Luna octombrie va fi mai grea în privinţa evoluţiei pandemiei de Covid-19 în ţara noastră, dar numărul de cazuri şi de spitalizări vor scădea uşor-uşor, este de părere dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", care adaugă: "Cred că sărbătorile din această iarnă vor fi mai liniştite. Trebuie să fim răbdători, realişti, dar şi concentraţi pe situaţia grea prin care trecem acum".
În opinia domniei sale, este păcat că am ajuns într-un moment în care pierdem vieţi omeneşti din cauza Covid-19 şi ne plasăm în topul Europei şi al lumii la acest capitol, în condiţiile în care e clar că în ţările care au o rată de vaccinare crescută lucrurile sunt în regulă în ce priveşte numărul de spitalizări, formele severe, numărul de paturi de terapie intensivă.
Dr. Adrian Marinescu subliniază: "Ce se întâmplă acum în ţara noastră are legătură directă cu această rată de vaccinare. Noi vedem, la «Matei Balş», lucruri absolut clare, sunt statistici care se văd în practică. La Terapie Intensivă, o proporţie de 94-95% din formele critice sunt persoane nevaccinate. Dacă ne uităm la statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică, este foarte clar că dintre cei care decedează, procentul este de peste 90% nevaccinaţi, mai precis între 90% şi 95%. Dacă ne-am baza pe imunutatea naturală şi am lăsa lucrurile să meargă «la liber», atunci persoanele vulnerabile - într-un procent foarte mare - şi-ar pierde viaţa sau ar rămâne cu sechele importante. În plus, când vorbim despre persoane vulnerabile, mulţi dintre noi poate că nu realizăm, dar suntem vulnerabili. Este vorba despre persoane supraponderale, persoane care nu ştiu că au anumite boli şi care pot să ajungă la terapie intensivă. Acest lucru s-a întâmplat chiar în rândul personalului medical".
• "În România, dintotdeauna au fost probleme legate de principiul vaccinării"
O campanie de vaccinare are sorţi de izbândă în momentul în care vorbim de o populaţie care, în general, răspunde bine la astfel de campanii, spune dr. Adrian Marinescu, subliniind că, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în România, dintotdeauna au fost probleme legate de principiul vaccinării şi de fiecare dată, indiferent de vaccin, nu am avut o rată corespunzătoare pentru vaccinare.
Domnia sa menţionează: "De aceea, cred că în momentul de faţă fiecare ar trebui să se gândească la faptul că oamenii care au ceva de spus, atunci când vin cu date ştiinţifice, sunt de luat în calcul, nu pentru că spun ei, ci pentru că medicii şi cei implicaţi în campania de vaccinare, respectiv în ceea ce înseamnă criza sanitară, se gândesc să îi salveze pe cei de lângă ei. Încă se poate, niciodată nu e prea târziu".
• "Când cineva este vulnerabil, trebuie să ajungă la spital să îşi facă evaluarea"
Conform domnului dr. Adrian Marinescu, orice persoană infectată cu SARS-CoV-2 trebuie să meargă la spital pentru evaluare, tratamentele fiind eficiente dacă sunt administrate la declanşarea bolii. Domnia sa subliniază: "Sfatul meu este următorul: când cineva este vulnerabil, are un test pozitiv, are simptomatologie, trebuie să ajungă la spital ca să îşi facă evaluarea. Este păcat să ajungă prea târziu. Toate tratamentele existente în momentul de faţă nu au eficienţă mare dacă nu sunt administrate la începutul bolii. Cred că este momentul să realizăm că ce a fost în trecut nu mai putem schimba, dar putem merge înainte şi trebuie să ne ascultăm specialiştii. Trebuie să rămânem echilibraţi".
Dr. Adrian Marinescu: "La «Matei Balş» lucrurile au fost complicate în fiecare val al pandemiei şi în fiecare astfel de perioadă am avut momente extrem de grele, cum se întâmplă şi acum, cu ambulanţe pe care nu le poţi număra, care aşteaptă în faţa camerei de gardă. Marea problemă este că în acele ambulanţe sunt oameni care au nevoie de oxigen, pentru care viaţa atârnă de un fir de păr".
1. Iarasi acest propagandist ??
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 12:18)
Iarasi acest propagandist ?? In plina vara cand lumea se calca in picioare pe la mare, de ce n-a depins pandemia de numarul de vaccinati? Nu mai bateti campii, bai nene... !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Yakoykutawa în data de 13.10.2021, 13:07)
Cât de greu e cunoști simplele acorduri gramaticale ....!
"dar numărul de cazuri şi de spitalizări vor scădea uşor"...un adevărat erudit!????
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de iadeciteste în data de 13.10.2021, 13:25)
"Cât de greu e cunoști simplele acorduri gramaticale ....!"
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Yakoykutawa în data de 13.10.2021, 13:32)
...lipsește un " să " , pune-l tu!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 20:21)
Lipsește și un semn al întrebării eruditule.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 13:28)
eu nu inteleg de ce nu se protejeaza mai bine toti batranii, ca se vede ca imensa majoritate a deceselor sunt la ei. 1% sunt sub 40 de ani, poate 5% sub 60...
batranilor, daca locuiti cu tineri care se plimba peste tot, dati-i afara din casa! sau vaccinati-va, dar daca nu vreti, dati-i afara!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 17:29)
Si de cei 10% vaccinati dintre toti cei care mor in in fiecare zi, ce zici? Aia ce sa mai faca? Ca de vaccinat s-au vaccinat si tot la ATI au ajuns si apoi in groapa… si nu e un procent chiar mic daca te gandesti la procentul de vaccinare de la noi din tara. Oficial, daca ai comorbiditati si varsta inaintata, se pare ca nici vaccinul nu prea te ajuta.. sau, sa inteleg ca nu te ajuta sistemul medical din RO? Lipsa medicamentelor… lipsa empatiei. Pana la urma, toate discutiile alea cu vaccineaza-te ca nu ajungi la Ati, nu faci forme grave, de fapt, la noi in Romania, sunt cam vorbe goale si nu se pot aplica.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 20:20)
totusi, datele zic ca te ajuta, daca cu vaccinatii aproape 30% din infectati, doar 10% din decese sunt la vaccinati. deci reduce cu 2/3 riscul de deces. chiar cu mai mult, pt ca structura pe varste si pe comorbiditati a vaccinatilor e mai imbatranita si mai fragila decat a nevaccinatilor.
dar ca numar de decese, posibil sa fi fost mai putine si printre vaccinati si printre nevaccinati la acelasi nr de infectati, daca erau undeva mai la vest, nu la noi.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 13:30)
luna oct va fi foarte frumoasa si benefica pentru spitalele private bagate in sistem covid si care vor primi fonduri babane din bani publici ,prentru doctorii care primesc bonusuri de zeci de mii de euro si in general pentru cei din sanatate care sifoneaza si deconteaza mii de euro pe bolnav de covid pentru paracetamolul primit cu mare pompa . si nu la urma si pentru propaganda devenita obeza de la atitia euroi primiti pentru tragediile antice jucate .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2021, 18:43)
De ce dle. Marinescu, pentru ca vine Mos Craciun ?