VIDEOCONFERINŢA SĂNĂTATE ŞI FARMA / COL. DR. VALERIU GHEORGHIŢĂ, COORDONATORUL COMITETULUI NAŢIONAL DE VACCINARE: "Avem nevoie de accesibilitate şi disponibilitate pentru o campanie de vaccinare reuşită"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 13 octombrie 2021

colonel dr. Valeriu Gheorghiţă

colonel dr. Valeriu Gheorghiţă

"Vaccinarea nu trebuie privită ca un act de eroism"

V accinarea împotriva Covid-19 este o necesitate în momentul de faţă, iar pentru realizarea unei campanii care să ajungă la un număr cât mai mare de beneficiari care să fie protejaţi mult mai bine în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2 avem nevoie de două elemente foarte importante, susţine colonel dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva Covid-19, subliniind că aceste elemente sunt accesibilitatea şi disponibilitatea.

Conform domniei sale, pe partea de accesibilitate, România a reuşit să beneficieze de vaccinuri contractate prin Comisia Europeană şi a demarat campania de vaccinare care, în primele luni de derulare, a fost pe primele locuri în regiune, în privinţa ratei de acoperire. "Ulterior, din a doua parte a lunii mai, am observat o scădere progresivă, zilnică, a numărului de persoane care s-au vaccinat", spune dr. Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a adăugat: "România a reuşit să recepţioneze, graţie contractelor încheiate de Comisia Europeană în numele tuturor statelor membre, peste 20 de milioane de doze pentru toate cele patru tipuri de seruri disponibile. Avem o rată de administrare de circa 60%, am activat şi mecanismele de re-vânzare şi donaţie ca să asigurăm sprijin şi accesibilitate şi pentru pentru ţările în curs de dezvoltare sau care nu au reuşit să acceseze devreme vaccinurile pentru protecţia populaţiei".

Tot la capitolul accesibilitate, spune dr. Valeriu Gheorghiţă, un alt lucru important este legat de strategie şi de felul în care aceasta este implementă. Domnia sa declară: "Din acest puncte de vedere, am reuşit, alături de colegii noştri şi de reprezentanţii instituţiilor implicate în buna derulare a campaniei de vaccinare, să organizăm în timp record, în aproximativ cinci săptămâni, toată reţeaua logistică necesară".

În privinţa disponibilităţii vaccinului, avem identificată partea de nevoie, susţine dr. Valeriu Gheorghiţă, menţionând: "Este evident că în momentul de faţă avem nevoie de vaccinare pentru că suntem în plină pandemie. Disponibilitatea ţine de percepţia populaţiei, percepţia corectă asupra nevoii de vaccinare şi a vaccinurilor în general. Pentru o percepţie corectă este nevoie de o informare şi educaţie medicală. Aici se pot lua măsuri pe termen scurt şi pe termen lung.

Noi putem asigura o constanţă a informării populaţiei prin platformele de informare şi personalul medical".

"Avem nevoie de programe de prevenţie extrem de bine puse la punct"

Pandemia ne-a arătat că avem nevoie de programe de prevenţie extrem de bine puse la punct, care să fie sustenabile şi să creeze o perspectivă pe următorii ani, susţine dr. Valeriu Gheorghiţă, atrăgând atenţia că, totodată, educaţia sanitară trebuie să înceapă timpuriu, încă din şcoală.

"Vaccinarea trebuie percepută ca un act de normalitate, nu ca ceva ieşit din comun, ca un act de eroism sau un lucru care să te facă special. Vaccinarea este un lucru normal, care ne protejează faţă de boli şi ne ajută să trăim sănătoşi", declară domnia sa, adăugând că, tot la acest capitol, este nevoie şi de informare. Dr. Valeriu Gheorghiţă mai spune: "Este nevoie de încredere pentru că avem o credibilitate mai redusă. În această perioadă a pandemiei, fenomenul de dezinformare a luat foarte mult amploare şi a avut ca obiectiv primordial accentuarea neîncrederii în instituţiile statului, în experţi, fiind contestate chiar deciziile Agenţiei Europene a Medicamentului. Mai mult, am observat că este nevoie de informare şi educaţie medicală chiar în rândul personalului medical".

"Am pierdut lupta cu dezinformarea"

Combaterea dezinformării în privinţa vaccinării împotriva Covid-19 este un domeniu în care autorităţile au pierdut lupta, afirmă dr. Valeriu Gheorghiţă, precizând: "În sine, lupta este inegală. Generarea unui conţinut ştiinţific credibil, valid, necesită timp, informare, referinţe de specialitate, pe când dezinformarea nu necesită nimic, doar disitribuirea unor informaţii nevalidate, neverificate. Atunci, informaţiile trebuie să fie transmise de oameni şi instituţii cu credibilitate.

Avem nevoie de un climat de stabilitate, de un consens pe teme atât de sensibile cum sunt pandemia şi vaccinarea. Lucrurile legate de pandemie nu sunt cunoscute în totalitate nici acum, existând o dinamică a informaţiilor medicale care provin din studii. Dar, este important să ştim cum să comunicăm atunci când informaţiile nu sunt complete, să comunicăm pe aceste subiecte insuficient cunoscute".

O altă abordare ar fi, conform domniei sale, la nivelul reţelelor sociale - încetinirea propagării informaţiilor false, şi nu închiderea unor site-uri care generează ştiri incorecte pentru că atunci când un site este închis, se dechid "altele zece".

Dr. Valeriu Gheorghiţă: "Doza a treia de vaccin anti-Covid (booster) trebuie administrată în cadrul schemei complete anumitor persoane precum cele din categoriile sever imunodeprimate - cei cu trasplant, cei oncologici, cu HIV, cu imunodeficenţe moştenite etc., iar ca rapel - la cel puţin şase luni după doza a doua - în cazul persoanelor vulnerabile: cei de peste 65 de ani, care au afecţiuni cronice. Decizia efectuării dozei a treia nu trebuie să ţină de nivelul de anticorpi. Doza a treia reface eficienţa vaccinului. În viitor, schema completă va fi de două doze plus un booster, iar pentru persoanele sever imunodeprimate de 3+1 booster la minimum şase luni".

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Cu toata stima pentru eforturi si profesionalism, ce facem cu cei care au probleme de risc major la vaccinare si care isi doresc vaccinarea ?

    Daca te vaccinezi de altceva -alt virus- nu ai perspectiva decesului ca efect secundar , nici macar ca mimnim %, dar aici aplici o schema . ,  

    ***** o paranteza aici cu schema : de unde 2+1, 2+2, 2 + rapel de reinoire-stimulare (ca "booster" nu prea intelege biata lume) exista studii , cercetari, informatii acreditate stiintific pentru schemele acestea sau se zice ca...? 

    si efectul poate e cu totul altul... 

    Observati ca va acord un credit imens pentru ca nu intreb ce s-ar putea intampla peste cativa anii cu noi, cei vaccinati complet sau cu urmasii derivati dupa. 

    Si inca ceva de ce tot batem toba cu imunizarea de masa, colectiva, etc. ? 

    A auzit cineva de imunizarea colectiva, de masa la Ebola????? 

    Cu stima si speranta 

    Cresterea îngrijorătoare a numărului de înbolnăviri în valul 4 al pandemiei de COVID-19 este consecinta relaxării din vară, care a avut ca efect o încetinire a campaniei de vaccinare. Prin urmare, responsabilitatea pentru situatia critică de astăzi revine Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului, înfiintat prin DECIZIA nr. 385 din 20 noiembrie 2020. Vaccinarea s-a desfasurat relativ bine in prima parte a anului 2021.

    Pentru a justifica "marea relaxare" din 1 iulie 2021, presedintele Klaus Iohannis declara pe un ton triumfalist următoarele : "Campania de vaccinare a fost un succes, practic am oprit pandemia. Avem un succes care se vede într-o reducere a dorinței de vaccinare." 

    Numai că, trei luni mai târziu, acelasi presedinte Klaus Iohannis în timpul conferinței de presă, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul Florin Cîțu, la Spitalul Universitar de Urgență din București, s-a contrazis în aceeași frază: „La noi sunt foarte mulți români care s-au vaccinat. E păcat că sunt așa puțini!”

    Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, şeful Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), afirma recent că promovarea campaniei de vaccinăre anti-COVID-19 nu şi-a atins ţinta, iar rezultatele se văd – o rată de imunizare care situează România pe penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei şi mult sub media europeană. El a mai declarat că structura pe care o conduce nu a avut la dispoziţie fonduri: „Nu s-au alocat bani, sau cel puţin CNCAV-ului, comitetul pe care eu îl coordonez, nu a avut fonduri pentru campania de comunicare şi de informare. Obiectivul campaniei de comunicare şi de informare pe care noi l-am avut încă de la început, din noiembrie, a fost de promovare a încrederii populaţiei în ştiinţă şi în sistemul medical, în medici, tocmai pentru că pandemia este o problemă medicală”. Acum situatia este scăpată de sub control. 

    1. normal ca ne-am relaxat, daca nici la 30 de cazuri pe zi, atunci cand?

      in rest , daca eram 100% vaccinati, tot 16000 de cazuri pe zi erau. mai putini morti, dar daca va sperie doar incidenta, vaccinarea nu facea nici o diferenta. 

    Vaccinare masivă , rapid!

    Singura soluție pt sărbătorile de iarnă liniștite și cu socializare normală 

    1. esti un tampit notoriu .... vaccinare cand e valul de infectii in urcare ?!?!? cata medicina stii ma?

      vaccinarea se face cand nu exista cazuri, nu pe cocoasa valului de infectari !  

    atata timp cat risc infarct miocardita pericardita si avc de la vaccin NU O SA MA VACCINEZ NICI DE-AL DRACULUI!

    PENTRU UN NAS CURGATOR SI NISTE TEMPERATURA SI ROSU IN GAT NU AM DE GAND SA RISC INFARCT SAU AVC!!!! SA FIE CLAR ASTA!  

    1. Clar este că nu prea îi pasă nimănui dacă dumneata te vaccinezi sau nu.

      „Şi DA, suntem disperaţi, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir... Nu sunt vaccinat...”  

      „Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi, mor oameni fără comorbidităţi.” 

    " dezinformarea nu necesită nimic, doar disitribuirea unor informaţii nevalidate, neverificate"

     

    Am o problema cu afirmatia aceasta. Eu, de buna credinta, ma uit la Autoritatea pentru siguranta medicamentului din Elvetia. Si citesc asa: 

    7,571 reports whe rethere was a correlation in time with the vaccination evaluated – the overall positive benefit-risk ratio of the vaccines remains 

     

    The overall..... adica, per ansamblu... asta inseamna ca la anumite grupe de varsta, vaccinul este mai periculos ca boala.

    2601 efecte adverse serioase adica 1 la 4000 de doze administrate. Cu trei doze recomandate acum, riscul poate ajunge pana la aproape 1 la 1000 de persoane vaccinate. Mie mi se pare foarte stiintifica abordarea elvetienilor de a publica adevarul. Aceste vaccinuri mRNA provoaca de 43 de ori mai multe efecte adverse serioase decat vaccinul antigripal. 

    Vaccinați ratele și găinile ca să consumați dozele.

    1. vaccinati politicienii de 800 de ori !

      Cel de la 6 e de partea ta. Te-ai simțit jignit de referința la găini?

    Daca vaccinul este asa sigur de ce trebuie sa complectez formularul ca mi asum toate reactiile adverse,nu am sa semnez formularul daca ma obliga sa ma vaccinez

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb