Importul paralel cu medicamente rămâne în continuare un aspect nesoluţionat în România, în condiţiile în care comerţul paralel reprezintă o măsură adoptată de majoritatea ţărilor, în contextul actual, este de părere Coralia Kreyer, Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente.
Domnia sa a vorbit despre comerţul paralel cu medicamente în condiţiile prefigurării unui nou cadru legislativ european care adresează problematica disponbilităţii şi accesibilităţii medicamentelor. Printre altele, Coralia Kreyer a subliniat: "Lipsa medicamentelor este o problemă globală, care afectează atât clasele cu venituri mici, dar şi pe cele cu venituri medii sau mari. În SUA, Canada, Japonia, Australia pandemia de coronavirus a afectat această problemă cronică. Şi în România aceasta este o problemă veche. Multe ţări au abordat diverse strategii pentru rezolvarea ei, dar problema se accentuează şi accelerează, creând crize majore de sănătate şi economice în întreaga lume".
Distribuţia paralelă este un concept limitat doar la piaţa internă, iar prin comerţ paralel sunt redistribuite numai unele produse, în cantităţi marginale, sectorul importului paralel la nivelul UE fiind cu puţin sub 3% din totalul pieţei farmaceutice din Uniunea Europeană, a mai spus reprezentantul Asociaţiei de profil.
În contextul pandemic, şi România, dar şi alte state membre au interzis total exportul de medicamente în UE, a reamintit domnia sa, adăugând că exporturile paralele în România sunt controlate şi reglementate de mai mulţi ani: "Toţi distribuitorii angro raportează nivelul stocurilor de medicamente. În acest an şi jumătate România a adoptat o serie de acte normative menite să crească accesibilitatea şi disponibilitatea medicamentelor".