Giganţi din domeniul IT - Microsoft România, Intel, Dell şi Bull - au prezentat soluţii de utlimă generaţie din domeniul IT&C la cel de-al treilea eveniment Agora Technology Conferences.
Conferinţa a prezentat soluţii pentru calculatoare de înaltă performanţă conducerilor marilor firme din domeniul IT sau universităţilor interesate de realizarea unor laboratoare de cercetare şi analiză de înaltă performanţă.
High performance computing (HPC)
Acest termen se referă la folosirea, în paralel, a supercomputerelor şi a computer clusterelor, creând sistemele de calcul de mare putere, sub forma reţelelor mari de calculatoare legate împreună într -un singur sistem.
Pentru că sunt flexibile, puternice şi destul de ieftine, ca şi cost de producţie, sistemele HPC au început să domine din ce în ce mai mult lumea supercomputerelor.
Leonid Klyuev (reprezentantul Microsoft Corp) a prezentat obiectivele, soluţiile şi programele care vor fi aplicate în segmentul de soft. Domnia sa a prezentat evoluţia pe care a suferit-o sectorul HPC. Cu o creştere de 70%, în anul 2004, de 25%, în 2005 şi de 27%, în 2006 acest sector este într-o continuă expansiune.
Astfel, acum 10-20 ani o soluţie pentru marile companii în materie de supercomputere costa câteva sute de mii de euro, în timp ce acum se poate găsi la un preţ modic de 5000-10.000 de dolari.
A doua generaţie de procesoare Quad Core
Specialiştii Intel, Dell şi Bull au arătat că noile tehnologii vor duce la crearea unor sisteme care vor rula mai repede, vor fi mai puternice, având în acelaşi timp dimensiuni mai reduse şi consum mai mic. Tehnologiile aplicate de-a lungul anilor au dus la o îmbunătăţire cu 700% a performanţelor procesoarelor. Specialiştii susţin că obiectivele noilor procesoare sunt să economisească banii, timpul, dar şi oamenii.
Mărcile Intel, Dell şi Bull sunt prezente în TOP 500 al celor mai deştepte computere (acest clasament este actualizat de două ori pe an şi are în componenţă cele mai deştepte 500 de supercomputere din lume). Companiile sunt provideri pentru firmele care au nevoie de supercomputere cu aplicaţii în diferite domenii, de la medicină, cercetare, seismologie până la aeronautică sau aerospaţială .
Aplicaţiile în care vor fi folosite sunt de la predicţii seismice, proiecţii 3D arhitecturale, cercetare în domeniul geneticii până la simulări de aterizare a navelor spaţiale.
Cerinţele companiilor sunt din ce în ce mai solicitante. Produsele sunt mai mult decât suficiente în momentul de faţă, dar, peste şase luni, încep să fie necesare altele mai noi, companiile solicitând echipamente şi mai performante.
Predicţiile marilor companii sunt ca supercomputerele de astăzi vor putea fi regăsite pe laptopurile de mâine.