Viruşii anului 2005: boţii şi troienii

Robert Iloviceanu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 5 ianuarie 2006

Numărul viruşilor lansaţi în 2005 a fost de peste 75.000, de circa trei ori mai mare decît în anul precedent. În cele mai multe cazuri, aplicaţiile care au provocat probleme în 2005 au fost boţii (tip de vierme care exploatează diverse vulnerabilităţi) şi troienii - parte a unor atacuri complexe. Faptul că în urma acestor atacuri se obţin informaţii, baze de date sau alte beneficii legate de cîştiguri financiare duce la concluzia că cei implicaţi în realizarea aplicaţiilor maliţioase fac parte din echipe specializate.

Bogdan Dumitru, repre-zentantul "BitDefender", divizia de securitate a datelor din cadrul companiei "Softwin", este de părere că "în 2005 nivelul de sofisticare a tehnicilor de inginerie socială a atins un prag nemaiîntîlnit pînă acum. Se pare că cei din spatele viruşilor de succes, pe lîngă talentele de programatori, au şi cunoştinţe foarte bune de psihologie, anticipînd modul de reacţie a oamenilor. Se observă o diferenţă mare faţă de competenţele de pînă acum ale scriitorilor de viruşi, iar rezultatul pare a fi o muncă de echipă".

Potrivit unui top 10 alcătuit de specialiştii de la "BitDefender", cei mai periculoşi viruşi ai anului 2005 au fost: Zafi.D cu un procent de infectări de 15.42%, Netsky.P 12.49%, Zafi.B 8.83%, Lovgate.V 8.75%, Antiman. A 6.28, Sober.AD 4.26, Worm. Mytob.BI 3.97%, NetSky.D 2.56%, Worm.Mytob.C 2.34%, NetSky.AA 2.22%, alţi viruşi 32.88%.

Vedeta ultimilor doi ani, NetSki.P a fost detronat în 2005 de către Zafi.D, un vierme apărut în decembrie 2004, succesul acestuia constă în faptul că poate trimite mesaje virusate în nouă limbi. Împreună cu varianta sa mai veche, Zafi a provocat peste 24% din totalul infectărilor din 2005.

Familia de viruşi Mytob a provocat circa 6% din totalul infectărilor, efectele lor fiind blocarea accesului calculatorului la programele antivirus şi la site-urile producătorilor acestora.

Lovgate.V este un virus complex, are o componentă backdoor care a provocat 8.75% din totalul infectărilor din anul trecut.

Antiman.A este cel mai cunos-cut virus românesc, iar Sober.AD este una dintre cele mai puternice ameninţări informatice ale ultimelor luni. Sober.AD este un vierme care se răspîndeşte prin e-mail trimiţînd mesaje false de la FBI sau CIA în limbile germană şi engleză.

Conform specialiştilor "BitDefender", diversitatea noilor tipuri de ameninţări informatice şi a instrumentelor de atac este uimitoare, iar prognozele nu sînt deloc încurajatoare. În următorii ani numărul şi complexitatea viruşilor vor continua să crească. Pentru a preveni noile ameninţări, divizia "BitDefender" a creat şi dezvoltat tehnologii precum HiVE, care în combinaţie cu metodele tradiţionale de detecţie asigură protecţia proactivă a calculatorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb