VIRGIL POPESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 decembrie 2021

Azomureş

Azomureş

Azomureş a decis, săptămâna aceasta, să întrerupă temporar producţia din cauza creşterii preţului gazelor naturale

Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul în care contractul pentru achiziţia gazelor expiră la 31 decembrie, a declarat, marţi, Virgil Popescu, ministrul Energiei. Popescu a participat la inaugurarea unei staţii de uscare gaze la depozitul de la Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, alături de premierul Nicolae Ciucă şi de conducerea Romgaz şi Depogaz. Amintim că Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, a anunţat luni că opreşte temporar producţia din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică.

Ministrul Energiei a declarat: "Azomureş funcţiona la jumătate din capacitate. Contractul lor de gaze era unul foarte bun şi expiră la 31 decembrie. Compania a luat decizia de a opri producţia pentru o perioadă de o lună sau două şi mută acum revizia programată pentru vara viitoare".

Virgil Popescsu a reiterat faptul că preţul gazelor a crescut din cauza speculaţiilor făcute de Federaţia Rusă, prin intermediul Gazprom, care pune presiune pentru ca gazoductul Nord Stream 2 să fie dat cât mai repede în folosinţă.

"Noi estimăm că după perioada de iarnă, după pornirea conductei, preţurile (gazelor naturale) vor scădea", a declarat ministrul.

Oficialul a amintit că marii consumatori de gaze beneficiază de o schemă de ajutor de stat pentru a trece cu bine această iarnă.

Conducerea Azomureş a arătat luni că, la nivel general, se observă că actuala criză de pe piaţa energiei afectează industria îngrăşămintelor din Europa şi din întreaga lume şi că ţări precum Rusia, China, Turcia şi Egipt au restricţionat exporturile.

"Nivelul ridicat al preţului solicitat de furnizori pentru materia primă principală, gazul metan, nu ne mai permite continuarea sustenabilă a activităţii. Din această cauză, la nivel european, şi alte platforme industriale au oprit total sau au restrâns foarte mult activităţile de producţie. Reluarea activităţii depinde de preţul gazului metan şi de disponibilitatea acestuia în piaţă. Decizia managementului, aprobată de Consiliul de Administraţie, nu are efecte imediate asupra angajaţilor. Se păstrează programul normal de lucru, ne vom concentra pe lucrările de mentenanţă ce pot fi executate în perioada rece, vom securiza şi menţine în funcţiune echipamentele critice şi vom continua să derulăm proiectele în care suntem implicaţi. Ne aşteptăm ca lunile ianuarie şi februarie să fie perioadele critice pe care trebuie să le depăşim, deşi situaţia incertă pe piaţa gazelor ne determină să rămânem flexibili pe tot parcursul primului trimestru din 2022", a arătat directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, într-un comunicat de presă.

Acesta a mai notat că, împreună cu producţia locală scăzută, Europa se confruntă acum cu o criză în agricultură şi industrie. Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, acoperind aproximativ 10% din consumul naţional, producător care de asemenea furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti.

Ministrul Energiei: "România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi"

Virgil Popescu a mai declarat ieri că România are în plan creşterea capacităţii de înmagazinare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, de la 3 miliarde în prezent.

"Vrem să creştem capacitatea de depozitare a gazelor la peste 4 miliarde de metri cubi, în 2025. Investiţiile sunt pe lista proiectelor prioritare şi vor putea fi finanţate din bani europeni. Aşa cum ne-am propus în programul de guvernare, capacitatea de înmagazinare va creşte şi va asigura atât securitatea energetică a ţării, cât şi independenţa sa energetică", a spus ministrul.

Investiţia inaugurată marţi, în valoare de 7,6 milioane de euro, contribuie la creşterea capacităţii de extracţie din depozitul de la Bilciureşti, care este cel mai mare depozit de gaze din ţară.

Potrivit planurilor Depogaz, un nou depozit ar putea fi construit la Fălticeni.

Totodată, ministrul Energiei a dat din nou asigurări că în această iarnă nu vor fi probleme cu alimentarea cu gaze.

"Iarna aceasta va fi ca iarna trecută, ca şi acum două ierni, pentru că avem aceleaşi capacităţi, chiar o capacitate şi mai mare de extracţie, dar nu se mai rezervă din timp capacităţi de import, ceea ce este o modalitate de a sensibiliza piaţa. Aşa-zişii specialişti care spun asta... Oare are cineva interes să ţină preţul sus? Dacă spui că există o criză, care nu există, când spui că nu vor exista gaze doar pui presiune pe preţ", a completat Popescu.

Popescu: "Investiţiile pe termen lung ale Enel în România nu vor fi afectate de măsurile luate de autorităţi pentru protecţia consumatorilor în această iarnă"

Investiţiile Enel în România nu vor fi afectate de măsurile luate de autorităţi pentru protecţia consumatorilor în această iarnă, iar supraimpozitarea producătorilor de energie va fi valabilă doar până în martie, a mai declarat, ieri, ministrul Energiei.

Ministrul a fost întrebat dacă are de gând să modifice legea privind compensarea facturilor, după ce şefii Enel au anunţat că vor reduce investiţiile în România dacă această lege rămâne în forma actuală.

"Eu nu cred că o legislaţie care se aplică timp de cinci luni are efecte asupra unor investiţii până în 2027. Prefer să nu comentez acea declaraţie a preşedintelui Enel. Noi vorbim de măsuri tranzitorii, pe cinci luni, luate în toată Europa. Am înţeles că îi deranjează pe toţi posibilii investitori acea taxă pe preţul energiei electrice mai mare de 450 de lei, acel să-i zicem tot un «windfall tax». Aceasta se aplică doar până în luna martie. Nu cred că cineva pornea investiţii în această iarnă şi nu cred că va scădea atractivitatea investiţiilor şi sunt convins că şi Enel îşi va face bugetul de investiţii pe care l-a anunţat", a răspuns Popescu.

Pe 24 noiembrie, oficialii Enel au declarat, în conferinţa Enel Capital Market, că măsurile de compensare şi plafonare a facturilor la energie, adoptate de România, sunt incorecte, creează instabilitate şi descurajează investitorii, astfel că grupul italian Enel îşi va reduce investiţiile în ţara noastră dacă aceste prevederi rămân în vigoare.

Francesco Starace, CEO al Enel, a arătat că Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a preţului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcţionarea pieţelor în Europa.

"Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva această criză, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piaţă. Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa", a spus Starace.

El crede că aceste măsuri sunt o greşeală şi erodează încrederea investitorilor.

"Cred că este o greşeală, vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală şi vom încerca să vedem dacă Guvernul este deschis să găsească şi alte căi de a rezolva această situaţie, fără a afecta direct regulile de bază de funcţionare a pieţelor. Vom face acest lucru cu toată atenţia şi înţelegerea posibilă, dar cu siguranţă măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România", a spus oficialul Enel.

La rândul său, Alberto De Paoli, directorul financiar al companiei, a afirmat că Enel va reduce investiţiile în România, dacă aceste măsuri rămân în vigoare.

"Atunci când am făcut planul de business, România era o ţară atractivă şi am prevăzut să investim mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă şi reţelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România", a precizat De Paoli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb