Operatorii de telefonie mobilă vor aloca 10-12 milioane euro pentru echipamentele necesare reţinerii informaţiilor despre convorbirile clienţilor, cerinţă care va fi impusă pentru combaterea crimei organizate şi terorismului, au declarat, joi, pentru NewsIn, surse din piaţa de telecomunicaţii.
"În funcţie de mărimea companiei, costurile sunt mai mari, de ordinul a zecilor de milioane de euro, cel puţin aşa susţin operatorii de telefonie mobilă, sincer, eu nu cred ca sunt necesari atâţia bani. Nu e vorba de investiţii în infrastructură ca să fie necesară o sumă atât de mare", au declarat, pentru NewsIn, surse din piaţa de telecomunicaţii.
În proiectul suspus dezbaterii se arată faptul că "Furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a asigura, pe cheltuială proprie, crearea şi administrarea unei baze de date, în format electronic, în vederea reţinerii, pentru o perioadă de 12 luni", se arată în proiectul de lege privind reţinerea anumitor date despre clienţi pentru a le pune la dispoziţia autorităţilor în cazul unor chestiuni precum crima organizată şi terorismul.
Operatorii vor fi obligaţi să reţină datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări, datele necesare pentru identificarea destinaţiei unei comunicări, cele necesare determinării datei, orei şi duratei comunicării, în urma implementării Directivei Europene 2006/24/CE. De asemenea, directiva mai prevede reţinerea datelor pentru identificarea tipului de comunicare, a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament şi cele referitoare la identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile. Autorităţile publice pot solicita datele specificate în lege numai dacă este o măsură cu privire la securitatea naţională, siguranţa publică, apărarea ordinii şi prevenirea faptelor penale, sau pentru protejarea drepturilor şi libertăţilor altora.
Reprezentantul Vodafone România a propus ca autorităţile beneficiare (MAI, SRI, Parchetul) să plătească o taxă pentru dispunerea de aceste date. De asemenea, el a obiectat şi în privinţa reducerii perioadei de reţinere a datelor de la un an, la şase luni, deoarece stocarea acestora ar duce la costuri mai reduse. Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), Zsolt Nagy, a precizat însă că Directiva europeană prevede o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 24 de luni, iar după discuţii cu operatorii de telefonie s-a decis ca acestă perioadă să fie de 12 luni. Ministrul a spus că nu este exclus ca ca în normele metodologice, care vor fi realizate în circa o lună, să fie introduse prevederi cu privire la costurile operaţionale.
Convorbirile posesorilor de cartele pre-plătite vor fi păstrare, însă problema care se ridică este identificarea posesorului, deoarece Directiva europeană nu face nicio referire la măsuri de identificarea a cumpărătorului unei astfel de cartele. Identificarea persoanelor care folosesc cartele şi sunt sub incidenţa unor infracţiuni grave, va fi responsabilitatea insituţiilor beneficiare.
Data limită a intrării în vigoare a acestei propuneri legislative este 15 septembrie. Cu toate că mai sunt paşi de urmat, ministrul intenţionează ca această lege să fie adoptată înainte ca parlamentarii să intre în vacanţă. Există totuşi şi o derogare de la termenul prevăzut pentru aplicarea legii în cazul transmiterii de date prin internet, România, împreună cu 18 state membre, au declarat că vor o amânarea până la data de 15 martie 2009.
"Aş dori să subliniez faptul că acest proiect de lege nu este o iniţiativă exclusivă a administraţiei centrale româneşti, ci este vorba despre transpunerea unei directive europene. În elaborarea proiectului de lege românesc am avut numeroase dezbateri atât cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, SRI, Ministerul Justiţiei, SIE, STS despre nevoile lor în ceea ce priveşte reţinerea datelor, cât şi cu furnizorii de servicii de telefonie în ceea ce priveşte posibilităţile de reţinere a datelor", a spus Nagy. De asemenea, el a declarat că ministerul, în calitate de coordonator, a păstrat în totalitate spiritul şi litera directivei europene.
Singura ţară care a aplicat deja acestă lege este Danemarca. Toate ţările membre sunt obligate ca până în 15 septembrie 2007 să aplice această directivă, principalul ei scop fiind împiedicarea actelor teroriste, dar şi "punerea la dispoziţia autorităţilor competente în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave, de prevenire şi înlăturare a ameninţărilor la adresa securităţii naţionale", se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice.
Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice sunt obligaţi să reţină, timp de 12 luni, datele privind apelul (reuşit sau nu), respectiv datele de trafic şi de localizare ale persoanelor fizice sau juridice, precum şi datelor conexe necesare pentru identificarea abonatului sau utlizatorului înregistrat. "Ţin să reamintesc că prezenta lege nu se aplică în ceea ce priveşte conţinutul comunicării sau informaţiile consultate", a precizat joi, în cadrul dezbaterii publice, Zsolt Nagy, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei