VIDEOCONFERINŢA SĂNĂTATE ŞI FARMA / DR. VALERIA HERDEA, VICEPREŞEDINTE AL COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA: "Sistemul nostru de sănătate nu are pregătire pandemică"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 13 octombrie 2021

dr. Valeria Herdea

dr. Valeria Herdea

Ţara noastră are nevoie de decidenţi fermi, hotărâţi, care să ducă la capăt proiectele din sănătate, mai ales că există fonduri europene în acest sens, este de părere dr. Valeria Herdea, Vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România.

"Există posibilitatea să schimbăm lucruri în domeniul sanitar, există proiecte de finaţatre, bani de la UE care nu sunt asimilaţi pentru că la noi proiectele mor în faşă. Nu se finalizează niciun proiect de viitor. Vreau să văd decidenţi fermi, hotărâţi, eu să am pâinea de mâine asigurată, să am condiţii de muncă, sistem informatic funcţional, debirocratizat, pacienţi cărora să li se respecte dreptul. Asta înseamnă să ne moblizăm toţi. Nu este o treabă individuală, este o muncă de echipă şi avem nevoie de soluţii".

Printre altele, domnia sa a tras un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul nostru de sănătate nu are pregătire pandemică, făcând faţă cu greu pandemiei de Covid 19, atât din punct de vedere al materialelor, cât şi al resurselor umane specializate: "Indiferent de profilul unui medic, este nevoie de pregătire de dezas­tre, pregătire pandemică.

Am constatat, anul trecut, că ne-am trezit fără medicamente, fără dezinfectanţi, fără măşti şi am avut de înfruntat o boală nouă. Unii dintre colegi s-au pierdut, în primul an, iar 2020 a fost destul de dificil, am încercat să supravieţuim. A apărut vaccinul la sfârşitul anului 2020 şi, odată cu aceasta, am zis că totul se va rezolva în şase luni - un an. Suntem în al doilea an de pandemie şi constatăm cu stupoare că ţara noastră atât de frumoasă este locuită mai mult de oameni sentimentali decât de oameni pragmatici, capabili să se mobilizeze şi să ia decizii pentru a-şi apăra sănătatea".

Vaccinarea este singura realitate pe care o avem şi care a dat rezultate, chiar dacă nu este perfectă, apreciază domnia sa, adăugând că, la noi, spre comparaţie cu ţări ca Italia sau Potugalia, corpul profesional al medicilor nu este respectat şi auzit. Valeria Herdea a menţionat: "Mă uit la ce se întâmplă acum în Italia şi în Portugalia şi constat respectul faţă de corpul profesional şi faţă de deciziile şi recomandările corpului profesional. La noi ce vedem? Decredibilizarea corpului medical, un sistem medical slăbit, obosit, îmbătrânt. 47,5% dintre medicii de familie ai acestei ţări au peste 61 de ani, avem localităţi fără asistenţă medicală, spitale care ard, oameni pe care-i sprijinim foarte greu, legislaţii care se schimbă de la amiază până seara şi a doua zi se mai schimbă o dată, o grămadă de documente care se contrazic unul pe altul şi în noianul acesta primim de la decidenţi sfatul «Nu aveţi decât să dormiţi cu codul civil la cap, doamna doctor, dacă doriţi să faceţi faţă». Eu sunt pregătită să practic medicina, să-mi instruiesc colegii şi să transmit pacienţilor mei ce este mai bine pentru ei şi constat că sfaturile mele nu ajung la pacienţii mei înaintea altor sfaturi intens promovate pe canale media".

Specialistul a mai adăugat: "Doresc ca eu, în calitate de medic, să nu fiu discriminată. Dacă eu trebuie să ma vaccinez,şi aşa este corect şi civilizat, atunci de ce trebuie să fiu discriminată în proria mea ţară şi ceilalţi nu trebuie să se supună aceloraşi reguli? Sunt foarte tristă pentru ceea ce se intâmplă, pentru că nu văd mişcarea înainte, am senzaţia că batem pasul pe loc. Vaccinarea este singura noastră realitate pe care o avem şi a dat rezultate, chiar dacă nu este perfectă. Să nu te vaccinezi astăzi este inconştienţă. Ori facem toţi acelaşi lucru şi vom ajunge la nivelul Italiei, ori ne asumăm să ne îmbolnăvim cu toţii. Suntem la capătul puterilor toţi. Toţi paşii pe care îi facem, îi facem împreună, dar vreau să se audă cuvântul nostru. Oamenii mă întreabă«Garantaţi?» Numai Dumnezeu poate garanta, eu pot recomanda".

Conform studiilor efectuate, peste 70% din medici sunt vaccinaţi, a anunţat domnia sa, menţionând că medicii care se exprimă contra vaccinării sunt cercetaţi de Colegiul de specialitate: "Colegii care au uitat de jurământul depus şi de educaţia primită şi care, în virtutea dreptului la libera exprimare fac afirmaţii nefondate, împrăştie ştiri false care controlează mintea unei mari părţi a populaţiei, sunt chemaţi la Colegiul medicilor şi anchetaţi. Există dosare în desfăşurare, iar după ce vor fi fnalizate aceste cercetări, vor fi date publicităţii informaţiile pe care le vom strânge".

Despre exodul medicilor, doamna Herdea susţine că aceştia nu pleacă din România pentru bani, ci pentru respectul social, pentru că au nevoie să fie auziţi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Terorizati medicii rin aceste Comisii de disciplina. Exista si alternative si medicina complementara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb