Cheltuielile de consum din Uniunea Europeană au crescut pentru al şaptelea trimestru consecutiv, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum Visa Europe. În trimestrul al doilea, cea mai rapidă creştere a cheltuielilor de consum s-a înregistrat în Europa Centrală şi de Est, un ritm de creştere de două cifre fiind raportat în Letonia (12,6%) şi Estonia (10,2%). De asemenea, o creştere anuală puternică a fost înregistrată în Republica Cehă (8,9%), Polonia (7%), Slovacia (6,6%) şi Lituania (6,5%), iar consumatorii din statele cu probleme, de la "periferia" Uniunii Europene, inclusiv Portugalia şi Irlanda, şi-au redus cheltuielile, potrivit comunicatului Visa Europe. Mai mult, nivelul cheltuielilor din Grecia, o ţară afectată de măsuri de austeritate, a rămas în mare neschimbat în trimestrul al doilea.
Datele furnizate de VISA Europe relevă că cheltuielile de consum din UE au avut cel mai mare avans din ultimii aproape 5 ani în primul semes-tru al acestui an. Cu toate acestea, evenimentele recente de pe teritoriul Uniunii Europene ar putea însemna că perspectiva pentru restul anului este mai puţin pozitivă, conform comunicatului.
"În trimestrul al doilea am văzut o creştere constantă în majoritatea pieţelor. Având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, care au afectat pieţele de acţiuni globale şi au determinat politicienii europeni să poarte de urgenţă discuţii privind datoriile suverane, datele din trimestrul al doilea par să fie în dezacord cu principalele subiecte de interes. Este dificil de estimat în ce măsură evenimentele recente vor afecta încrederea consumatorilor în viitor", a declarat Philip Symes, Director Financiar al Visa Europe.
Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate de pe toate cardurile emise de Visa - de debit, de credit şi preplătite. Potrivit reprezentanţilor Visa, datele din barometru reflectă cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luând în considerare tendinţa tot mai mare a consumatorilor de a plăti cu cardul, în condiţiile în care 1 euro din fiecare 8 euro cheltuiţi în Europa este plătit cu un card Visa.