Wizz Air a fost executată silit pentru discriminarea angajaţilor săi

J.P.
Miscellanea / 15 decembrie 2020

Wizz Air a fost executată silit pentru discriminarea angajaţilor săi

Actualizare - Ulterior informaţiilor apărute, reprezentanţii companiei Wizz Air au transmis: "Wizz Air a luat la cunoştinţă despre Hotărârile de încuviinţare a executării silite ale Judecătoriei Buftea, în primul rând din presă iar pe 17 decembrie şi prin primirea unei notificări privind executarea. Wizz Air îşi exprimă îngrijorarea în ceea ce priveşte procedura în condiţiile în care compania s-a conformat deja Deciziilor vizate încă din 2019, în termenul aplicabil, şi a depus dovezile către CNCD, autoritatea care a emis deciziile."

---

Judecătoria Buftea a încuviinţat ieri prin dosarul nr. 34294/94/2020 şi 33849/94/2020, executarea silită în temeiul titlului executoriu reprezentat de hotărârile CNCD şi confirmate de ICCJ, obligând Wizz Air să publice rezumatul aceastor decizii în presa de circulaţie naţională şi în propria publicaţie care se distribuie călătorilor, conform art. 26 alin. 2 al O.G. nr. 137/2000, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

Două sentinţe definitive ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din anul 2019 confirmă faptul că Wizz Air se face vinovată de discriminarea angajaţilor săi.

În 2014, Wizz Air a concediat 19 angajaţi după ce au înfiinţat şi s-au alăturat unui sindicat.

În 2015, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din România a decis că disponibilizările dispuse de Wizz Air constituiau în mod clar discriminare împotriva angajaţilor.

CNCD a hotărât următoarele:

- Comunicarea dezacordului faţă de înfiinţarea sindicatului reprezintă discriminare

(Wizzair şi-a exprimat public dezacordul, atât în timpul unei şedinţe de bază, cât şi într-o minută scrisă)

- Desfacerea contractelor de muncă a persoanelor asociate cu sindicatul format, reprezintă discriminare

- Discriminarea a avut ca scop stoparea mişcării sindicale, ceea ce este o faptă extrem de gravă.

- Aplicarea amenzii contavenţionale totale în valoare de 25.000 lei pentru Wizz Air Hungary KFT, Budapest

- Obligă Wizzair Hungary KFT la comunicarea rezumatului prezentei hotărâri în mass-media

de circulaţie naţională.

Cazul a fost susţinut de Costel Gîlcă, avocatul sindicatului şi Preşedintele Onorific al

asociaţiei FPU România: "Verdictul este foarte important pentru dreptul de a organiza şi a da un exemplu că acest tip de comportament nu va trece neobservat şi are consecinţe. Pe termen lung însă aceste decizii ar trebui să fie însoţite şi de o amendă care vizează cifrele de afaceri ale companiei."

În cele din urmă, sindicatul a repurtat o nouă victorie, compania fiind obligată să publice rezumatul acestor decizii în presa de circulaţie naţională şi în propria publicaţie care se distribuie călătorilor, conform art. 26 alin. 2 al O.G. nr. 137/2000.

Judecătoria Buftea a încuviinţat recent prin dosarul nr. 34294/94/2020 şi 33849/94/2020, executarea silită în temeiul titlului executoriu reprezentat de:

- Hotărârea nr. 260/03.06.2015 pronunţată de CNCD şi rămasă definitivă prin sentinţa civilă nr. 881/16.03.2016 a Curţii de Apel Bucureşti, precum şi prin decizia civilă nr. 1237/07.03.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

- Hotărârea nr. 490/04.11.2015 pronunţată de către CNCD şi rămasă definitivă conform sentinţei civile nr. 5098/28.10.2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul nr. 8114/2/2015.

"Este o mare victorie nu numai pentru noi, ci pentru toţi membrii personalului companiilor aeriene din România şi Europa pe care Curtea Supremă i-a susţinut cu acest verdict", a declarat Mircea Constantin, responsabil de sindicatul organizat în cadrul Wizzair şi preşedintele asociaţiei Flight Personnel Union România (FPU România). "Am văzut o nouă generaţie de companii aeriene în România, unde stilul de conducere este foarte ostil faţă de dreptul angajaţilor de a se organiza în sindicate, printre critici se numără chiar şi premierul Norvegiei Erna Solberg, care a spus că nu vrea să zboare cu o companie care refuză organizarea angajaţilor."

Franţa, Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Luxemburg, Olanda şi Portugalia s-au pronunţat împreună în favoarea unei reveniri post-COVID-19 mai responsabile din punct de vedere social, solicitând Comisiei Europene, precum şi tuturor statelor membre, să abordeze problema dezvoltării unor forme atipice de relaţii de muncă şi, în general, a dumpingului social în industria aeriană. De asemenea se cer măsuri rapide pentru restabilirea unei concurenţe sănătoase şi loiale în sector, precum şi asigurarea respectării drepturilor sociale ale tuturor lucrătorilor.

Sindicatul Aerolimit Professional şi Asociaţia FPU România susţin declaraţia comună în favoarea unui sector aviatic mai responsabil din punct de vedere social, făcută recent de ministrul transporturilor francez, Jean-Baptiste Djebbari, şi de şapte dintre omologii săi europeni, în cadrul reuniunii informale a Consiliului UE, care a avut loc la 8 decembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Perfect! Sunt inca multe companii care practica discriminarea si asta este un exemplu bun pentru angajatii care se lasa intimidati si umiliti de catre angajatori. Daca nu ne facem auziti, nu se schimba nimic. Felicitari celor care nu s-au lasat invinsi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb