VOCI SIF2 Moldova - propunere surpriză - acţiuni şi dividende

MIHAI IORDACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2015

SIF2 Moldova - propunere surpriză - acţiuni şi dividende

Nu mă aşteptam ca SIF2 Moldova să propună acţionarilor repartizarea unui dividend brut pe acţiune de 0,1012 lei (cu 53,33% mai mare decât cel din anul precedent, care a fost de 0,066 lei pe acţiune), precum şi majorarea capitalului social cu 51.908.958,80 lei (adică cu 100% şi acordarea către acţionari a câte o acţiune, gratuit, din profitul realizat în 2014).

Dacă este să mă întrebaţi pe mine, consideram rezonabil un dividend brut între 0,15 lei şi maxim 0,20 lei, pentru a şterge impresia de anul trecut.

Trebuie să reamintesc faptul că, în urmă cu câţiva ani, am exprimat opinia că toate cele cinci SIF-uri ar trebui să procedeze la majorarea capitalului social în etape, astfel încât acesta să fie de 4-5 ori mai mare decât cel iniţial la intrarea pe bursă. În acest fel, SIF-urile puteau deveni atractive şi pentru investitorii străini, în special fonduri de investiţii. Sfatul, ca să zic aşa, a fost urmat numai de către SIF3 Transilvania, care şi-a dublat de două ori capitalul, crescând astfel de patru ori faţă de cel de la listare. Din păcate, după părerea mea, SIF3 Transilvania nu a dus o politică de investiţii eficientă, portofoliul său este cel mai neperformant şi asta s-a văzut în profitul complet nesatisfăcător pe anul 2014.

SIF2 Moldova, în ultimii ani, a realizat o restructurare a portofoliului destul de bună. Cu o singură investiţie nu sunt în principiu de acord - cu achiziţia de acţiuni la celelalte SIF-uri, care se concretizează în pachete semnificative la SIF1 Banat-Crişana, la SIF4 Muntenia şi la SIF5 Oltenia. Pe lângă faptul că aceste cumpărări încrucişate au dat ocazia să se vorbească despre sprijinul reciproc al administratorilor unul pentru altul, investiţia s-a dovedit în cea mai mare parte şi nerentabilă. Concret, la data cumpărării, SIF-urile în cauză aveau preţuri foarte mari, SIF1 şi SIF4 nici nu au dat dividende în anul precedent, astfel că, per total, SIF Moldova este în pierdere. Numai SIF5 Oltenia a dat, anul trecut, un dividend corespunzător aşteptărilor şi substanţial zic eu, care face ca să nu se înregistreze şi, în acest caz, pierdere de activ. Căci nefiind vândute, nu se înregistrează pierdere contabilă. Cel mai mare neajuns este însă faptul că s-au indisponibilizat sume foarte importante şi s-au micşorat sumele care se puteau investi în Romgaz şi Electrica, la ofertele publice lansate în anul precedent. De exemplu, Electrica se cumpăra cu 11 lei pe acţiune, iar preţul actual pe bursă este de circa 12,60 lei, adică cu 14,54% mai mare, după ce, anterior, a fost şi cu 13,25 lei pe acţiune şi se aşteaptă şi un dividend substanţial. Dar nu este cazul să mai dezgropăm morţii. Căci ocazia a fost definitiv pierdută.

Revenind la propunere, cred că ea nu poate supăra pe nimeni. Aşa cum se arată şi în comunicat, dividendul propus reprezintă net peste 5% din valoarea investită de acţionari şi aici mă refer desigur la acţionarii recenţi sau chiar la cei care vor azi să cumpere. Nu mă refer la acţionarii istorici care au cumpărat în 2000 acţiuni SIF2 Moldova cu 185 lei vechi sau oricum sub 250 lei vechi, adică sub 2,5 bani, când azi preţul se învârte în jurul a 1,70 - 1,75 lei noi. Creşterea capitalului social la dublu, determină o creştere a activului net al fondului cu circa 51,9 milioane lei. Matematic, activul net pe acţiune rezultat în urma dublării capitalului va fi cu 5 bani mai mare decât jumătate din activul net actual pe acţiune. Asta crează premiza unei posibilităţi de creştere, dacă şi investiţiile viitoare se vor dovedi rentabile, ca să nu spun inspirate. Şansele de profit în viitor ale SIF2 Moldova sunt foarte mari. Pachetul însemnat de acţiuni FP este o sursă permanentă de profit. În primul rând datorită politicii fondului impusă de cel mai mare acţionar străin, Fondul Elliot, aşa cum este cunoscut, de returnare de capital prin diminuarea capitalului social determinată de reducerea valorii nominale a acţiunii şi prin posibilele şi foarte probabilele oferte de cumpărare care vor fi lansate de fond, la un preţ peste cotaţia pieţei, aşa cum s-a întămplat de două ori înainte, la 1 leu, respectiv la 1,11 lei pe acţiune. Mai trebuie ca SIF2 Moldova să reinvestească banii obţinuţi tot în acţiuni FP, crescând astfel şi ponderea şi şansele de câştig. Şi investiţia, mai mult decât substanţială în acţiuni Banca Transilvania (TLV) este rentabilă şi poate oricând genera profit. Acţiunile gratuite la valoarea nominală primite anual pot fi oricând vândute la preţul pieţei, care aşa cum se vede, a depăşit demult şi constant dublul valorii nominale. Concret, într-un an anterior, unele SIF-uri care au primit acţiuni gratuite la TLV, le-au înregistrat la profit din dividende, ca să nu se facă de râs cu profitul efectiv realizat din activitate.

A mai rămas de răspuns la o singură întrebare. Cum vor reacţiona acţionarii şi cum va reacţiona piaţa? Nu mă îndoiesc niciun moment că propunerile CA nu vor fi aprobate cu majoritate confortabilă. Propunerea fantezistă lansată de un acţionar, pentru dividend de 0,44 lei în 2015 şi obligatoriu câte 0,40 lei până în 2018 este nu numai o aberaţie, este un atentat la desfiinţarea SIF Moldova. Cum va reacţiona piaţa , respectiv cum va evolua preţul pe bursă, este o altă chestiune. Un prim semnal a apărut după publicarea convocatorului. Preţul a scăzut, de la 1,75-1,76 lei, la 1,70 -1,71 lei pe acţiune. Nu cred să scadă mai mult până la data de înregistrare. Întrebarea este ce se va întâmpla după. Logic şi matematic, dacă acum preţul este stabil la 1,70 lei pe acţiune, când acţionarul va avea două acţiuni, dintre care una a costat 0,10 lei, preţul mediu ar trebui să fie de (1,70 + 0,10): 2= 0,90 lei pe acţiune. Nu întotdeauna socoteala de acasă seamănă cu cea din târg. Anul trecut, acţiunea SIF3 era de 0,66 - 0,68 lei înainte de dublarea capitalului. După primirea acţiunilor gratuite, preţul ar fi trebuit să fie de circa 0,37 - 0,38 lei pe acţiune. Chiar dacă admitem faptul că acţiunea suplimentară nu l-a costat, în fapt, nimic pe acţionar, tot trebuia ca preţul să nu scadă sub 0,33 lei. În realitate, după majorare, preţul a scăzut imediat sub 0,31 lei, ca apoi să ajungă chiar sub 0,27 - 0,28 lei, unde se învârte şi în prezent. Personal, pun această scădere pe seama performanţei economice a SIF3 Transilvania. Sper din tot sufletul ca la SIF 2 Moldova să nu se întâmple la fel.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. De ce nu s-a mers cu modelul TLV si s-a mers pe modelul SIF3 ?!?

    I loc sa se propuna un numar de actiuni gratuite reprezentând profitul sau o parte din profit, se merge pe dublarea numarului de actiuni. In schimb 54 % din profit merge la ”alte rezerve” pe model bilteanu. VAD CA BOURUL CEOCEA ARE SI ADEPTI.....URAT, FOARTE URAT 

    1. Rezervele vor fi folosite la investitii comune in imobliarele tuturor SIF-urilor ce nu s-a inteles ? Teapa va fi imensa la toti !!!!

    In loc sa se propuna un numar de actiuni gratuite reprezentând profitul sau o parte din profit, se merge pe dublarea numarului de actiuni. In schimb 54 % din profit merge la ”alte rezerve” pe model bilteanu. VAD CA BOURUL CEOCEA ARE SI ADEPTI.....URAT, FOARTE URAT

    1. ”Preţul a scăzut, de la 1,75-1,76 lei, la 1,70 -1,71 lei pe acţiune”

      La 1,75 - 1,76 s-a cumparat in primele ore dupa anuntul administratiei bourene....

      La 1,70 s-a mers dupa analiza mai atenta .... 

    Ati uitat sa mentionati programul de rascumparare de actiuni proprii - 5.190.895/10.381.791 actiuni - ce urmeaza a fi alocate administratorilor si angajatilor SIF2. La valoarea maxima propusa - 2,5 lei/actiune (1,25 lei/actiune) cheltuiala SIF-ului este de aproape 13.000.000 lei, reprezentand aproape 30% din fondul repartizat pentru dividende. Pa langa veniturile grase din salarii si prime/indemnizatii cele cateva persoane reprezentand angajatii si mai ales administratorii SIF solicita (cu nerusinare in opinia mea) echivalentul a aproape 30% din fondul de dividende alocat celor cateva mii (poate chiar mai multe) de actionari. Astfel recompensa per angajat SIF2 este infinit mai mare decat recompensa per actionar. In plus, o mare parte a acelor actiuni se va intoarce in piata punand presiune la vanzare si determinand implicit reducerea pretului (pentru ca nu au ce sa faca cu acele actiuni, castigurile din dividende sunt mult prea mici si oricum vor primi alte actiuni si anul urmator ca nu le este greu sa ingroase obrazul din nou si sa pretinda asa ceva - banii le trebuie lor, ca sunt obisnuiti cu ei, nu actiuni purtatoare de dividend mic si incert) Ati omis acest aspect important asa incat expunerea dvs. este incompleta, chiar partinitoare si deci lipsita de profesionalism. In alta ordine de idei deplangeti SIF-ul pentru ca datorita dividendelor alocate nu a avut suficient de multi bani pentru achiziti de actiuni (ca de exemplu la Electrica). Ati calculat cumva cati bani a incasat SIF-ul din vanzari in decursul anului trecut si cat la suta din acesti bani reprezinta fondul de dividende propus (52 mil lei), restul urmand sa ramana la dispozitia SIF-ului pentru achizitii profitabile (cum au fost cele la SIF4 de anul trecut, de exp!!)? Faceti acest calcul (ca tot sunteti un vechi si bun cunoscator al pietei de capital autohtone) si abia apoi sa deplangeti SIF-ul, daca va fi cazul (insa nu va fi) de lipsa de fonduri pentru noi achizitii. Acest articol al dumneavoastra, un Mare si Independent cunoscator al pietei de capital este absolut superficial, partinitor si deci dezamagitor. Jenant!

    1. numai nemultumiri,nemultumiri,de ce nu treceti la sif 3 daca nu va convine propunerea?Personal suunt de acord cu propunerile CA din 1996 si pana in prezent si n-a fost rau de loc ba din contra!

      da e clar deocamdata sifurile incearca si reusesc sa scape de micii actionari ocololin prin orice mijloace plata dividendelor. acum e clar ca se va face abuz de pozitie dominanta si cei din staff vor fura banii micilor actionari cat vor putea, iar dupa ce se vor transforma in fonduri inchise se vor desfiinta.Nu exista nici o asemanare cu politica Fp sau poate oarecum cu cea TLV, dar cei din conducere acolo au ajuns acolo, in general pe banii si investitiiile lor.

      Gradina Domnului este mare si ma bucur ca este loc pentru toti in ea. .

      Daca gradina domnului e mare mai lasa mai desteptul lui peste prajit si pe altii sa-si exprime opiniile,nu confisca spatiul cu aberatiile tale!!!

    In alta ordine de idei, cine va opreste ca din dividendele la SIF2 sa luati actiuni Electrica? Sunteti un vechi jucator activ pe piata de capital ceea ce inseamna ca aveti experienta si chiar incredere in analizele dvs. din moment ce va incumetati sa le faceti publice asa incat va intreb - De ce trebuie sa renuntati la banii din dividende (pe care ii puteti plasa singur in piata) si sa-i lasati la dispozitia SIF-ului pentru a-i investi in locul dumneavoastra. Un jucator cu experienta prefera intotdeauna sa isi gestioneze singur fondurile, nu sa le lase pe mana unor manageri ale caror profesionalism si corectitudine sunt puternic contestate - ca in cazul managerilor de SIFuri. Din preferinta dvs. pentru un dividend mic si fonduri mari la dispozitia SIF-ului rezulta ca nu aveti incredere in capacitatea dv. de a plasa banii in piata, preferand ca altii sa decida directia pe care o vor lua acestia. In consecinta (logic cum ati spune dv. intrucat ati folosit acest cuvant in articol), va intreb - Ce fel de experianta aveti in domeniu si ce valoare au opiniile dv. si de ce ar merita sa fie facute publice? In alta ordine de idei, sunt actiuni energetice care au avut aprecieri mult mai mari decat EL si in plus inca au un randament al dividendului mai bun decat EL, iar referitor la FP, ofertele de rascumparare a propriilor actiuni vor fi tot mai anemice intrucat acestea au loc, in principal, pe seama diminuarii "osanzii" fondului in urma vanzarii de active. De unde sa tot vanda si mai ales ce si pana cand? A vandut participatiile la TEL si TNG care de atunci s-au dublat (in medie) asa incat acele programe de achizitii au fost platite scump. Oricum, este mai bun decat SIFs pentru ca actionarii beneficiaza de pe urma lichidarii intr-o masura muuult mai mare decat in cazul SIFurilor. Astept cu interes si nerabdare si alte articole ale domniei voastre.

    In urma cu un an SIF2 (condus de Ceocea si gasca) a achizitionat SIF4 pentru a vota impotriva acordarii de dividende, actionand astfel impotriva intereselor SIFului si ale actionarilor acestuia, iar acum are nerusinarea sa ceara, pentru el si gasca lui, actiuni in valoare de aproape 13 milioane lei (din care partea lui probabil ca se apropie de 1 mil lei). Tie, actionarule de buna credinta, care ti-ai plasat economiile in actiunile acestui SIF ce castig iti revine? Cativa lei? Esti om de buna credinta si primesti cativa lei. Ceocea te-a tradat anul trecut in favoarea bilteanului si a SIF4 si iti cere acum recompensa de 13 mil lei pentru el si gasca. Omul asta trebuie trimis la plimbare cat mai repede. Asteptarile investitorilor fata de SIF2 au fost mari si au fost inselate iar rezultatul se vede in piata.

    1. pierdeti timpul.nu ceocea conduce sif .adevaratul conducator este radu Octavian mare specialist in tepe date bancilor si in insolvente.daca va documentati aflati.

      nu stiu de ce am senzatia ca stapanul lui Ceocea este Horia Ciorcila....hai sa vedem cum voteaza SIF2 astazi la alegerile de la SIf1, si dupa aceea mai vedem care-i lantul de comanda la SIF2.

      stapinul lui ciorcila este radu Octavian.mai studiati.

      Va bateti capul cu teme false...dividendul este mai mare si se dau si actiuni gratuite doar pentru a nu se vedea restul .... priviti cu atentie la propunerile de remunerare a administratorilor trecute in statut si o sa vedeti ca pe langa participarea de 5% din profitul net vor mai primi o cota din activul net al anului 2014 pentru activitatea din 2015 si indemnizatii suplimentare si actiuni gratuite si premii si bani in firmele cu dedicatie.

      nu osa afli cum a votat .e vot secret.

      calculul duce la 1mil.euro ptr fiecare administrator.parerea mea e ca meritau mai mult dar au fost modesti.

      Cum ai calculat asa de repede??

      deja piata primeste "excelent" propunerea surpriza....deja a scazut sub 1.7 cred ca va ajunge linistit la urmatorul suport in urmatoarele zile

      Se numeste efectul Ceocea asupra pietei de capital (si vine dupa efectele fercala si bilteanu).

      1 milion pe cap de bour furajat

      PAI DACA SUNTETI TAMPITI SI NU VA UNITI

      UNIREA FACE PUTEREA ! 

    Titlul corect era

    SIF2 Moldova - propunere surpriză - bani şi bani PENTRU CEOCEA SI GASCA -  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb