Criza de sănătate publică creată de pandemia Covid-19 ne-a adus oportunitatea să ne organizăm mai bine ca ţară, cu accent pe informatizare şi industrializare, a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, subliniind că solidariatea, empatia şi adaptarea sunt elemente pe care ar trebui să ne concentrăm de acum înainte.
Domnia sa a apreciat: "Privind retrospectiv la cei aproape doi ani de când ne confruntăm cu acest virus, care a împărţit lumea în sceptici şi optimişti, văd că deja ne împărţim viaţa în cea dinainte de pandemie şi viaţa post-pandemie. Este îngrijorător cum privim fără cea mai mică tentă de optimism. Este adevărat că, aproape fără precedent, acest virus a reuşit să ne dea o lecţie. Dar oare învăţăm ceva şi ce anume trebuie să învăţăm? Oare solidaritatea, empatia, faptul că trebuie să ne întoarcem la profesionalism? Cred că sunt trei termeni care merită să fie dezbătuţi în perioada următoare şi fiecare dintre noi, privind retrospectiv şi introspectiv, să încercăm să ne redefinim mai bine".
Ioan Nani a adăugat: "Ca orice criză, şi această criză de sănătate creează anumite oportunităţi. Oportunitatea de a ne organiza mai bine ca ţară, de a dezvolta politici economice, politici de sănătate publică. Or, noi privim în fiecare zi la cu totul alte subiecte. Unii dintre noi s-au rupt de realităţile efective ale lumii în care trăim. Ne batem pe politică şi atât. Am uitat că oamenii au nevoie de noi. Şi atunci ne întrebăm de ce lumea nu se vaccinează, de ce priveşte în jur cu scepticism (...)".
În opinia sa, adaptarea portofoliilor printr-o cercetare operaţională inovativă va trebui să fie, de acum înainte, una dintre preocupările majore ale fiecărei ţări, nu doar ale fiecărei fabrici dintr-o ţară sau dintr-un teritoriu.
"Dar, de doi ani nimeni nu vrea să poarte un dialog constructiv cu noi. Oare după pandemie se va dori cu adevărat să ne întoarcem spre ceea ce putem să facem şi noi cu adevărat? Spre industrie, spre conceptul de industrializare, de informatizare, de dezvoltare a ţării până la urmă (...)", a spus directorul Antibiotice, adăugând: "Vorbim de 30 de ani că trebuie să ne îmbunătăţim sistemul de organizare teritorială, că vrem să dezvoltăm regiunile. Că vrem să ne adaptăm politica la cea a Comunităţii Europene. Dar eu nu uit că acum un an şi jumătate, Comunitatea Europeană aproape dispăruse. Franţa anunţa cum îşi ajută economia, Germania anunţa câte zeci de miliarde (n.r. de euro) va aloca sistemului de sănătate. Principiul solidarităţii trebuie să fie unul dintre principiile care să treacă dincolo de această pandemie şi să fie pe primul plan".
Leagat de activitatea Antibiotice din timpul pandemiei, Ioan Nani a subliniat că producătorul de medicamente din Iaşi a reuşit să îşi adapteze rapid portofoliul de produse şi a creat cel mai mare centru de vaccinare din Moldova, unde până în momentul de faţă s-au administrat peste 20.200 de doze.
"Pentru noi, a fost o onoare să vedem că partenerii din toată lumea, pe care-i avem de peste 30 de ani, au fost alături de noi şi în această perioadă şi nu au întrerupt furnizarea de materii prime, deschiderea pieţelor (...). Iar asta ne-a dat posibilitatea să ne dezvoltăm rapid şi să facem politici în ţara noastră în folosul partenerilor, dar în primul rând în folosul cetăţenilor", a conchis directorul Antibiotice.