În domeniul digitalizării, arhitectura trebuie adaptată ceriţelor pieţei şi cerinţelor fiecărui client în parte, iar aceste lucruri trebuie coordonate astfel încât să se răspundă fiecărei nevoi din piaţă, este de părere Dragoş Preda, fost secretar de stat în Ministerul Telecomunicaţiilor şi fost CEO al RADIOCOM, care consideră că doar în aceste condiţii vom vorbi de investiţii şi nu de simple achiziţii.
Domnul Preda a spus, printre altele: "Trebuie să vorbim în acelaşi limbaj, în această dinamică a tranformării digitale. Şi utilizatorul final, nu doar cel din zona privată, trebuie să vorbească aceeaşi limbă. Nu mai este vorba în piaţă despre o infrastructură care se adresează utilizatorului final, ci de una care se adresează industriei şi, de aceea, la nivel european, deja se vorbeşte despre reţeaua 6G. Din punct de vedere al analizei tehnologice, se operează deja 7G şi 8G este în testare. La 7G inclusiv avioanele de pasageri sunt proiectate să fie pilotate de la sol. Poate aceste lucruri sperie acum, dar aceasta este dinamica".
În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, Dragoş Preda este de părere că trebuie să dezvoltăm comunicaţiile cuantice, care reprezintă cel mai sigur tip de comunicaţii, la ora actuală: "Poate acum, odată cu legea interoperabilităţii, statul va înţelege toată această arhitectură şi această dinamică. Interoperabilitatea înseamnă crearea limbajului comun. Trebuie să existe limbaj comun între toate structurile care fac parte din acest ecosistem ITC la nivel guvernamental şi mediul de afaceri. Este nevoie ca şi piaţa să înţeleagă faptul că statul trebuie să treacă prin această tranformare digitală pentru a putea să intre într-un dialog sustenabil cu piaţa şi cu dinamica pieţei. Este nevoie ca această transformare la nivelul statului să se facă într-un mod foarte bine articulat, pentru ca, apoi, statul să poată veni cu aceeaşi arhitectură la acelaşi dialog cu un mediu care poate că este cel mai dinamic la nivel mondial".
În opinia lui Dragoş Preda, trebuie dat drumul la nivelul comunicaţiilor: "Încă suntem pe analog în anumite aspecte, încă avem nevoie de digitizare, ca să trecem la digitalizare. Interoperabilitatea vine ca un concept tehnic din apărare. Cred că acest lucru se caută acum dincolo de zona tehnică şi, prin acest dialog şi altele ca acesta, prin articolele scrise încercăm să creăm un limbaj comun, să aclimatizăm întreaga societate în aceste noi concepte, iar clientul să ştie să ceară servicii mai de calitate. Arhitectura este nevoie să fie pusă la timpul prezent. Infrastructura 5G trebuie să fie în concordanţă cu piaţa. Dacă vrem să vorbim de nvestiţii, nu de achiziţii, trebuie să vedem care este plus valoarea".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.07.2022, 14:42)
Da, pai daca deja e vorba de 7 si 8G nu are rost, facem upgrade direct la 10G.