VLADIMIR PUTIN: "Rusia nu se teme de concurenţa SUA pe piaţa gazelor"

Companii #Energie / 25 mai 2014

"Rusia nu se teme de concurenţa SUA pe piaţa gazelor"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu consideră că Statele Unite ale Americii ar putea reprezenta un concurent important pe piaţa energetică europeană, deoarece pentru americani este mai profitabil să exporte gaze naturale către consumatorii din Asia, informează Ria Novosti.

Liderul de la Kremlin a explicat, ieri, în a doua zi a Forumului economic internaţional de la Sankt-Petersburg, unde au luat parte şefii marilor companii energetice din lume: "Într-adevăr, în viitorul apropiat, prietenii noştri americani planifică să devină exportatori de gaze naturale. Este cu siguranţă bine pentru piaţa mondială şi pentru noi, în cele din urmă, iar acesta este doar un plus. Totuşi, pentru a lansa exporturile de gaze lichefiate din America de Nord în Europa, specialiştii aflaţi aici, experţi şi oameni de afaceri, înţeleg foarte bine că mai întâi trebuie creată infrastructura corespunzătoare pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic"

Preşedintele rus a adăugat că transpunerea în practică a proiectului reclamă investiţii majore şi foarte mult timp.

Putin a remarcat că preţul la gazele lichefiate în regiunea Asia-Pacific este de 1,6 ori mai mare decât cel din Europa.

Rusia intenţionează nu doar să îşi consolideze poziţia de top în furnizarea de resurse energetice, ci şi să devină unul dintre liderii procesului de transformare a sectorului energetic la nivel mondial, a mai arătat preşedintele rus.

Oficialul a mai relatat că Moscova este îngrijorată în legătură cu ameninţările "radicalilor" din Ucraina de perturbare a tranzitului de gaze naturale ruseşti către Europa: "Suntem profund îngrijoraţi în legătură cu declaraţiile radicalilor ucraineni, cu ameninţările lor de a împiedica tranzitul gazelor spre Europa. Sperăm, totuşi, că bunul simţ va prevala în Ucraina. Livrările de gaze în Europa au continuat a creşte chiar şi în pofida discursului emfatic legat de necesitatea de reducere a dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia. Noi preconizăm să respectăm contractele. Sperăm ca şi consumatorii şi ţările de tranzit să împărtăşească aceeaşi abordare responsabilă".

Recent, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a transmis, într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin, că grupul energetic Gazprom rămâne responsabil pentru furnizarea de gaze ruseşti în Europa.

În trecut, tranzitul de gaze prin Ucraina a fost perturbat în repetate rânduri. La sfârşitul anului 2008 şi începutul lunii ianuarie 2009, un "război al gazelor" a izbucnit între Rusia şi Ucraina, din cauza preţului la exporturile de gaze ruseşti, tensiuni ce au avut repercusiuni şi asupra clienţilor Gazprom din UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romania a avut mult noroc intotdeauna. Ne-a ajutat si Hitler sa extragem petrol, ne-au ajutat si Rusii, acum ne ajuta Americanii sa extragem gaze de sist si sa le vindem in Europa... Mare noroc...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb