Chimcomplex Borzeşti vrea să-şi asigure independenţa energetică şi a demarat o investiţie într-o centrală de cogenerare, pe care îşi doreşte să o finalizeze la finalul anului viitor, a precizat Adrian Dumitriu, CFO-ul combinatului chimic. Domnia sa a spus: "De cel puţin zece ani încoace, de când se tot vorbeşte de procesul de decarbonizare, aveam cu toţii în minte momentul în care preţul energiei şi al resurselor energetice va începe să crească. Poate a venit mai repede decât ne aşteptam dar subliniez că este şi o oportunitate, nu doar o ameninţare. Ca multe alte companii din România am aşteptat să vedem un progres în privinţa Fondului de Modernizare şi, într-un final, am decis să nu mai aşteptăm şi am demarat o investiţie într-o centrală de cogenerare pe care ne dorim să o avem gata la finalul anului viitor. Acest proiect a fost demarat având un factor motivaţional foarte important, legat de ce am considerat că se va întâmpla cu preţul energiei electrice".
Adrian Dumitriu a adăugat că, în contextul în care întreaga societatea merge în direcţia decarbonizării şi sustenabilităţii, pentru Chimcomplex sustenabilitatea nu reprezintă doar un deziderat ci un obiectiv pe care compania a început deja să-l pună în practică.
"Când discutăm de sustenabilitate avem în vedere partea economică, socială şi mediu. Noi am făcut deja paşi, suntem o companie care absorbim CO2 şi avem produse care utilizează CO2, mă refer la oxo-alcooli. Suntem o companie care producem hidrogen, pe care vrem să-l folosim inclusiv în producţia de energie electrică", a spus Adrian Dumitriu. Iar din perspectiva proiectelor viitoare, reprezentanţii Chimcomplex consideră că procesul de decarbonare la nivelul societăţii va reprezenta o oportunitate, pentru că industria chimică este un contributor net la procesul reducerii emisiilor de dioxid de carbon, a mai punctat CFO-ul combinatului, care a conchis: "Să nu uităm că, totuşi, 90% din ce ne înconjoară la produse manufacturate provine de fapt din industria chimică".