VIDEOCONFERINŢA DIGITALIZAREA ROMÂNIEI / ERIK BARNA, FONDATORUL LIFE IS HARD: "Există un gap între rural şi urban în ceea ce priveşte digitalizarea"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 16 iulie 2021

"Există un gap între rural şi urban în ceea ce priveşte digitalizarea"

"Derulăm un proiect pilot care să ofere populaţiei judeţului Cluj un sistem de tip ghişeu unic, pentru obţinerea avizelor în construcţii"

Chiar dacă în momentul de faţă ţară noastră este competitivă în ceea ce priveşte conectivitatea, în România există un gap (n.r. ecart) între mediul rural şi cel urban în ceea ce priveşte digitalizarea, a spus Erik Barna, fondator Life is Hard, adăugând că acest gap trebuie eliminat cât mai curând, dacă dorim să atragem şi zona rurală către servicii digitale publice.

Conform fondatorului Life is Hard, ca urmare a lipsei unei strategii naţionale privind digitalizarea, a apărut în ţara noastră un fel de insularizare, care va crea mari probleme mai ales în ceea ce priveşte interoperabilitatea datelor.

"Insularizarea este o mare problemă care va deveni şi mai acută dacă nu o rezolvăm. Această insularizare a apărut ca urmare a faptului că la nivel naţional nu a existat o strategie unitară privind digitalizarea sau o strategie care să se menţină de la un guvern la altul. Şi atunci comunităţile locale au încercat să îşi rezolve cum au putut problemele pe care le aveau. Dar, fară să aibă neapărat un know-how în domeniu sau să poată să apeleze la specialişti de înaltă clasă", a spus Erik Barna, adăugând: "Fiecare comunitate a încercat să îşi rezolve problemele. Aşa au apărut aceste insuliţe de date sau insuliţe de comunităţi inteligente. Este un lucru benefic pentru că nu am stagnat, dar în acelaşi timp ne va crea probleme. Mai ales probleme ce ţin de interoperabilitatea datelor. Nu vorbim de interoperabilitatea sistemelor de comunicaţii, ci interoperabilitatea acestor sisteme software deja existente, fapt care poate genera foarte multe pierderi în viitor".

Erik Barna a subliniat că Life is Hard derulează, împreună cu Consiliul Judeţean Cluj, un proiect pilot care să ofere populaţiei judeţului un sistem de tip ghişeu unic, pentru obţinerea avizelor în construcţii.

"Se va permite interconectarea cu tot ceea ce înseamnă evidenţa populaţiei, ANCPI (n.r. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară), Registrul Naţional al firmelor, companiile de utilităţi. Absolut toţi jucătorii ce intervin în procesul de obţinere a unei autorizaţii. Tocmai pentru a respecta principiul de «once only» şi de a oferi cetăţeanului o experienţă pozitivă atunci când interacţionează cu autorităţile locale", a spus fondatorul Life is Hard.

În altă ordine de idei, Erik Barna a punctat că, potrivit unui raport făcut de o firmă din Big Four, dacă ţara noastră s-ar concentra pe ariile de digitalizare în care este deficitară, până la finalul anului 2027 ar putea reuşi să crească PIB-ul cu 16 - 17%. "Este foarte îmbucurător că am putea obţine o astfel de accelerare a economiei doar concentrându-ne pe zona digitală", a spus fondatorul Life is Hard.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb