Noi concurăm cu tehnologia, nu doar cu anacronismul. Nu putem să vorbim de tranformare digitală atât timp cât activităţile personalului din companiile publice nu sunt clar documentate, sistematizate şi expuse într-o arhitectură a proceselor. Când vine transformatorul digital nu are ce softwere dezvolta, ce automatiza, clientul trebuie sa spună ce vrea". Definirea fluxurilor este o mare provocare, mai consideră reprezentantul ANIS, apreciind că vorbim de o oportunitate unică pentru România: "Putem face «proces reengineering», adică se modifică procesele pentru ca organizările să fie mai agile, ca serviciile să fie mai bune şi ca activtatea să fie în ton cu legislaţia. Există un moment unic pe care trebuie să-l folosim. Dacă poliţia sau ANAF spun mâine că se trasformăm digital full, în acest moment nu este posibil acest lucru cu toţi banii şi cu toată tehnologia".