VIDEOCONFERINŢA DIGITALIZAREA ROMÂNIEI / YUGO NEUMORNI, PREŞEDINTELE CIO COUNCIL: "Trebuie să copiem o parte din modelul estonian"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 16 iulie 2021

"Trebuie să copiem o parte din modelul estonian"

"Dacă Estonia are acum 99% dintre servicii digitale, noi să ne propunem să avem, în cinci ani, 50% din servicii digitalizate"

Transformarea digitală a României este împiedicată de insularizarea instituţiilor, de competitivitate, reactivitate şi opacitate, spune Yugo Neumorni, preşedintele CIO Council, subliniind: "Dacă aceşti patru factori sunt cei care ne împiedică să evoluăm, să transformăm digital România, cred că primul lucru pe care trebuie să-l facem este să îi eliminăm. Eliminarea nu se va face de la sine. Instituţiile opace sau insulare nu vor renunţa de la sine. Atunci, unul din lucrurile la care trebuie să fim foarte atenţi, este să copiem o parte din modelul estonian. Înainte să copiem, ne trebuie doar un singur lucru: viziunea proiectului de digitalizare. Ce vrem noi să facem? Autorităţile spun că vrem să fim a doua Estonie. Este foarte bine, este o viziune, dar care este obiectivul concret? Dacă Estonia are acum 99% dintre servicii digitale, hai să ne propunem în cinci ani să avem 50% din servicii digitalizate. Este un obiectiv măsurabil. Nu am văzut deocamdată un proiect digital de ţară, există componente insularizate, nu există un road map, obiective, etape clare. Există doar idei, proiecte, dar nu este suficient. Spre exemplu, dacă într-o companie privată merg în faţa acţionarului şi îi spun «o să fie bine, fac ceva pentru resurse umane, pentru financiar, pentru operaţional», acesta nu va fi de acord. Va spune că obiectivul său de business este să crească cu 20% în trei ani, iar eu trebuie să-l ajut. Atunci, eu trebuie să vin cu un plan de acţiune, un road map, resurse, indicatori de performanţă, etape".

Oficialul CIO Council continuă: "Aceste instrumente nu există la noi pentru că nu avem «un partid al digitalizării», o coaliţie. Marele reset poate veni din parteneriatul public-privat, care trebuie să înceapă cu o viziune. După stabilirea viziunii, o mare parte din road map va fi clară, vizibilă.

În Estonia, autorităţile nu au acţionat singure, a existat un CIO, o entitate IT care a coordonat tot procesul de digitalizare. Este necesară o autoritate peste o bază de date.

Cineva trebuie să coordoneze, trebuie să existe o coaliţie care să facă acest lucru, pentru că avem resurse materiale şi umane".

Yugo Neumorni mai spune: "Noi, la CIO, am promovat din 2013 conceptul de CIO Office guvernamental care este egal cu un «partid al digitalizării». Am propus înfiinţarea unei autorităţi care să coordoneze strategia de digitalizare a ţării, să o definească şi să aibă autoritatea necesară să conducă acest proces. Aşadar, modelul există, CIO Office guvernamental trebuie doar împuternicit legal, să aibă autoritate, să poată acţiona legal. Elaborăm planul de acţiune, viziunea, obiectivele, facem monitorizare şi ulterior raportare. România trebuie condusă ca o companie privată".

În plus, Yugo Neumorni este de părere că ar trebui angajată o echipă de consultanţi din Estonia care să ne ajute pe partea de strategie, ca să nu repetăm greşelile lor şi să accelerăm transformarea digitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb