VOCI Mărul otrăvit

IOAN PANTEA
Ziarul BURSA #Editorial / 3 mai 2012

Problema cu poveştile, ca şi cu miturile şi legendele, constă în faptul că, deşi le cunoaştem foate bine, niciodată nu le înţelegem semnificaţia, nu credem că ni se pot întâmpla şi nouă (chiar aşa... nouă!?) şi, oricum, uităm că au un anumit final.

Acum pot afirma că Albă ca Zăpada a acceptat cu bună ştiinţă mărul otrăvit primit de la vrăjitoare. Deh, uneori Puterea oferă astfel de... mere.

Să ne amintim că cineva vorbea de un partid "Albă ca Zăpada" şi apoi şi-a pierdut (a renunţat la) postul de consilier prezidenţial.

Albă ca Zăpada, fără să fie partid, a apărut, aşa cum anticipa acel domn. Ea nu se afla într-o casă cu 7 pitici, ci într-o casă cu 3 partide din Opoziţie.

De pe postura de Albă ca Zăpada, Victor Ponta a acceptat, deliberat, mărul otrăvit oferit de preşedintele Băsescu, în condiţiile în care peste mai puţin de două luni sunt alegeri locale, iar apoi legislative.

Care să fi fost obiectivul său?

Potrivit sondajelor, USL ar obţine un scor politic foarte bun. De ce să rişti să pierzi capitalul electoral? De ce să nu mai aştepţi şase luni?

Albă ca Zăpada va fi obligată să adopte măsuri populiste. Acestea nu vor trece neobservate de Putere, presă şi, mai ales, vor însemna un preţ mare pentru populaţie după alegeri. Dar nici FMI, BM sau CE nu vor putea să accepte (că tot sunt acum la Bucureşti) astfel de măsuri.

În opinia mea, mişcarea vrăjitoarei este precisă, exact ca cea de şah. Albă ca Zăpada şi cele 3 partide, pe post de pitici, vor trebui să facă următoarea mişcare, însă indiferent în ce va consta ea, la finalul partidei de şah va semnifica, implicit, asumarea actualei stări a societăţii şi economei. Va semnifica asocierea cu eşecul guvernării ultimilor 8 ani. Capitalizarea multora dintre nereuşitele guvernelor anterioare.

Totodată, nu pot să nu observ că este prima oară în istoria României când avem "coabitare", adică preşedinte dintr-un partid şi premier din alt partid (chiar din Opoziţie, adică nu un partid dintr-o alianţă sau coaliţie aflată la Putere). Franţa a avut câteva experienţe de coabitare, însă niciuna nu a mers până la finalul mandatului vreuneia dintre părţi (preşedinte sau premier). Toate s-au terminat mai repede.

Şi la noi se poate termina destul de repede.

Fie chiar înainte de a începe (la învestitură), fie peste circa 6 luni, adică imediat după alegerile legislative. Frumos record! După guvernul MRU, guvernul Albă ca Zăpada va fi cel mai puţin longeviv Executiv din istoria României (maxim 6 luni). Totuşi, care să fie motivul lui Ponta de a-şi asuma acest rol?

Vrăjitoarea, până mai ieri cea mai frumoasă femeie din ţară (Băsescu, ales de două ori prin votul populaţiei), a găsit o cale să-şi conserve vechiul statut... Să aibă timp să-şi pregătească succesorul. În niciun caz Victor Ponta sau Crin Antonescu!

Pe de altă parte, după ce a muşcat din măr, Albă ca Zăpada nu va muri, dacă se va găsi vreodată un prinţ care să o readucă la viaţă. Să fie MR Ungureanu? Să fie Crin Antonescu? Sau poate chiar Traian Băsescu?

Acum, dacă este să ne luăm după cifre, Albă ca Zăpada ar putea avea ceva probleme cu mărul otrăvit. De ce? Pentru că mărul otrăvit constă în buget! Chiar dacă echipa propusă pentru noul Guvern pare a fi una absolut onorabilă.

Execuţia Bugetului General Consolidat (BGC) în primul trimestru al anului 2012 ne arată orientarea Guvernelor venite la putere din 2004 către politicile publice (în primul rând, bugetare) de deraiere economică (aş spune şi socială şi politică) a României.

Doar în trimestrul I din 2012, acumularea de datorie publică se ridica la 25.714,23 milioane lei (din vânzarea de obligaţiuni: 10.458,55 milioane lei, iar din vânzarea de certificate de trezorerie: 15.255,68 milioane lei). Aşadar, deficitul legal (oficial) al BGC este de 3.387,6 milioane lei.

Excedentul real de cheltuieli în primele 3 luni ale anului (deficitul real acumulat, măsurat ca sumă a deficitelor bugetare înregistrate de bugetele din economia BGC) însumează 6.262,4 milioane lei.

Ponderea deficitului bugetului de stat în deficitul BGC reprezintă 211,15% (respectiv - 7.153,2 milioane lei)!

Nu am vrut să aduc subiectul înspre zona economică, însă parabola cu Albă ca Zăpada mi s-a părut potrivită. Nu îmi dau seama dacă Ponta realizează în ce s-a băgat atunci când a acceptat mărul otrăvit sau dacă se bizuie pe venirea prinţului salvator.

Cert este că vrăjitoarea Băsescu mi-a demonstrat încă o dată că este un preşedinte jucător, reuşind să păcălească Opoziţia să muşte din fructul oprit înainte de alegerile care ar fi trebuit să le aducă (legitim) mărul (neotrăvit) pe tavă.

Pare o cucerire nelegitimă a puterii! De fapt, o cedare a puterii... Iar Albă ca Zăpada ştie!

Problema este că Ponta are foarte puţin timp să ne demonstreze că ştie a guverna... Iar dacă Ponta crede că prinţul salvator va fi Antonescu, daţi-mi voie să-i spun că se înşală! De ce?

Pentru că USL a fost constituit cu un singur scop. Să reprezinte o contrapondere la Băsescu. Însă vrăjitoarea nu va putea candida la alegerile prezidenţiale, iar indiferent cine va câştiga localele ori legislativele, tot viitorul Şef al statului va desemna primul-ministru.

Cu un guvern (acum al Opoziţiei ... sau al Puterii? că nici eu nu mai ştiu...) care va capitaliza toate nemulţumirile, vrăjitoarea va avea grijă să desemneze un succesor suficient de legitim din 2 perspective: să-i succeadă la Şefia statului şi, res-pectiv, să poată fi mai credibil/legitim decât Albă ca Zăpada.

Aşadar, că tot suntem în lumea poveştilor, Băsescu are nevoie de un nou personaj, poate de o Cenuşăreasă, după ce va fi fost compromisă Albă ca Zăpada. De ce? Pentru ca noul prinţ (viitorul preşedinte) să poată alege: Albă ca Zăpada sau Cenuşăreasa.

Cine va fi Cenuşăreasa?

Asta este Întrebarea!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. interesanta parabola

    sa vedem daca asa vor sta lucrurile la locale si legislative

    cat despre prezidentiale, intr-adevar inca nu stim cine va fi printul 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb