Vizita bătrânei doamne

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 7 mai 2018

CRISTIAN PÎRVULESCU

Am putea numi, parafrazând titlul celei mai celebre piese de teatru a lui Friedrich Durrenmatt, chemarea guvernatorului BNR la Palatul Parlamentului, la cererea expresă a pre­şedintelui Camerei Deputaţilor, ca vizita bătrânei din strada Doamnei. Bătrâna instituţie seculară din strada Doamnei nu a mai fost supusă unei asemenea încercări de subordonare din timpul comunismului. Dar, dacă piesa lui Durrenmatt, "Vizita bătrânei doamne", este o tragi-comedie care exprimă o viziune pesimistă asupra relaţiei dintre mecanismele vieţii comunitare şi aşa numitul set de valori care ar ghida oamenii în acţiunile lor, vizita guvernatorului BNR Mugur Isărescu la cel ce doreşte să fie considerat ca noul om forte al Româ­niei, preşedintele Camerei deputaţilor Liviu Dragnea, este nu doar o demons­traţie de forţă, ci şi un nou pas în transformarea regimului politic din ţara noastră. O metamorfoză politico-instituţională cu bătaie lungă, care urmăreşte nu doar să videze de orice putere reală poziţia de şef al statului, nu doar să instaureze partitocraţia în România, ci să anihileze complicatul dispozitiv constituţional de "Checks and Balance" care permitea contracararea abuzurilor unei puteri de către celelalte.

În felul acesta, statul de drept devine, parcă pentru a-i da dreptate lui Titu Maiorescu, o formă fără fond, iar independenţa justiţiei, cheia de boltă a oricărui sistem de democraţie liberală, lasă loc supremaţiei parlamentului. Operaţiunea laborioasă prin care separaţia şi echilibrul puterilor în stat este de facto eliminată beneficiază de concursul deloc dezinteresat al Curţii Constituţionale.

În vreme ce încercările de subordonare a Băncii Naţionale, atât prin tentativele de modificare a statutului acestei instituţii, cât şi prin tentaţia de a subordona politica monetară acţiunilor prea puţin justificate economic ale guvernului, deveneau din ce mai transparente, preşedintele a fost tentat să organizeze o mediere în vederea armonizării poziţiilor macro-economice şi a găsirii echilibrului funcţional. Refuzul primei ministre de a accepta medierea prezidenţială a transformat o coabitare conflictuală într-o criză politică acută.

Toate aceste evenimente par a se înscrie într-un parcurs iliberal hotărât în altă parte. Faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a răspuns, surprinzător, la o invitaţie nu în faţa plenului Camerei Deputaţilor, ci la o întâlnire în afara oricărui cadru constituţional, dovedeşte cât mult s-a degradat climatul politico-instituţional în România. Nu cumva însuşi faptul că a acceptat, fie şi din politeţe, această invitaţie bizară compromite atât imaginea de independenţă, cât şi rolul Băncii Naţionale?

Tocmai rolul Băncii Naţionale de a implementa independent de orice control guvernamental politica monetară este supus, şi de ieri, unui asalt concertat. La fel cum se întâmplă cu statul de drept şi independenţa justiţiei! La fel cum este supus asaltului rolul de echilibrare instituţională pe care-l joacă preşedintele!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. urat. urat comentariu. si nefondat! sa fie interesu' poarta fesu', ori o deliberata a batului prin gard? intalnire "in afara oricarui cadru constitutional", "imaginea de independent"? am senzatia ca cineva este cel putin idiot!! am o singura intrebare tinere parvulescu!! interventiile bnr pe piata monetara sunt convocate de politica gresita a guvernului, ori sunt un "checks and Balance" intre dezvoltarea monedei de cont agreata si pastorita de banca centrala si reversul ei, sterilizarea excesului de moneda pe care tot banca centrala l-a creat monetizand creditele fara acoperire in capital si depozite pe care le acorda bancile comerciale? cum se traduce "a implementa independent de orice control guvernamental politica monetară" ? independent in raport cu cine, cu ce?? eu, unul, nu suport suficientii, ticalosii si lichelele! al lu' matale d-le parvulescu??

    1. este excelenta. Surprinde cum nu se poate mai bine respectiva situatie actuala din tara.

      Conform carui drept isi aroga Dragnea, care, vedem cu totii, a devenit peste noapte Stapinul Statului Paralel, rolul de mediator? A fost cumva ales de popor sa indeplineasca acest rol? Oare Consttutia tarii nu atribuie presedintelui tarii acest rol? 

      "În zădar vă zbateți și asudă 

      Fruntea voastră galbenă ca ceară, 

      Nu puteți, degeaba-i orice trudă, 

      Să legați cu lanțuri primăvara." 

      "Operaţiunea laborioasă prin care separaţia şi echilibrul puterilor în stat este de facto eliminată beneficiază de concursul deloc dezinteresat al Curţii Constituţionale. " 

      Asa este. Se vorbeste putin despre acest lucru oribil. Ca urmare fraza ar trebui dezvoltata intr-un mare editorial. Ca sa se risipeasca intunericul. Pentru ca desi toate aceste fapte reprobabile se petrec la lumina zilei, ele sunt cuprinse intr-o "mare de-ntuneric".

      Sa zici ca nu ț-i am zis. Na-i înțeles nimica. Ziarist care nu pricepe.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb