Garanţia succesului procesului de digitalizare a ţării noastre o reprezintă parteneriatul public-privat, care este obligatoriu să fie folosit pe scară largă şi de autorităţile de la Bucureşti şi să nu mai fie anatemizat aşa cum s-a întâmplat până acum, afirmă Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.
"Oriunde în lume, o întâlnire a decidenţilor politici cu mediul privat dintr-un anumit domeniu de activitate se numeşte public affairs, lobby, advocacy, numai în România se numeşte trafic de influenţă. În domeniul digitalizării, parteneriatele public-private sunt obligatorii, iar acest lucru trebuie înţeles şi în ţara noastră. (...) Aş vrea ca decidenţii politici să ia exemple de bune-practici din străinătate privind digitalizarea şi tehnologiile implementate. (...) Noi nu mai avem răbdare, nu avem 20 de ani ca Estonia pentru a face digitalizarea. Ar trebui să plecăm de la o viziune, o logică de dezvoltare, care să aibă două direcţii: una în care să înţelegem momentul la care suntem şi alta în care să privim la ce se va întâmpla peste 20 de ani, ca să fim în rândul celorlaltor ţări. Cred că ar trebui să accelerăm toate procesele pentru a încerca să recuperăm rapid cât putem de mult din timpul pierdut, dar să şi urmărim încontro se duc tehnologiile, lumea, pentru a vedea ce proiecte ar trebui să facem", a spus Eduard Dumitraşcu.
Domnia sa a apreciat faptul că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt alocate fonduri consistente pentru proiectele dedicate conceptului smart-city şi pentru digitalizare, dar consideră că nu este suficient doar acest lucru.
"Vrem un pic mai mult smart-city, o digitalizare mai amplă, mai multe lucruri în Muntenia, Moldova şi Dobrogea, în această zonă de ţară în care am rămas un pic in urmă. Trebuie înţeles şi implementat corect conceptul «să nu lăsăm pe nimeni în urmă». Vorbim despre spaţiul urban, despre spaţiul rural. De aceea, am lansat Centrul pentru incluziune digitală, un concept pe care încercăm să îl «exportăm» în cât mai multe administraţii publice locale din România. Avem nevoie de acest concept pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă în privinţa competenţelor digitale. Din fericire, deşi se vorbeşte foarte mult despre digitalizare, au început să se facă lucruri concrete în acest domeniu. La nivelul comunităţilor locale este foarte mult optimism, fiind întocmite peste 800 de proiecte în domeniul smart-city, în valoare de zeci sau chiar sute de milioane de euro", a punctat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City.
Domnia sa a precizat că digitalizarea nu trebuie să aibă culoare politică, că, deşi toată lumea aşteaptă deciziile Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, este nevoie de un rol mai extins al Parlamentului în acest proces ce va avea loc la nivel naţional şi că ar fi necesară o Coaliţie pentru Digitalizarea României care să includă la bază conceptul de smart city.