Preşedinţii iranian Ebrahim Raisi, rus Vladimir Putin şi turc recep Tayyip Erdogan se reunesc marţi la Teheran, pe tema Războiului din Siria, dar şi a Războiului rus din Ucraina şi a consecinţelor mondiale ale acestuia, în cadrul primului summit pezidat de către Raisi de când a ajuns la putere, în urmă cu un an, informează news.ro.
Liderul de la Kremlin a ajuns la Teheran marţi, în a doua sa vizită în străinătate după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie.
Această reuniune tripartită are loc la câteva zile după primul turneu al preşedintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu, unde a efectuat vizite în Israel, inamicul numărul unu al Iranului şi în Arabia Saudită, puterncul rival regional al Teheranului.
Ea urmează să fie dominată de Sria, unde Rusia, Turcia şi Iranul reprezintă actori majori în războiul care o devastează din 2011. Moscoa şi Teheranul susţin regimul lui Bashar al-Assad, iar Ankara rebeli sirieni. Cele trei ţări au lansat în 2017 "procesul de la Astana", vizând în mod oficial să readucă pacea în Siria.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a sosit la Teheran luni seara, a fost primit marţi de către omologul său iranian la Palatul Saadabad, în nordul Teheranului.
Şeful statului turc şi delegaţia sa s-au întâlnit, apoi, cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamene.
Putin participă împreună cu Raisi şi Erdogan la "o reuniune a şefilor de stat garanţi ai procesului de pace" în Siria, a anunţat un purtător de cuvâînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Summitul are loc în contextul în care Turcia amennţă, de la sfârşitul lui mai, să lanseze o nouă operaţiune militară în nordul Siriei, unde vrea să creeze o "zonă de securitate" de 30 de kilometri, la frontiera turco-siriană.
Teheranul şi Moscova şi-au exprimat deja opoziţia faţă de o asemenea ofensivă.
Însă Erdogan se întâlneşte cu Putin, la acest summit tripartit, pentru prima oară după invazia Ucrainei.
Turcia, un stat membru NATO, a încercat să menţină contactul atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia şi şi-a propus medierea în mai multe rânduri.
Putin şi Erdogan urmează să discute la Teheran despre mecanisme care să permită exporturi de cereale din Ucraina, blocate de ofensiva militară şi care riscă să provoace o criză alimentară mondială.
Un acord negociat prin intermediul ONU vizează exportul la Marea Neagră a 20 de milioane de tone de cereale, blocate în silozuri ucrainene din cauza războiului rus.
Putin şi Erdogan urmează să abordeze, de asemenea, Acordul de la Viena din 2015 în programul nuclear iranian.
Rusia participă la negocieri lansate în urmă cu peste un an între Iran şi marile puteri, în vederea uneirelansări a Acordului de la Viena, care să permită o ridicare a sancţiunilor internţaionale impuse Republicii islamice, în schimbul uneirestricţionări a activităţilor nucleare iraniene.
Joe Biden a semnat joi cu premierul israelian Yair Lapid, în cadrul unei vizite în Israel, un Pact de securitate prin care Statele Unite se angajează că nu permită nicodată Iranului să se doteze cu arma nucleară.
El a declarat sâmbătă la Jeddah, în Arabia Saudită, în faţa unor lideri arabi, că Statele Unite "nu se vor îndepărta" de Orientul Mijlociu pentru a crea "un gol pe care să-l umple China, Rusia sau Iranul".
Teheranul a denunţat aceste declaraţii şi acuză Washigtonul de o amplificare a tensiunilor în regiune.