VIDEOCONFERINŢA "SĂNĂTATE ŞI FARMA" / CONF. DR. ADELA COJAN, PREŞEDINTELE INTERIMAR AL CNAS: "Pandemia ne-a pus în faţa unei crize existenţiale din care am avut de învăţat"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 martie 2022

Conf. Dr. Adela Cojan

Conf. Dr. Adela Cojan

"Situaţia pandemică a dezvăluit deficienţele sectorului de sănătate" "Bolile infecţioase reprezintă o problemă de sănătate publică"

Pandemia de Covid-19 ne-a pus pe toţi în faţa unei crize existenţiale din care am avut de învăţat, spune Conf. Dr. Adela Cojan, preşedintele interimar al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), menţionând că, în primul rând, am învăţat să apreciem ceea ce contează cu adevărat în viaţă, să ne ierarhizăm nevoile şi valorile în care trebuie să investim cu adevărat, şi ne-a obligat totodată să vedem "adevărata valoare a multor oameni - medici, personal sanitar -, care au depus eforturi deosebite" în situaţia de criză.

Totuşi, conform doamnei Cojan, situaţia pandemică a dezvăluit nişte deficienţe ale sectorului de sănătate, "deficienţe privind finanţarea, uneori deficienţe de organizare, mai ales la începutul pandemiei", dar a arătat şi capacitatea de mobilizare rapidă, ad-hoc. "Pandemia de Covid-19 ne-a arătat că bolile infecţioase reprezintă o problemă de sănătate publică pentru întreaga societate", declară doamna Cojan, adăugând că pandemia ne-a oferit şi alte lecţii: "Trebuie să învăţăm că nu numai măsurile farmaceutice, medicale, ne pot ajuta la combaterea unui astfel de eveniment global. Şi măsurile non-farmacologice au ajutat foarte mult. Populaţia s-a repliat, învăţând să poarte masca, să se spele pe mâini şi să stea la distanţa corespunzătoare, astfel încât contagiozitatea să se mai reducă. Cred că o altă lecţie învăţată din pandemie este cea a necesităţii unei creşteri a încrederii în cercetarea ştiinţifică medicală. Am observat o agilitate şi o viteză de reacţie extraordinare din partea medicilor şi a cercetătorilor. Academicienii şi medicii de specialitate, de laborator, au pus umăr la umăr, iar primul vaccin împotriva Covid a apărut la numai zece luni de la declanşarea pandemiei".

Doamna Cojan aminteşte că, încă de la primele epidemii apărute în statele din Asia Centrală, specialiştii lucrau deja pentru vaccinurile ARN mesager, iar această tehnologie şi în general medicina genetică a luat avânt şi începe să devină "luminiţa de la capătul tunelului" nu doar pentru bolile infecto-contagioase, ci pentru multe afecţiuni grave.

"Aceste terapii au intrat şi la noi în ţară şi cred că medicina genetică va reprezenta viitorul în tratamentul maladiilor grave", afirmă Adela Cojan, subliniind: "Schimbarea care s-a produs cu ocazia pandemiei trebuie să conducă la un angajament din partea decidenţilor faţă de realizarea unei planificări coerente, sustenabile financiar, în vederea securizării sănătăţii publice din ţara noastră. Este fundamental ca de acum încolo să aderăm la dialog, la conciliere, la transparenţă şi onestitate, echitate şi empatie între decidenţi şi furnizorii de servicii medicale, între membrii corpului medical, pentru că numai o comunitate medicală unită în idealuri umanitare poate oferi pacienţilor noştri instrumentele adecvate şi personalizate de diagnostic şi tratament".

Adela Cojan: "Furnizorii de servicii medicale au învăţat lecţia necesităţii introducerii serviciilor de telemedicină, care s-au transpus destul de rapid în legislaţia specifică sectorului medical sub formă de teleconsultaţii, teleexpertiză, telemonitorizare, telepatologie sau teleradiologie. De acum încolo acestea vor constitui domenii a căror dezvoltare va trebui accelerată şi utilizată.

Am asistat la un boom tehnologic cu care toţi va trebui să ne obişnuim - atât medici, cât şi pacienţi. Toată lumea trebuie să se împrietenească cu tehnologia în urma acestor demersuri necesare de implementat în perioada pandemiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb